De Business

Punem punctul pe știi

Fabrica de ulei isi inchide portile

Subtitlu

vineri, 25 ianuarie 2008, 19:52
3 MIN
 Fabrica de ulei isi inchide portile

Unirea SA, una dintre cele mai mari firme din Iasi, in functie de cifra de afaceri, isi inchide portile. Decizia grupului Bunge – actionarul majoritar al companiei iesene, de a sista activitatea de productie la nivel local aduce prejudicii atit celor aproximativ 300 de angajati ai societatii, cit si bugetului judetului tinind cont de faptul ca producatorul de ulei este unul dintre cei mai mari platitori de taxe si impozite din zona. Hotarirea a fost anuntata oficial in cursul zilei de ieri, insa in mediul de afaceri local zvonurile privind incetarea activitatii fabricii circulau de mai mult timp.

Dupa cum sustin oficialii actionarului majoritar, suspendarea productiei fabricii de la Iasi vine pe fondul restructurarii operatiunilor industriale ale companiei in Romania. "Decizia de a-si optimiza capacitatile de productie din Romania vine ca urmare a recentei achizitii de catre Bunge a anumitor marci si proprietati de la Agricover, inclusiv o fabrica din Buzau. Planul restructurat presupune concentrarea intr-un singur loc, la Buzau, a tuturor operatiunilor de zdrobire, rafinare si imbuteliere pe care Bunge le desfasoara in Romania", a declarat Jean-Louis Gourbin, presedintele Bunge pentru Europa.

Acesta a mai precizat ca relocarea activitatii fabricii din Iasi la Buzau face parte dintr-un program investitional estimat la aproximativ 25 milioane de dolari care va permite eficientizarea pietelor din Romania si Bulgaria, noua locatie fiind amplasata mai aproape, din punct de vedere geografic, atit de cea mai importanta regiune cultivata cu floarea soarelui, respectiv Cimpia Romana, cit si de portul Constanta, de Bucuresti si granita cu Bulgaria.

"Aceasta investitie demonstreaza angajamentul pe termen lung, continuu si sustinut al Bunge de a investi in Romania, precum si de a dezvolta proiecte in toata regiunea Dunarii. Fabrica din Buzau are o locatie strategica si, odata modernizata, va oferi o baza excelenta pentru activitatea pe care Bunge o desfasoara in domeniul alimentar in Romania si Bulgaria", a explicat Gourbin.

Negocieri intre sindicat si patronat

De cealalta parte, reprezentantii sindicatului Unirea SA spun ca angajatii firmei vor veni la serviciu inca 60 de zile de-acum incolo, timp in care vor fi platiti cu aceleasi salarii. "Azi (n.r. – vineri) am fost informat intr-o sedinta, la care au participat atit directorul general cit si directorul de resurse umane, ca s-a decis incetarea activitatii la fabrica. Exista, de asemenea, un program de reconversie sociala, care urmeaza sa fie negociat intre sindicat si patronat. Pina nu i-au insa legatura cu avocatul nostru nu pot face nici o declaratie oficiala", a mentionat vineri Stefan Iacob, liderul de sindicat al societatii iesene.

Potrivit oficialilor Bunge, actionarul majoritar al firmei iesene urmeaza sa stabileasca, in urmatorul interval de timp, un plan de masuri concret privind situatia angajatilor fabricii. "Prin luarea unor masuri precise si adecvate, precum si cu sprijinul unui consultant extern specializat, Bunge spera sa reduca o parte din presiunea pe care aceasta restructurare o aduce asupra muncitorilor din Iasi", a adaugat  Gourbin.

Conform autoritatilor locale in domeniu, ieri dupa-amiaza conducerea Bunge nu facuse inca publica metoda prin care va fi realizata disponibilizarea angajatilor de la producatorul de ulei. "La noi nu a fost depusa nici o documentatie privind vreun plan de concediere colectiva de munca la Unirea si nu am fost anuntati telefonic asupra acestui lucru. Daca se pune problema unor concedieri individuale, atunci ne vor comunica dupa incheierea cartilor de munca", a specificat Gabriela Vasilache, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Iasi.

Detine active interesante

Potrivit ultimilor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, Unirea SA avea la finele anului 2006 peste 300 de angajati si a raportat in aceeasi perioada o cifra de afaceri de aproximativ 32,7 milioane RON.

Conform sursei citate, unitatea ieseana a inregistrat la data mentionata un profit net ce se ridica la circa 20 milioane RON, platind in acelasi timp impozite ce depasesc valoarea de 915.000 lei. La aceasta se aduga sume importante din taxele sociale.

In urma cu doua zile, actiunile Unirea SA au fost delistate de pe piata titlurilor de capital. Decizia de retragere de la tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti a survenit in urma schimbarii strategiei companiei americane Koninklijke Bunge  B.V. care detine firma din Iasi in proportie de 94,16%.

Oficialii actionarului majoritar nu au oferit deocamdata informatii in ceea ce priveste modul cum vor fi valorificate activele fabricii iesene, inclusiv terenul, care ar putea fi tentante pentru un posibil investitor tinind cont de faptul ca sint amplasate intr-o zona ce este racordata la toate utilitatile si are acces facil la infrastructura de transport.

Comentarii