De Business

Punem punctul pe știi

Dupa doua falimente, a venit si succesul

miercuri, 28 ianuarie 2004, 00:00
4 MIN
 Dupa doua falimente, a venit si succesul

Face afaceri din clasa a patra. Are 36 de ani si a trecut prin doua falimente. A dezvoltat o marca de articole sportive a carei valoare o estimeaza astazi la peste 1,5 milioane de dolari. Ionel Agrigoroae, patronul firmei „Aya Sports”, spune ca in septembrie firma va deschide propriul magazin in Madrid, urmind ca apoi sa dezvolte acolo o adevarata retea. Este prima firma din Iasi care si-a inregistrat marca in Comunitatea Europeana.
„Seful de post m-a pus sa fac poze de buletin”
A inceput sa faca „afaceri” inca din clasa a patra. Cu aparatul de fotografiat cumparat de tatal sau, Ionel Agrigoroae a inceput sa faca poze colegilor din Razboieni, satul unde s-a nascut. Mai tirziu, seful postului de militie, vazind ca se pricepe la fotografii, l-a „cooptat” sa faca poze celor care-si faceau buletin si membrilor de partid din comuna. „Am facut asta pina in clasa a zecea. Banii pe care ii cistigam ii administram singur”, povesteste Agrigoroae, directorul general de la „Aya Sports”.
Incet, incet a invatat si croitorie. „Parintii, ca si toti unchii mei lucrau in cadrul cooperatiei si aveau sectie de croitorie acasa. Seara ii ajutam, asa ca practic din clasa a zecea am invatat croitorie”, ne explica el. La 14 ani deja parintii il trimeteau in piete sa vinda produsele cusute la Razboieni. Tot in acea perioada actualul patron de la „Aya” si-a facut si primul plan de bataie pentru 10 ani. „Visam sa-mi deschid propria sectie si la 22 de ani sa am 10 angajati, iar la 28 sa ajung la 28”, isi aminteste Agrigoroae.
In 1988 avea 80 de angajati
Visul sau s-a implinit in 1986 cind isi deschide propria sectie de croitorie in sat, in sistem cooperatist. Pentru ca inca nu implinise 18 ani si nu avea drept de gestiune, sectia a fost deschisa pe numele mamei. ” Voiam sa fac altceva decit rochii sau pantaloni, de care facea toata lumea. Asa m-am hotarit sa fac ceea ce acum se numeste studiu de piata”, spune Agrigoroaie. A mers la marile magazine de atunci din Iasi si a intrebat vinzatoarele ce s-ar vinde foarte bine si nu au in magazin. Raspunsul a fost gecile de tercot. Primul lot de geci l-a vindut in piata de la hala Centrala in jumatate de ora. Dupa primul an de activitate a ajuns la 20 de angajati, iar la 22 de ani sectia pe care o conducea avea deja 80 de angajati.
In toamna anului 1988 a trebuit sa mearga in armata, iar in 1991 isi deschide propria firma prin preluarea unei sectii a cooperatiei din Pacurari.
„Au inceput sa nu mai vina banii”
Prin „Agri Comp”, firma proaspat deschisa, a inceput sa livreze marfa vechilor clienti. „Primele doua-trei livrari mi le-au platit. In 1992 facusem in total livrari de 3,5 milioane de lei. Si deodata au inceput sa nu mai vina banii si sa nu mai am comenzi. Nu stiu din ce motiv. Ori nu dadusem spaga ori intrasera chinezii pe piata”, isi aminteste Agrigoroae.
Banii nu veneau, ratele la banca ramasesera neplatite, asa incit s-a hotarit sa-si vinda apartamentul pentru a scapa de datorii. De datorii a scapat, insa bilantul firmei arata”faliment”. Dupa ce inchiriaza un spatiu de la primarie isi incearca norocul in comertul cu legume si fructe. Timp de un an si jumatate a tinut un aprozar din ale carui venituri si-a mai echilibrat bugetul. „Se faceau destul de multi bani din asta, insa mie nu-mi placea deloc”, a explicat directorul de la Aya Sports”.
Chinezii l-au pus pe butuci
Dupa trei luni la mare si-a facu un nou plan de afaceri si a luat-o de la capat in confectii, cu 15.000 de lei la acea vreme. A redeschis firma in septembrie, iar la sfirsitul lui ’94 avea un profit net de 60.000 de dolari. In 1996 deja ajunsese la un profit net de 560 de milioane de lei (adica putin peste 180.000 de dolari la cursul mediu de atunci). In 1998 a venit din nou dezastrul. „Pe 5 decembrie mi s-au oprit vinzarile. Toti oamenii mei din tara imi spuneau ca au aparut peste tot jachete exact ca ale noastre, chinezesti, la jumatate de pret. Intrasera in tara in acea perioada 100 de containere cu jachete chinezesti copiate de la noi”, a explicat Agrigoroae.
Firma a ramas in stoc cu 12.000 de piese exact in plin sezon. In speranta ca va trece perioada grea si se va relansa, a refuzat sa concedieze cei 180 de salariati si a inceput sa vinda ba o masina, ba un teren, si cu banii obtinuti a subventionat salariile aproape un an. Pina in august 1999 vinduse aproape totul, iar datoriile la Finante si CAS au crescut.
A trecut si prin experienta lucrului in lohn, care insa nu l-a atras si la care a renuntat destul de repede, dupa doua tepe. Chiar daca n-a fost declarat oficial falimentul, situatia financiara a firmei arata din nou „faliment”.
In 1999, a treia incercare
Ca sa sparga ghinionul, in septembrie 1999 isi deschide firma „Aya Sports”. Dupa trei ani deja a ajuns la un profit net de 1,5 miliarde de lei, iar 2003 a fost finalizat cu o cifra de afaceri de peste 23 de miliarde de lei. „Firma merge bine. Acum eu nu ma mai ocup decit de partea financiara, sotia mea fiind cea care se ingrijeste de restul treburilor din societate”, a precizat directorul general.
Pentru anul acesta Ionel Agrigoroae isi propune sa deschida un magazin propriu in Madrid (primul al unei firme iesene in strainatate) si daca va merge bine sa-si dezvolte chiar o retea. De asemenea „Aya Sports” este singura firma din tara pe segmentul de imbracaminte sport care a fost inregistrata ca marca in Comunitatea Europeana. (Ana PRODAN)

Comentarii