De Business

Punem punctul pe știi

Majoritatea angajatilor ar prefera asigurari de sanatate in locul primelor

luni, 03 noiembrie 2008, 19:22
2 MIN
 Majoritatea angajatilor ar prefera asigurari de sanatate in locul primelor

Aproape trei sferturi dintre angajatii din Bucuresti (71,9%) si 65,6% dintre cei din marile orase ale tarii primesc ca beneficii din partea angajatorilor prime – de sarbatori, de concediu, de tip al 13-lea salariu -, desi ei si-ar dori mai degraba asigurari private de sanatate, potrivit unui studiu.

Studiul, publicat ieri, a fost realizat de Mednet Marketing Research Center si publicatia Media Xprimm in perioada 1-15 septembrie pe un esantion de 374 de respondenti din Bucuresti si 388 salariati din orase cu mai mult de 100.000 de locuitori.

Potrivit aceluiasi studiu, un sfert dintre angajatii din Bucuresti (24,5%) si mai mult de o cincime (22,7%) dintre cei din marile orase din tara isi doresc o asigurare privata de sanatate printre beneficiile oferite de angajator. Dupa prime, in topul beneficiilor oferite de angajatori se afla tichetele de masa sau cele de tip cadou, 57,3% dintre salariatii bucuresteni si mai mult de jumatate (54,2%) dintre cei din afara Capitalei primind astfel de beneficii. Bonusurile pentru performanta sint mai des folosite de angajatorii din Bucuresti, numarul lor fiind dublu fata de cele acordate de angajatorii din tara, potrivit aceluiasi studiu. Urmeaza telefonul mobil, cursurile de pregatire profesionala, masina de serviciu, "team-building"-urile, pensia privata facultativa si asigurarea medicala.

Conform studiului, primele si tichetele de masa sau cele cadou se ofera mai ales salariatilor din sistemul de stat, in vreme ce bonusurile pentru performanta, telefonul mobil, training-urile, masina de serviciu si "team-building"-urile se ofera in special in companiile private.

Potrivit aceluiasi studiu, angajatii din Bucuresti isi schimba locurile de munca mai des decit cei din tara. Astfel, un bucurestean isi petrece in medie 6,68 de ani la un loc de munca, in vreme ce un angajat din afara Capitalei ramine, in medie, la acelasi loc de munca timp de 7,7 ani. De asemenea, angajatii de la institutiile de stat ramin la acelasi loc de munca in medie zece ani, in timp ce angajatii companiilor private din Bucuresti isi petrec circa 5 ani la un loc de munca, iar cei din alte orase din tara aproximativ 6 ani.

Conform studiului, femeile sint mai fidele locului de munca decit barbatii, iar dupa 36 de ani angajatii tind sa devina mai stabili din punct de vedere profesional. Cele mai multe schimbari in ce priveste locul de munca se intilnesc la angajatii cu virste cuprinse intre 18 si 25 de ani.

Persoanele care profeseaza in domeniul in care au absolvit studiile sint tentati sa pastreze mai mult timp un loc de munca. Astfel, in Bucuresti acestia ramin la un loc de munca in medie 7,83 ani, iar in tara 10,09 ani.

Comentarii