De Business

Punem punctul pe știi

Firmele iesene, codase la Sapard

vineri, 13 august 2004, 23:00
3 MIN
 Firmele iesene, codase la Sapard

Iasul este printre ultimele judete din Moldova privind numarul de firme care au accesat fonduri Sapard. Din cele 26 de proiecte finantate prin Sapard, din momentul in care a luat fiinta in urma cu doi ani, in cele sase judete ale Moldovei, doar unul provine din Iasi. Pina si judetul Vaslui ne-a umilit cu un numar de sapte proiecte aflate in derulare, ca sa nu mai vorbim de Suceava, unde noua firme au obtinut finantare prin Sapard. „Birocratia stufoasa si costurile destul de ridicate, numai consultanta pentru un astfel de proiect ajunge la mii de euro, ii determina pe afaceristii ieseni sa se lase pagubasi sau sa apeleze la banci”, considera Marius Alexa, consultant in cadrul firmei Kapital. Oamenii de afaceri ieseni nu se prea ingramadesc sa acceseze credite Sapard, judetul Iasi fiind codas la acest capitol.
Firmele sucevene, campioane la finantari Sapard
Potrivit datelor furnizate de Biroul Regional Sapard Iasi, in cele sase judete ale Moldovei au fost accesate 26 de proiecte. „Cele mai multe proiecte pentru care s-a acordat finantare prin programul Sapard au fost depuse de firmele din judetul Suceava. Acesta este urmat de catre Vaslui si Bacau. Din Iasi singurele firme care au depus proiecte au fost „Marwa” si „Vitalef”, ultima reusind si aprobarea de finantare din partea biroului central”, a declarat Teodor Robu, directorul Biroului Regional Iasi, cel care de altfel coordoneaza activitatea de nord-est a tarii.
Specialistii in domeniu au incercat sa gaseasca o posibila explicatie pentru care firmele iesene nu acceseaza astfel de proiecte. Astfel reprezentantii Sapard cred ca probleme financiare create anul acesta de seceta ii face pe afaceristi sa astepte o perioada mai propice. „Iesenii nu si-au pierdut interesul pentru Sapard. Exista proiecte care acum se afla spre analiza la Bucuresti pentru a vedea daca sint eligibile. Seceta din acest an a cauzat suficiente pagube financiare, productia fiind mica. Pentru urmatoare perioada, cei interesati prefera sa isi consolideze bugetul”, au precizat responsabilii departamentului Implementare din cadrul Biroului.
Afaceristii se lasa pagubasi din cauza birocratiei
Consultantii gasesc o alta motivatie care ii tin deoparte de fondurile Sapard pe afaceristii ieseni. Acestia cred ca birocratia si pretul ridicat pe care il implica realizarea unui proiect pentru a accesa un astfel de fond sint suficiente pentru a indeparta firmele. „Birocratia stufoasa si costurile destul de ridicate, numai consultanta pentru un astfel de proiect ajunge la mii de euro, ii determina pe afaceristii ieseni sa se lase pagubasi sau sa apeleze la banci”, considera Marius Alexa, consultant in cadrul firmei Kapital. Firmele de consultanta percep un comision de pina la 2% din valoarea proiectului. O parte dintre aceste firme solicita si un comision de succes pe care societatea careia ii este intocmit proiectul va trebui sa il plateasca abia in momentul in care finantarea a fost aprobata.
Singura firma care a primit finantare
SC Vitalef este singura societate care a spart gheata finantarilor Sapard la Iasi. Valoarea proiectului prin care se intentioneaza modernizarea depozitului frigorific pentru congelarea si ambalarea fructelor si legumelor este de 1,2 milioane de euro, dintre care jumatate sint oferiti de Uniunea Europeana, fiind nerambursabili, iar cealalta jumatate este asigurata de firma contractanta. „Vrem sa realizam o linie moderna de congelare. Lucrarile se afla in desfasurare si vor fi finalizate pe 30 septembrie”, a declarat Maricel Popa, patronul firmei Augustus, care detine Vitalef-ul. Popa sustine ca un astfel de proiect poate deveni eligibil daca este bine intocmit. „Am apelat la firme de specialitate, am facut un studiu de prefezabilitate si ca atare am avut un proiet bine argumentat”, a adaugat Popa, subliniind astfel importanta proiectului in accesarea unui astfel de fond. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii