De Business

Punem punctul pe știi

Jonglerii periculoase la SC Fortus SA

Subtitlu

vineri, 01 octombrie 2010, 18:16
5 MIN
 Jonglerii periculoase la SC Fortus SA

"Ziarul de Iasi" a intrat in posesia unui document care scoate la iveala factorii ce au dus la declinul societatii Fortus SA. Managementul defectuos, ineficienta activitatii de productie, relatia proasta cu fostul actionar majoritar si operatiunile comerciale suspecte sint principalele cauze care au contribuit la intrarea in insolventa a Combinatului de utilaj greu. Aceste aspecte au fost sesizate intr-un raport realizat de Casa de Insolventa Transilvania (CITR) Cluj-Napoca si Sigma IPURL, administratorii judiciari ai combinatului si aflat la dosarul de insolventa a societatii, iar concluziile documentului au fost publicate in Buletinul Procedurilor de Insolventa cu numarul 7.164 din 23 septembrie 2010.

"In urma efectuarii analizei activitatii debitoarei in perioada 2003-2008, consideram ca starea de insolventa era evidenta inca din 2005. Nedeclararea acesteia a atras penalitati, majorari, executari silite, care in mod direct au accentuat starea de incapacitate de plata. Edificatoare in acest sens este situatia costurilor privind amenzile, majorarile si penalitatile aplicate anual debitoarei, in unii ani ajungind pina la 56% din cifra de afaceri", se arata in raportul intocmit de CITR Cluj-Napoca si Sigma IPURL de pe Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Politica necorespunzatoare de preturi

Astfel, conform documentului, activitatea de exploatare a reprezentat un element permanent generator de pierdere pe toata durata analizei, continuitatea activitatii fiind posibila doar prin diminuari de datorii, valorificari de active si majorari de capital. "Motivele pentru care productia a fost un factor generator de pierdere se refera la un volum al productiei subdimensionat fata de costurile si capacitatiile reale de productie ale debitoarei, una din problemele atragerii de comenzi fiind si o politica necorespunzatoare a preturilor aplicate, ce a facut dificila patrunderea pe piata. Pierderi inregistrate ca urmare a unor nivele calitative neacceptate de clienti, stocul produselor finite necorespunzatoare ajungind in 2005 la 43% din volumul produselor finite existente in stoc", se arata in raport.

Ce spune fostul director

Un alt aspect sesizat este proasta gestiune a creantelor. "Activitatea necorespunzatoare de gestionare a creantelor a facut ca permanet in componenta acestora 50% sa fie reprezentate de creante restante ori litigioase, pentru care sa trebuiasca constituit provizion. In cazul in care era vorba de clienti interni, chiar daca nu se incasa creanta, TVA-ul devenea exigibil, crescind datoriile companiei", sustin in raport cei doi administratori.

In anul 2003, anul privatizarii combinatului, la sefia SC Fortus era Mihai Ciobanu. In iunie 2005 conducerea a fost preluata de Dan Buceag, urmat apoi de Vasile Plugaru, pentru ca la finele anului 2005 Gheorghe Chisca sa conduca institutia pina anul acesta, cind a fost inlocuit cu Marinela Chelu, care face parte din echipa CITR Cluj-Napoca.

"Ziarul de Iasi" a incercat sa stea de vorba cu Gheorghe Chisca, dar acesta nici nu a vrut sa auda de raport. "Nu sint angajat al combinatului, nu ma intereseaza. Discutati cu domnul Lotrean (n.r. – Radu Lotrean, asociat coordonator CITR) si cu Dalea (n.r. – Silvana Dalea – administrator Sigma IPURL), ca ei conduc combinatul. Nu exista un astfel de raport asa ca nu mai duceti lumea in eroare", a incheiat discutia Chisca. Ultima parte din declaratia fostului director general nu se sustine, deoarece concluziile pot fi consultate in Buletinul Insolventei.

Relatia cu actionarul majoritar

Pe lista factorilor care au dus la declinul societatii este trecut si fostul actionar majoritar MetalExportImport (MEI). "SC MetalExportImport SA, in relatia cu debitoarea, a avut o dubla calitate, contribuind din fiecare postura la accentuarea starii de insolventa. In calitate de furnizor a beneficiat de plati avantajoase, de multe ori in avans. Contractul de comision, prin care debitoarea avea obligatia de a plati un procent de 8% pentru comenzile aduse, a adus si clienti fata de care nu s-a mai putut recupera creanta. In calitate de client MEI s-a dovedit a fi un client rau-platnic, cu o durata medie de incasare a creantelor de sase luni", se arata in documentul publicat in Buletinul Insolventei.

