De Business

Punem punctul pe știi

Nu-i ilegal, dar e criticabil

joi, 05 februarie 2004, 00:00
2 MIN
 Nu-i ilegal, dar e criticabil

Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control (ANC), a recomandat Ministerului Sanatatii sa dispuna retragerea „Antibiotice” din actionariatul firmei de distributie „Pharma”. „In urma controlului am ajuns la concluzia ca operatiunea de infiintare a «Pharma» SA este criticabila din punct de vedere juridic. A fost o inginerie?juridica si financiara foarte subtila, asa cum se regasesc in tot sistemul de sanatate”, spus Blanculescu. Desi „Antibiotice” livra prin „Pharma” peste 50% din productia de medicamente, in valoare anuala de aproximativ 500 de?miliarde lei, pe parcursul anului 2002?doar 29% din suma facturata a fost incasata.
In acelasi timp, „Pharma” a achitat datoriile catre ceilalti furnizori in proportie de 99%, adica 386 miliarde lei, iar in contul „Antibiotice” a virat numai 121 miliarde lei.
Blanculescu reclama faptul ca in actionariatul „Pharma”,?pe linga „Antibiotice”, care detine numai 30% din capitalul social, se regasesc salariati sau fosti salariati ai producatorului de medicamente. „Deciziile se iau de catre actionarii privati, desi 91% din cifra de afaceri a companiei este acoperita de «Antibiotice»”,?a adaugat ministrul Controlului.
Trebuie spus ca prin reprezentantul sau in Adunarea Generala a Actionarilor si in Consiliul de Administratie de la „Pharma”, „Antibiotice” are drept de veto, chiar daca are numai 30% din actiuni. „Antibiotice” nu poate cere executarea silita a firmei de distributie intrucit este actionar.
Distribuitorii nu prea vor sa vinda produsele „Antibiotice”
Ioan Nani, directorul general al firmei, a declarat ca „actionarul nostru majoritar este Ministerul Sanatatii. Noi vom respecta ceea ce va decide actionarul majoritar. La momentul acela APAPS, care era actionar majoritar, si noi am considerat ca este mai bine sa avem un control asupra distributiei noastre”. El a spus ca in cazul in care Ministerul va considera de cuviinta sa vinda actiunile, probabil ca se va face o licitatie pentru ca fabrica sa obtina bani mai multi.
„Chiar de curind noi am facut un sondaj printre distribuitori si din toti ne-au contactat 12 care s-au aratat dispusi sa vinda in total de 4-5 milioane de dolari, ori noi trebuie sa facem vinzari de 40 de milioane de dolari, dintre care 8 la export”. Explicatia ar fi ca, in loc sa vinda produsele „Antibiotice”, care sint mai ieftine, acestia prefera sa le vinda pe cele din import, mai scumpe, si cistigul fiind pe masura. Nani a precizat ca indiferent de situatie, fabrica va trebui sa lucreze cu distribuitori autorizati, deoarece de anul acesta se vor face licitatii nationale.
„Licitatiile se vor face pe produse. Ori noi distribuim 27 de produse in spitale. Imaginati-va ca am cistiga licitatiile la toate cele 27 de produse pentru 420 de spitale din Romania si avem de distribuit medicamente si in cele 4.000 de farmacii cu care lucram. Obligatoriu avem nevoie de logistica si nu ne putem descurca decit folosind-o pe cea a distribuitorilor”, a completat Nani. (Ana PRODAN)

Comentarii