De Business

Punem punctul pe știi

Guvernul inchide ochii la o gaura de 10 milioane de dolari

miercuri, 24 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Guvernul inchide ochii la o gaura de 10 milioane de dolari

Griul a crescut ca Fat-Frumos din poveste. La porumb s-a realizat o productie record. Iar podgorenii nu mai au butoie in care sa puna vinul la pastrare. Asa vad guvernantii din birourile Palatului Victoria situatia agriculturii iesene. Aceasta inseamna ca pagubele de peste 10 milioane de dolari cauzate de seceta care s-a abatut peste capul taranilor ieseni in acest an vor fi suportate exclusiv din buzunarele acestora.
Cu toate ca de nenumarate ori guvernatii au promis ca vor ajuta asociatiile agricole si persoanele care au fost afectate de seceta, in realitate nu s-a intimplat nimic. „Prefectura Iasi a inaintat catre guvern un memoriu prin care cerea declararea starii de calamitate din cauza secetei inca din luna iulie. Dar, pina acum nu s-a luat nici o decizie in acest sens”, ne-a declarat un functionar din cadrul Directiei Agricole care a preferat sa nu fie citat.
Paradoxal, cei mai pagubiti de aceasta situatie sint societatile agricole si persoanele fizice care si-au facut o asigurare la o firma specializata. Desi si-au luat masuri asiguratorii, nu vor primi nici un ban.
„In cazul in care guvernul declara starea de calamitate naturala, cum ar fi inghetul sau seceta, pot beneficia de despagubiri doar firmele sau agricultorii care si-au facut asigurare la o companie agreata de Ministerul Agriculturii”, ne-a spus Neculai Olariu, director adjunct la Directia Agricola Iasi.
Numai statul poate acorda despagubiri pentru seceta
De ce se intimpla acest lucru? Deoarece la firmele de asigurari se pot asigura doar riscuri precum grindina, alunecari de teren, ploi torentiale sau incendiu, si nu seceta. Daca Guvernul declara starea de calamitate din cauza secetei, persoanele asigurate pentru alte riscuri vor primi despagubiri de la Guvern pentru pagubele asigurate de seceta. Altfel, cei care si-au incheiat asigurari pentru acest an nu au facut altceva decit sa arunce banii in vint.
„Noi nu asiguram culturile agricole si pentru riscul de seceta sau inghet. Dar, conform legii 381, persoanele care s-au asigurat pentru celelalte riscuri pot beneficia de despagubiri din partea Guvernului in cazul in care acesta declara stare de calamamitate”, a explicat Gheorghe Dragan, director la „Asirom”, sucursala Iasi.
In aceasta situatie se afla aproximativ 30 de exploatatii agricole care si-au asigurat cultura de griu, in suprafata de 4.128 de hectare, dintr-un total de 37.840 de hectare cultivate in judetul Iasi. Aceasta reprezinta in jur de 11% din total. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii