De Business

Punem punctul pe știi

Cum puteti obtine doua pensii

vineri, 09 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Cum puteti obtine doua pensii

Trecerea de la salariu la pensie este dificila, atit pentru cei care au avut salarii mari, cit si pentru persoanele ce au trait din lefuri de mizerie. Momentul poate fi depasit incepind de anul viitor contribuind la un fond de pensii ocupationale. Conform legii care intra in vigoare de la inceputul lui 2005, persoanele care doresc pot contribui la un astfel de fond care va fi constituit la nivel de ramura. Adica, salariatii din domeniul industriei medicamentelor de exemplu isi vor putea face propria „casa de pensii”. In acest caz, persoanele respective vor avea posibilitatea sa primeasca doua pensii: una de la stat si alta de la fondul de pensii ocupationale. Pentru aceasta, lunar de comun acord, atit salariatul, cit si angajatorul trebuie sa contribuie la un fond privat de pensii.
Contributiile pina in 200 de euro vor fi deductibile
Legea pensiilor ocupationale care va intra in vigoare de anul viitor spune ca pina in limita a 200 de euro pe an pentru salariat si 200 de euro pe an pentru angajator aceste contributii vor fi deductibile din impozitul pe venitul anual din salarii, respectiv impozitul pe profit pentru angajator. Concret, presupunind ca atit salariatul, cit si angajatorul se limiteaza sa contribuie anual numai cu suma pentru care se primesc deduceri anuale din impozit, ar trebui ca lunar angajatul sa verse 16,6 euro, iar firma inca pe atit. In total 33,3 euro intr-o luna, bani care ar trebui sa se adune in contul deschis la administratorul unui fond de pensii care trebuie sa fie autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). In total in 10 ani de zile s-ar aduna teoretic minim 4.000 de euro la care se adauga beneficiile obtinute prin investirea acestor bani si care pot fi diferite de la fond la fond, dar in nici un caz negative sau egale cu zero. Si aceasta pentru ca legea spune ca, daca timp de trei ani consecutiv respectivul administrator de fond obtine randamente mai mici decit cele mai slabe randamente inregistrate pe piata fondurilor de pensii, lui i se retrage autorizatia de functionare si fondul trece in administrarea altei societati.
Bugetarii nu pot contribui la fondurile de pensii ocupationale
Odata pensionate persoanele care cotizeaza la astfel de fonduri vor primi lunar o suma fixa din banii adunati, o perioada de timp care urmeaza sa fie reglementata prin normele de aplicare a legii. Pentru a putea participa la un fond privat de pensii trebuie sa fie realizat un acord intre angajator si sindicat (sau reprezentantul salariatilor). Contributia la un astfel de fond poate fi stabilita prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate sau ramura. In cazul in care lipseste contractul colectiv de munca, angajatorul se poate asocia cu alti angajatori pentru a propune o astfel de schema, tinind cont de faptul ca numarul minim de participanti la o schema de pensii ocupationale este de 100. Contributiile de pina la 200 de euro anual pentru salariat si 200 euro pentru societate sint deductibile din impozit. O precizare foarte importanta este aceea ca participarea la un astfel de fond de pensii este facultativa si este interzisa salariatilor din institutiile publice.
Angajatorul raspunde penal
Conditia care ar putea ingradi participarea multor salariati la o astfel de schema este prevederea din lege care spune ca firma la care lucreaza nu trebuie sa aiba nici un fel de datorii la sfirsit de an fie la bugetul de stat, fie la diferite fonduri, fie la furnizorii de energie sau combustibili. In caz de neplata contributiilor retinute sau plata lor incompleta conform termenelor stabilite, angajatorul raspunde penal. Pensia privata se primeste la implinirea virstei legale de pensionare sau dupa o perioada de minim 60 de luni de contributie. In caz de deces banii adunati in contul celui ce a contribuit la pensie se distribuie mostenitorilor legali. In caz de invaliditate sau in cazul in care din diverse motive salariatul nu poate contribui macar 60 de luni la un astfel de fond, suma ce-i revine poate fi distribuita fie in suma unica, fie in rate dupa reglementari care urmeaza sa fie publicate in normele de aplicare a Legii 249 privind pensiile ocupationale. (Ana PRODAN)

Comentarii