In replica, reprezentantii MEI acuza ca principalul vinovat pentru declansarea insolventei SC Fortus este chiar statul roman pentru nerespectarea clauzelor contractului de privatizare si neacordarea ajutorului de stat. "Dorim sa mentionam ca interesul nostru pentru mentinerea viabilitatii acestei societati este de actualitate si noi, in continuare, asteptam din partea autoritatilor statului sa ia de urgenta toate masurile care se impun pentru stoparea distrugerii combinatului iesean, distrugere la care au avut o mare contributie fostul lichidator judiciar (n.r.- Adrian Ababei – fostul administrator Sigma IPURL) in tandem cu fostul director general al societatii (n.r – Chisca). Asa cum au fost eliminati din acest joc cei doi, mai mult ca sigur ca acelasi destin il vor avea si cei de la CITR si Sigma IPURL, in cazul in care nu vor intelege sa stopeze jaful si licitatiile directionate de vinzare a intregului patrimoniu al societatii la preturi derizorii si comisioane exorbitante", sustin oficialii MEI.

In atentia autoritatilor abilitate

Lista "vinovatilor" insolventei SC Fortus continua cu operatiuni comerciale suspecte, exemplu fiind societatea Antares International SRL. Operatiunile cu SC Antares International SRL Iasi (detalii la pagina 17 din raportul depus la Judecatoria Tirgu-Mures) ale carei livrari catre debitoare cresc cu 500% in 2008 fata de 2007, iar conform datelor de la Ministerul Finantelor Publice, cifra de afaceri anuala este chiar mai mica decit vinzarile totale catre debitoare. Tinind cont de continuarea acestor operatiuni si in perioada de observatie, implicind si operatiuni de garantare-finantare, consideram necesar un control incrucisat efectuat de organele abilitate, in vederea determinarii corectitudinii acestor operatiuni", sustin administratorii.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa vorbeasca cu Maria Florea, cea care in actele de la Registru Comertului figureaza ca unic asociat si administrator. La numarul de telefon a raspuns sotul acesteia. "Puteti sa vorbiti cu mine ca este cam aceeasi chestie", a sustinut acesta, care a refuzat sa-si spuna prenumele.

Reporterii i-au adus la cunostinta despre ce este vorba, iar la finalul discutiei, in momentul cind s-a mentionat ca se va publica un articol si ca va fi citat, Florea a cerut ragaz de o ora pentru a se consulta cu apropiatii sai in vederea unei declaratii oficiale.

Cind reporterii au revenit cu un nou telefon, Florea nu numai ca a schimbat tonul, dar a si uitat de maniere amenintindu-i pe reporteri ca vor fi dati in judecata. "Aveti ceva scris la mina cu ceea ce mi-ati spus? Exista un asemenea raport? Induceti lumea in eroare! Sunati-l pe Lotrean sa va zica el, ca sa pot sa-l dau in judecata. Daca apare ceva din ce am discutat, va dau in judecata si pe dumneavoastra. Puneti ca si cum nu am vorbit",  a spus Florea, inchizind telefonul.

"Acte de comert in interes personal"

Contactat telefonic si Lotrean a fost rezervat in declaratii. "Inca este analizat modul in care combinatul a ajuns in aceasta situatie. Deocamdata nu furnizam informatii suplimentare", a fost pozitia reprezentantului CITR Cluj-Napoca.

In incheierea raportului, administratorii au specificat cit se poate de clar: "Avind in vedere cauzele insolventei semnalate in cadrul prezentului raport, consideram ca sint aplicabile dispoztiile art.138, alin. 1, lit. b si c, din Legea Insolventei. Astfel, consideram ca membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si alte persoane au cauzat starea de insolventa a debitorului prin urmatoarele fapte: au facut acte de comert in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice, au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati", se mai arata in document.

 

VEZI BULETINUL PROCEDURILOR DE INSOLVENTA

Comentarii