De Business

Punem punctul pe știi

Fortus SA scapa de faliment

vineri, 13 iunie 2008, 18:37
3 MIN
 Fortus SA scapa de faliment

Sefilor, angajatilor si actionarilor Fortus SA le-a suierat glontul pe la ureche. Ieri a fost convocata la cererea Fiscului  Adunarea Generala a Creditorilor, ce urma sa hotarasca prin vot intrarea sau nu a intreprinderii in faliment.

Saptamina trecuta Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Iasi a cerut intrarea direct in faliment a combinatului iesean fara prezentarea prealabila a unui plan de reorganizare a societatii asa cum prevede legea insolventei.

De altfel, DGFPJ este cel mai mare creditor al Fortus SA. Verdictul a fost insa favorabil societatii iesene, in mod surprinzator chiar cei care cerusera falimentul de urgenta s-au abtinut de la vot.

"Majoritatea creditorilor prezenti astazi la judecarea cazului Fortus  au votat pentru intrarea in faliment, exceptie facind DJFP Iasi. Avind in vedere ca exista un litigiu pe rol privind analiza si luarea unei decizii in privinta celor doua ordine comune (n.r.-prevad stergea datoriilor Fortus catre buget) care se judeca la Tribunalul Bucuresti, noi nu ne-am mai  sustinut cererea. Urmeaza ca administratorul judiciar sa propuna intrarea in faliment sau un plan de reorganizare", a precizat Maria Taran, purtator de cuvint al DGFPJ Iasi.

"S-a respins cererea deschiderii  procedurii de faliment a Fortus SA intrucit exista pe rol un proces privind stergerea a 40 milioane de euro din datoria Fortus catre stat", a intarit si Adrian Mogos, avocatul firmei iesene.

Contactat telefonic Dumitru Mihailuc a detaliat si numele creditorilor care au votat pentru declansarea falimentului. "Respingerea  deschiderii procedurii de faliment s-a facut prin votul sindicatului care a reprezentat interesele salariatilor, fata de care Fortus  are o datorie ce reprezinta 20.8% din totalul creantelor. Printre creditorii care au votat pentru declansarea falimentului au fost Banca Comerciala Romana (BCR), Consiliul Local si unii creditori mai mici", a mentionat Mihailiuc.

Sindicatul a avut un cuvint greu de spus in primul rind deoarece Fiscul s-a abtinut de la vot. Sedinta de ieri a creditorilor Fortus SA a stirnit si interesul politicienilor. "Declansarea falimentului Fortus ar fi insemnat stergerea cu buretele a celor cinci ani de ilegalitati a AVAS la Fortus", a opinat deputatul PD-L Petru Movila. Decizia de ieri lasa posibilitatea continuarii procedurii de insolventa si implicit a activitatii celor 1.700 de salariati.

"Societatea a facut in ultima luna plati catre Fisc de 2 miliarde pe saptamina. Daca platile vor continua, in septembrie Compartimentul economic al Fortus si administratorul judiciar SIGMA IPURL pot depune un plan de reorganizare care va fi supus pentru aprobare votului Adunarii Generale a Creditorilor", a afirmat liderul sindical de la Fortus.

Cel mai probabil planul de reorganizare al societatii presupune lichidarea partiala a firmei. Mai exact vor fi vindute activele ce nu intra in procesul de productie. Mihailiuc sustine ca terenurile, utilaje si cladirile ce le detine Fortus depasesc valoarea totala a datoriilor. Restantelor totale ale Fortus catre stat si alti creditori sint de aproximativ 156 de milioane lei, adica 42 de milioane de euro. In luna mai un grup de 11 firme impreuna cu Directia de Finante au reusit sa obtina in instanta declansarea procedurii de insolventa a societatii iesene.

Fortus SA a fost privatizata in anul 2003, cumparator fiind firma bucuresteana Metalimportexport. Anul trecut actionarii societatii din capitala au vindut participatia catre o serie de oameni de afaceri din spatiul Federatiei Ruse.

Comentarii