De Business

Punem punctul pe știi

In ciuda productiei record de griu, piinea la Iasi nu se va ieftini

vineri, 03 septembrie 2004, 23:00
2 MIN
 In ciuda productiei record de griu, piinea la Iasi nu se va ieftini

Chiar daca recolta de anul acesta a griului este una cu mult excedentara, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani, producatorii de piine ieseni nu vor scadea pretul. Conform spuselor acestora, unul din motive este acela ca mare parte din griul din Moldova este slab calitativ.
„Anul acesta griul s-a produs in cantitati foarte mari, insa in Moldova nu are un coeficient de foarte buna calitate. Astfel, trebuie sa ii mai adaugam si alti amelioratori ce implicit cresc costurile de productie. Pentru ca din Moldova nu prea aveam de unde sa cumparam griu bun il aducem din sud, iar cheltuielile cu transportul cresc pretul piinii”, a spus Nicolae Baltatu, director „Afer”.
„Anul acesta trebuie sa ne recuperam pierderile”
Un alt motiv pentru care pretul piinii nu va scadea este si acela ca anul trecut producatorii din panificatie au avut pierderi. Pentru ca productia de griu a fost mica, au fost nevoiti sa se imprumute de la rezerva de stat si apoi sa returneze griul la un pret dublu. Si majorarea preturilor la carburanti, energie electrica si gaze au creat presiuni financiare asupra procesatorilor. Toate acestea au dus la pierderi mari, iar unii dintre brutari au dat faliment.
„Am luat anul trecut griul de la rezerva de stat la un pret de 3.700 pe kilogram si l-am restituit la 7.500 lei. Ca sa acopar o parte din pierderi am fost nevoit sa iau un credit, si tot nu am marit pretul piinii. La fel au facut si colegii mei, iar anul acesta trebuie sa ne recuperam pierderile si nu putem scadea pretul”, ne-a declarat Paul Dobresanciuc, director „Tehnomex”.
„Nu avem de unde sa scadem”
Producatorii din Iasi spun ca o scadere a pretului este justificata in alte colturi ale tarii, unde pretul unui kilogram de piine depaseste 22.000 de lei. „In localitati precum Sibiu si Bucuresti, un kilogram de piine se vinde la preturi foarte mari, 24-25.000 de lei. Insa in Iasi kilogramul nu a depasit niciodata 16.000 de lei, chiar si atunci cind exista o criza de griu. Nu avem de unde sa scadem, insa in alte judete se poate face asta. La noi piinea este ieftina”, a spus Stefan Holicov, director „Panifcom”.
Printre motivele pentru care brutarii ieseni vor mentine pretul actual al piinii se numara?comerciantii, care adauga o serie de costuri specifice, precum si piata neagra. „Daca noi o sa scadem pretul piinii cu 2-300 de lei la poarta fabricii, comerciantii o sa il considere un nou cistig de-al lor si nu or sa scada din pret. La fel si cei care produc piinea la negru”, a declarat Paul Dobresanciuc, director „Tehnomex”. (C. STOIAN)

Comentarii