De Business

Punem punctul pe știi

Disputa pe activele falimentarei Moldova Tricotaje SA

luni, 14 iulie 2008, 18:24
3 MIN
 Disputa pe activele falimentarei Moldova Tricotaje SA

Activele Moldova Tricotaje stirnesc un nou conflict. Patronul complexului Siraj Impex sustine ca detine o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care atesta ca vinzare activelor este interzisa, acuzind lichidatorul Sigma ca le scoate la licitatie. Acesta din urma spune la rindul lui ca este vorba doar o strategie de a speria posibilii cumparatori, fiind vorba de un antecontractul semnat in dezavantajul creditorilor.

Ahmed al Deiri, proprietarul Siraj Impex, a publicat in ziarele locale anunturi prin care instiinteaza si totodata avertizeza posibili cumparatori, sa tina seama de aceste lucruri in caz contrar vor fi considerate acte de rea-credinta si vor suporta consecintele legale. "Aceste active au fost cumparate de catre noi in anul 2006 printr-un antecontract de vinzare-cumparare. Bunuri au fost evaluate de catre Directia de Finante la suma de 1,1 milioane de euro, noi achitind la aceea data un avans de 3.000 de euro. In termen de o luna trebuia sa incheiem actul final, sa platim diferenta si sa intram in posesia activelor", ne-a precizat Ahmed al Deiri.

Povestea conflictului

Potrivit acestuia, la citeva zile dupa semnarea acestui antecontract, Moldova Tricotaje a intrat in procedura de insolventa, firma Sigma IPURL fiind  desemnata lichidator. "Aveam termen o luna de zile pentru a plati suma integral dar antecontractul semnat intre noi si fosta conducere Moldova Tricotaje a fost contestat de firma lichidatoare, care cerea nulitatea actului. In urma unui proces in instanta, Curtea de Apel Iasi a declarat antecontractul valabil printr-o decizie definitiva si irevocabila. Acum am deschis un nou proces prin care dorim incheierea actului final la un notar, achitarea diferentei de bani si intrarea in posesia bunurilor", a declarat si Doina Stupariu, avocat al Siraj Impex.

De partea cealalta, Adrian Ababei reprezentat Sigma, firma ce se ocupa de lichidarea Moldova Tricotaje, sustine ca lucrurile stau cu totul altfel. "Curtea de Apel Iasi a recunoscut existenta acelui act si atit. Este vorba de o promisiune de vinzare, act ce a fost semnat exact in ziua in care Moldova Tricotaje a intrat in procedura de insolventa pe data de 14 iunie 2006. A fost un contract incheiat in dezavantajul creditorilor, iar Legea Insolventei ne permite sa anulam orice contract suspect timp de trei ani de la data deschiderii procesului de insolventa", a precizat Ababaei.

Conform acestuia, odata ce Moldova Tricotaje a intrat in insolventa, Siraj Impex a notificat lichidatorul Sigma, pentru a prefecta actul si de a semna decizia finala prin care Siraj Impex intra in posesia bunurilor. Nefiind de acord cu acest precontract, au fost actionati in judecata avind diferite termene.

"Dupa un si jumatate Curtea de Apel a recunoscut acel act dar care nu ne obliga in nici un fel sa semnam actul final. Daca am semna ar insemna ca Siraj Impex va intra in posesia bunurilor pentru suma de 1,1 milioane de euro, iar rolul nostru este de a mari cit mai mult valoarea activele atfel incit toti creditorii sa-si recupereze cea mai mare parte din bani. Acele bunuri nu au apartinut niciodata  domnului Deiri si nici nu vor intra in posesia dumnealui", a afirmat Ababei. 

Datorii de 8,5 milioane euro la stat

Potrivit lui Ababei datoriile Moldova Tricotaje se ridica la suma de 10 milioane de euro, dintre acestea 8,5 milioane fiind catre stat. Acesta a adaugat ca activele Moldova Tricotaje vor fi scoase din nou la licitatie pe data de 1 august, pretul raminind neschimbat.

"Pretul de pornire ramine tot 20 de milioane de lei (5,5 milioane de euro) iar la vinzare sint scoase spatiul de productie ceea ce reprezinta o suprafata de 4.496 de metrii partati, alte constructii si terenul aferent care insumeaza aproape 15.000 de metri partati", a declarat reprezentatul Sigma. Pina in prezent activele Moldova Tricotaje au mai fost scoase la licitatie de doua ori.

Singura firma care s-a inscris la ultima licitatie, Moldova Universal, ce este controlata de omul de afaceri Danut Prisecariu, nu a vrut sa ofere nici macar pretul de pornirea de 20 milioane de lei, licitatia fiind anulata din nou.

Comentarii