De Business

Punem punctul pe știi

Cum primesti o pensie in plus

luni, 22 noiembrie 2004, 00:00
3 MIN
 Cum primesti o pensie in plus

Dupa aproape patru ani de aminari, Guvernul a aprobat in sfirsit legea fondurilor de pensii administrate privat. Insa in bunul obicei romanesc ea va intra in vigoare din 2006, dar colectarea efectiva a banilor va incepe din 2008. De atunci, tinerii pina in 35 de ani, care se angajeaza pentru prima data, vor fi obligati sa se inscrie la un fond privat de pensii. Conform legii, tinerii nu vor platit insa bani in plus fata decit sint obligati sa achite, in prezent, la Casa de Pensii. Singura diferenta va fi aceea ca 2% din contributia obligatorie in prezent va lua calea fondurilor privativate de pensii. Treptat, procentul de contributie pentru pensiile private va creste pina la 6% din baza de calcul.
Contributia va ajunge la 6%
La fondurile de pensii administrate privat sint obligate sa contribuie toate persoanele in virsta de pina la 35 de ani care devin pentru prima data angajati. Facultativ, pot participa la fondurile de pensii private si angajatii de pina la 45 de ani care contribuie deja la sistemul de pensii de stat. De asemenea, legea interzice participarea la mai multe fonduri de pensii simultan precum si retragerea din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toata perioada cit au calitatea de salariat. La momentul inceperii colectarii banilor, adica odata cu 1 ianuarie 2008, lunar cuantumul contributiei este de 2% din baza de calcul, urmind ca aceasta sa creasca progresiv cu 0,5% pe an timp de opt ani pina la un procent de 6%. Trebuie precizat ca salariatul nu va contribui suplimentar cu bani fata de contributia ce o plateste pentru pensia de stat, ci din suma care i se opreste lunar pentru Casa de Pensii, 2% sa mearga in contul pensiei private.
Pensia va fi egala cu valoarea contributiei
La implinirea virstei de pensionare, pe linga pensia de stat, „tinarul” pensionar va primi si o pensie privata, care nu poate fi mai mica decit valoarea cu care a contribuit lunar, ajustata cu rata inflatiei. In cazul in care un participant la un astfel de fond decedeaza, banii din contul lui pot fi transferati in conturile mostenitorilor. De asemenea, in cazul in care persoana in cauza devine invalida si nu mai poate relua munca, sau in contul sau este strinsa o suma insuficienta pentru acordarea lunara a unei pensii, ea poate la cerere sa primeasca odata toti banii de care dispune fie in rate pe o durata de maxim 5 ani. Societatile care vor administra fondurile de pensii trebuie sa aiba un capital social minim de 5 milioane de euro, subscris si varsat intr-o banca exclusiv in numerar. Legea spune ca un fond de pensii nu poate da faliment. Asta deoarece permanent fondul va fi obligat sa obtina o rentabilitate cel putin egala cu pragul minim stabilit de Comisia de Supraveghere a Fondurilor. Daca rentabilitatea unui fond este mai mica decit rata minima stabilita de institutia respectiva timp de opt luni consecutiv, atunci fondului i se retrage automat autorizatia de functionare, toate conturile participantilor fiind transferate altei institutii similare. Veniturile societatii care administreaza fondurile de pensii private provin din comisioane din contributiile platite de cel mult 3,5%, maximum 10% din venitul anual realizat prin investirea activelor fondului sau din tarife pentru diferite servicii la cerere furnizate. In plus, activele unui fond nu pot fi investite decit in certificate de depozit, titluri de stat sau obligatiuni ale unor orase din Romania, actiuni ale societatilor cotate pe Bursa, obligatiuni ale unor state straine, actiuni ale companiilor straine tranzactionate pe pietele straine reglementate.
Fondurile private de pensii nu pot acorda credite
Activele unui fond de pensii nu pot constitui garantii si nici nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite. Cleopatra Marinescu, director financiar al companiei „Allianz-Tiriac” a declarat ca „noi sintem interesati de intrarea pe piata fondurilor de pensii private. In privinta legii, ea este perfectibila si sint convinsa ca pina la intrarea ei in vigoare va fi imbunatatita”. Principala nemultumire a societatilor de asigurare, cele care probabil vor fi cei mai importanti jucatori pe aceasta piata, sint legate de limitarea numarului de participanti. „Noi am estimat ca la nivel de tara numarul celor care indeplinesc aceasta conditie se ridica undeva la 400.000 de participanti, numar care va fi impartit intre mai multe fonduri, ceea ce face ca veniturile unui fond sa fie mici”, a spus Marius Iliescu, reprezentant in relatia cu presa al „Allianz Tiriac”. (Ana PRODAN)

Comentarii