De Business

Punem punctul pe știi

Criza in industria textila ieseana

miercuri, 06 august 2008, 22:15
3 MIN
 Criza in industria textila ieseana

Anul acesta, motorul exporturilor si anume industria textila, a inregistrat in primele trei luni ale anului cea mai mare pierdere din ultimii zece ani.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Judetean de Statistica (IJS) Iasi, in primul trimestru din 2007, materialele si produsele textile exportate au inregistrat o valoare de 26,7 milioane de euro. In schimb, anul acesta datele raportate la primul trimestru au aratat o valoare a produselor textile exportate de 20,9 milioane de euro, cu o scadere de peste 21%.

"Este cea mai mare scadere din ultimii zece ani. Anii trecuti media scaderilor era de 7%, la nivelul unui an intreg. Iar acum doar in primul trimestru al anului am inregistrat scaderi ale exportului de 21%", a spus Ionel Agrigoroaei, presedintele Comisiei pentru Industria Usoara din Asociatia Oamenilor de Afaceri Ieseni 2003.

Cu cea mai grava situatie se confrunta firmele mici producatoare de textile, acestea fiind primele care inceteaza productia. "Acum trei ani aveam 280 de firme care activau pe piata externa, acum daca mai sint 150. Practic peste 40% dintre ele si-au incetat activitatea, iar primele care pica sint firmele cu 20-25 de angajati. Si marii producatori cum sint Iasitex sau Iasiconf au astfel de probleme, dar ei inca rezista pentru ca trec de la 1.000 de angajati la 800, iar pierderea nu se simte asa tare", a adaugat Agrigoroaei.

Specialistii in domeniul economiei sustin ca intreaga criza se datoreaza si cresterii salariilor, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. "Forta de munca s-a micsorat, dar s-a scumpit, iar industria de acest gen se muta spre est. Pe linga asta si cursul valutar a fost in scadere citeva luni, iar acest lucru a influentat. Tendinta pe care aceasta piata a exporturilor o va urma va fi de a scadea, pentru ca firmele ies in pierdere si nu mai sint interesate sa vinda", a informat Dinu Airinei, decanul FEAA.

Altfel spus, a scazut cantitatea, dar de cealalta parte au crescut valorile. "S-a redus numarul angajatilor si a scazut exportul, dar acum la manopera nu mai faci 10 articole la 1,5 euro, ci faci trei la 10 euro", a completat Agrigoroaei. Potrivit acestuia, criza care s-a instalat in industria textila a determinat unele firme iesene sa lucreze in regim lohn (n.r. – materia prima este importata de la client, se prelucreaza si se exporta din nou). "Avem firme iesene precum B.U. si Coax care au abordat deja acest regim in China. Produc modelul, aleg tesatura si accesoriile le exporteaza in China si odata ce sint gata le importa si le vind aici la pretul de rigoare. Acolo este o forta de munca mai ieftina", a comentat Agrigoroaei.

Cu toate ca marii producatori ieseni rezista inca pe piata, se pare ca cifrele de afaceri sint afectate. "Inca merge cit de cit bine, dar cifrele lor de afaceri merg in jos. Vreau sa fac o dezbatere impreuna cu producatorii ieseni si cu prefectul si sa incercam sa gasim o solutie. Voi propune sa abordam cu totii regimul lohn cu China, tinind cont ca cheltuielile sint mult mai mici", a incheiat Agrigoroaei.

Comentarii