De Business

Punem punctul pe știi

„Moldoplast”, fata batrina a Iasului, se pregateste de maritis

vineri, 24 octombrie 2003, 23:00
2 MIN
 „Moldoplast”, fata batrina a Iasului, se pregateste de maritis

Singura fabrica de mase plastice din tara aflata inca in proprietatea statului se pregateste asiduu de maritis. Directorul general de la „Moldoplast” crede ca abia acum, dupa transferul actiunilor detinute de SIF Moldova in portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, compania a devenit interesanta in ochii investitorilor.
„Pina acum Autoritatea pentru Privatizare detinea numai 40% din capitalul social al firmei, restul fiind detinut de SIF Moldova si cuponari. Dupa transferul pachetului de actiuni al SIF la APAPS, acesta din urma a devenit actionar majoritar cu 75,6% din actiuni”, a declarat directorul general de la „Moldoplast”, Sergiu Ambrono.
El a spus ca la Bucuresti exista citeva scrisori de intentie, dar nu stie nici din partea cui si nici cite. De la 1 septembrie societatea a intrat in administrare speciala, acum APAPS fiind in faza de intocmire a dosarului de privatizare.
„Urmeaza conversia in actiuni a unei creante de 224 de miliarde de lei pe care o avem la AVAB, din creditul pentru fabrica de tapet, pe care nu am reusit sa-l rambursam in totalitate. Au fost sistate executarile silite si in perioada urmatoare va fi finalizata esalonarea datoriilor la sanatate, casa de pensii si la bugetul local, fiind deja esalonate datoriile la Termoficare si Electrica”, a explicat Ambrono.
Totalul datoriilor catre stat ale „Moldoplast” se ridica la 41 de miliarde de lei. Prin stergerea penalitatilor si majorarilor de intirziere mai ramin de achitat in jur de 10 miliarde de lei. De la 2.700 de salariati, cit avea in 1989, acum „Moldoplast” a ajuns la numai 420 de salariati si a ramas singura fabrica de mase plastice din tara aflata in proprietatea statului. Ea se intinde pe o suprafata de 90.000 de metri patrati (din care 50.000 de metri patrati reprezinta suprafata construita).
Chiar daca anul trecut a obtinut un profit net de 60 de miliarde de lei, o mare parte fiind realizat din inchirierea unor spatii, acesta nu a putut acoperi pierderile adunante in decursul anului. „Daca se va face conversia creantelor in actiuni si vom finaliza de reesalonat datoriile atunci ne va ramine sa recuperam o pierdere de 8 miliarde de lei”, a precizat Ambrono.
Lunar, productia societatii se ridica la 12 miliarde de lei si principalele probleme cu care se confrunta firma sint: pierderea unui procent important din piata de desfacere, concurenta produselor mai ieftine din import si lipsa de investitii. „Pina acum n-am putut sa ne gindim la investitii din lipsa de finantare. Din cauza acelui credit pentru fabrica de tapet nu am avut cum face rost de credite”, a spus Ambrono. (Ana PRODAN)

Comentarii