De Business

Punem punctul pe știi

Impozitul unic ii va avantaja doar pe cei cu venituri mari

joi, 11 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Impozitul unic ii va avantaja doar pe cei cu venituri mari

De anul viitor toate veniturile, indiferent de marime, vor fi impozitate cu o cota unica de 23%. Guvernul a hotarit in sedinta de ieri sa inlocuiasca sistemul actual de impozitare, care prevede cresterea cotelor de impozit pe masura sporirii veniturilor. In cazul in care noua metoda va duce la cresterea veniturilor la buget, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a lasat sa se inteleaga ca respectiva cota de impozitare ar putea sa scada pina la 20%.
In schimb, se renunta la toate celelalte deduceri anuntate prin noul Cod Fiscal, cum ar fi cele referitoare la montarea de termopane sau la ratele la creditele imobiliare. Masura nu va conduce insa la cresterea spectaculoasa a veniturilor lunare. Cele mai avantajate vor fi persoanele care au cistiguri brute de peste 15 milioane de lei, salariul lor net urmind sa creasca de anul viitor cu aproape 300.000 de lei.
Insa, teoretic, cetatenii care au o leafa bruta de 5 milioane de lei, vor lua, daca actualele conditii vor fi mentinute, mai putini bani decit in prezent. Tanasescu a precizat insa ca va mari deducerea personala de baza pentru persoanele care realizeaza venituri mai reduse, ceea ce va conduce automat la cresterea cistigurilor si la aceasta categorie.
Se renunta la deducerile pentru termopane, asigurari si rate la creditele imobiliare
„Propunerea este ca pentru cei cu venituri mai mici sa se aplice deductibilitati mai mari, iar pentru cei cu venituri care depasesc 25-30 milioane lei sa se acorde deductibilitati mai mici sau chiar nimic. Prin aplicarea cotei unice de impozit, nici o categorie de contribuabili nu va plati mai mult decit in actualul sistem”, a spus Tanasescu.
In conditiile introducerii unei cote unice de impozit Guvernul va renunta la celalalte deduceri prevazute in proiectul de Cod Fiscal, ce urmeaza a intra in vigoare incepind de la 1 ianurie 2004. Astfel se va renunta la propunerea de deducere a cheltuielilor efectuate pentru asigurarea locuintelor, instalarea termopanelor sau pentru achitarea ratelor la creditele imobiliare.
„Ramin in continuare deducerile pentru drepturile de proprietate intelectuala. Celelalte deductibilitati propuse in schema anterioara dispar. Deci, nu vor mai exista alte tipuri de deduceri pentru termopane sau alte lucruri”, a spus Tanasescu.
Pentru compensatie, unele impozite ar putea fi marite
Renuntarea la impozitarea veniturilor in cote crescatoare, in functie de marimea cistigurilor, va determina scaderea veniturilor bugetare cu circa 5.000 de miliarde de lei. Tanasescu apreciaza ca in aceste conditii executivul analizeaza doua modalitati pentru a acoperi pierderile. Una ar fi cresterea altor impozite, iar cealalta ar fi micsorarea cheltuielor bugetare.
Ministrul Finantelor a refuzat insa sa precizeze ce taxe vor fi marite, precizind insa ca strategia guvernului referitoare la aceasta tema va fi aplica in termen de cel mult o saptamina.
Proiectul de lege al Codului Fiscal a fost analizat de Guvern, in sedinta de ieri, intr-o prima lectura, urmind sa fie adoptat peste o saptamina, dupa ce va fi prezentat Fondului Monetar International si celorlalte organisme financiare internationale. Codul Fiscal, care cuprinde 85-90% din impozitele si taxele din Romania, ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii