De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii s-au calcat in picioare pentru un loc de munca

vineri, 23 aprilie 2010, 19:27
6 MIN
 Iesenii s-au calcat in picioare pentru un loc de munca
Doar 54 de ieseni au fost angajati pe loc, din 3.400 citi au trecut pe la standurile tirgului de locuri de munca

"Nimeni nu a ridicat nici o pretentie si toti vor sa munceasca pentru a avea un ban de piine si sa-si plateasca ratele", au concluzionat organizatorii. 

Criza economica i-a adus la disperare pe somerii ieseni. La bursa locurilor de munca organizata vineri la Casa de Cultura a Studentilor, mii de persoane s-au calcat practic in picioare pentru a putea intra in sala Foaier in vederea gasirii unui loc de munca. Inca de la ora 9 dimineata, iesenii erau inghesuiti pe scarile cladirii certindu-se pentru a se respecta ordinea venirii.

Putin peste ora 10 s-a permis accesul in sala pe rind a cite unui grup de 50 de persoane pentru a evita aglomerarea. Cu toate acestea, in mai putin de 20 de minute, sala a devenit neincapatoare, iesenii fiind nevoiti sa se deplaseze de la un stand la altul in sir indian.

"Este prima bursa a locurilor de munca in care avem asa de multi participanti. Niciodata nu au mai fost asa de multi. Pina si in holul cladirii a trebuit sa amenajam spatii pentru angajatori, pentru ca nu au mai avut loc inauntru", ne-a declarat Adrian Sirghie, purtatorul de cuvint al Agentiei Judetene pentru ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), organizatorul evenimentului.

"E plin Iasul de economisti, la fel cum e plin de juristi"

Au fost prezenti tineri abia iesiti de pe bancile scolii pina la persoane aproape de virsta pensionarii. Surprinzator a fost faptul ca multi iesenii aflati in cautarea unui loc de munca au venit la bursa insotiti de membrii familiei pentru a gasi ofertele avantajoase mai repede.

"Eu ma uit dupa firmele care cauta oameni ce au pregatirea surorii mele, iar Alina, sora mea, vine apoi si depune CV-urile. O ajut cu ce pot, ca este somera de un an de zile, iar din salariul meu de vinzatoare nu am cum sa o ajut prea mult. Are si o fetita pe care o creste singura pentru ca sotul ei a decedat intr-un accident de masina. A fost secretara timp de 7 ani dupa ce a terminat o facultate si un master in domeniul economiei. Firma a dat faliment si acum isi cauta de munca. E plin Iasul de economisti, la fel cum e plin de juristi si avocati. Eu am Dreptul si sint vinzatoare. Noroc ca nu avem credite la banci", ne-a declarat Elena Damaschin (29 de ani).

Ioan Purice (50 de ani) a lucrat 27 de ani la Moldomobila si alti 3 ani la firma Nedo. A ramas fara loc de munca din martie anul trecut si de atunci munceste cu ziua pe unde apuca. "Profita lumea asta de criza, ceva de nedescris. Nimeni nu-ti da mai mult de 800-900 de lei pentru ca este criza. Iar daca ma angajez, sint foarte sigur ca va fi greu, in sensul ca nu se vor da banii la timp, ca doar este criza. Ma indoiesc ca ma voi angaja astazi (n.r – ieri) sau dupa bursa asta, pentru ca este foarte aglomerat si angajatorii stau foarte putin de vorba cu tine. Sa vedem daca ma va chema cineva la un interviu", ne-a declarat ieseanul calificat in meseria de lacatus si reparatii masini.

"Nici de salariu nu intreaba. Vor doar sa munceasca"

Daca in alti ani iesenii impuneau diverse conditii la angajare, acum toti vor doar un loc de munca stabil. "Nu ridica nici un fel de pretentii. Nici macar de salariu nu intreaba. Vor doar sa munceasca, si atit. Cred astazi ne vom gasi oamenii de care avem nevoie", ne-a declarat Cristina Dogaru, inspector de resurse umane a firmelor Build Corp si Iulius Management Center. Prin fata angajatorilor, toti iesenii si-au incercat norocul. Unii au reusit sa impresioneze, altii nu. "Au venit la noi tineri care ne-au convins ca vor sa munceasca, dar si tineri nesiguri pe ei si pe pregatirea lor. Cert este ca nimeni nu a ridicat nici o pretentie si toti vor sa munceasca pentru a avea un ban de piine si sa-si plateasca ratele", ne-a declarat Adriana Sandu, reprezentant al Hotelului Orizont si al societatii Moisterm, standuri ce in mai putin de jumatate de ora aveau 20 de CV-uri primite.

Mihaela Rataciuc se afla impreuna cu fiul sau de 5 ani pentru a-si ajuta sotul sa-si gaseasca de munca. "Sotul meu a lucrat in confectii 8 ani de zile si firma lui s-a mutat in Basarabia, ca e mina de lucru mai ieftina. Cistiga 2.000 de lei", ne-a declarat Rataciuc. A

vea ocazia sa plece la munca peste granita, dar a refuzat de dragul familiei. "Pai daca tata pleca, nu mai avea timp sa stea cu mine si-l vedeam doar duminica", a adaugat Alin Rataciuc, de 5 ani.

3.400 de ieseni si-au incercat norocul

La ora 14, cind reprezentantii AJOFM Iasi au tras linia, rezultatele i-au surprins pina si pe acestia. "Pentru acest eveniment, institutia noastra a lansat invitatii la peste 430 de angajatori. Au confirmat prezenta si au participat la bursa 144 de agenti economici care au pus la dispozitia somerilor 1.709 de locuri de munca vacante, din care 300 au vizat persoanele cu studii superioare. Din cele 3.400 de persoane ce au vizitat standurile angajatorilor, 2.400 au fost selectionate in vederea angajarii", a sustinut Maria Cabalau, director coordonator AJOFM Iasi.

Printre norocosii evenimentului s-au numarat 54 de persoane care au fost incadrate pe loc in domenii precum constructii, confectii, servicii, comert si industria lemnului atit in Iasi, cit si in Pascani.

Lupta pentru un post a fost atit de strinsa incit pentru un singur post s-au primit si cite 5 CV-uri. "Pentru cele 102 posturi puse la dispozitie de catre Delphi s-au primit 580 de CV-uri. Velpitar a primit 103 CV-uri, iar urmatoarele societati in lista sint Romcip Construct cu 87, Directia Regionala de Posta cu 84 si Quantum cu 60. Pe saptamina viitoare vom avea o statistica clara a celor mai solicitate posturi", a incheiat Sirghie.

Anul trecut, acelasi eveniment a adus la un loc 3.500 de ieseni aflati in cautarea unui loc de munca. In 2009 s-au emis 302 invitatii, iar la bursa au venit 102 angajatori. Iesenii au avut la dispozitie 1.560 de locuri de munca, iar 182 de ieseni au fost incadrati pe piata muncii in urma evenimentului. Au fost angajate 30 de persoane cu studii superioare, 15 persoane cu studii medii si 102 persoane cu studii profesionale. Alti 35 de someri au fost angajati, cu toate ca nu aveau studiile complete, dintre acestia 16 fiind din Iasi, iar 19 din Pascani.

–––

Angajari pe banda rulanta in administratie

Numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu aproape 8% in decursul unui an de criza. Peste 360.000 de salariati romani au disparut din statistici in perioada octombrie 2008 – octombrie 2009, in timp ce numarul angajatilor din administratia publica a crescut cu 26.000, arata date publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, numarul de angajati din administratia publica era in luna octombrie 2009 de 360.000, fata de 334.000 in octombrie 2008.

Cele mai mari scaderi ale numarului de angajati au fost inregistrate in sectorul industrial, majoritar privat, unde aproape 230.000 de angajati si-au pierdut locul de munca, si in constructii, unde s-a inregistrat cea mai mare scadere a efectivului de personal, de 17%, adica au disparut 70.000 de joburi. "Guvernul a facut si in 2009 noi angajari din doua motive: a avut nevoie si a avut bani. Eu am sustinut inca de pe vremea lui Tariceanu ca avem un aparat de stat obez, bazindu-ma pe o statistica comparativa simpla: in Polonia, de exemplu, numarul de functionari la mia de locuitori este de trei ori mai mic decit in Romania", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

De cealalta parte, angajatorii din sectorul constructiilor, unde lucreaza in prezent aproape 350.000 de salariati, au fost nevoiti sa faca disponibilizari masive ca urmare a neincasarilor la timp a creantelor si a lipsei de finantari pentru lucrarile din domeniu. "Reprezentantii firmelor din constructii spun ca este inacceptabil ca primariile, pentru care au efectuat lucrari, sa nu-si plateasca datoriile la ei si in acelasi timp sa aloce bani pentru salariile functionarilor si pentru alte cheltuieli. Ne confruntam si cu o subfinantare a sectorului, iar daca Guvernul nu va lua masuri in acest trimestru, cu siguranta ca vom mai pierde 10-15% din numarul total de salariati", sustine Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii