De Business

Punem punctul pe știi

Patriciu vinde intr-un an cit toate firmele iesene la un loc

miercuri, 18 iunie 2003, 23:00
2 MIN
 Patriciu vinde intr-un an cit toate firmele iesene la un loc

Toti agentii economici din judetul Iasi vind intr-un an cit vinde Bill Gates intr-o saptamna. Sau Dinu Patricu, proprietarul grupului Rompetrol, ce include si rafinaria Petromidia, intr-un an si citeva luni.
Din raportul Directiei Judetene de Finante (DGFPJ) Iasi pe anul 2002 rezulta ca volumul cifrei de afaceri inregistrat de societatile locale se ridica la 1,4 miliarde de dolari, cu 14% mai mare fata de anul precedent, cind a fost de 1,2 miliarde de dolari. Spre comparatie, gigantul american a vindut anul trecut de 60 miliarde dolari, iar Rompetrol de peste un miliard.
A iesit la suprafata profitul ascuns de ani de zile
Daca am judeca strict dupa date, am crede ca economia ieseana s-a insanatosit brusc. Fata de 2001, profitul declarat de agentii economici a crescut de 3,5 ori. Cum insa nu s-a intimplat nimic major pe plan local, cresterea a fost facuta doar din condei: schimbindu-se modul de impozitare a profitului obtinut de IMM-uri, profiturile ascunse de-a lungul anilor de ochii fiscului prin cele mai ingenioase metode au iesit acum la iveala.
Beneficiul net inregistrat in 2002 la nivelul judetului Iasi a fost de 7,5 milioane de dolari, fata de 2,1 milioane dolari in 2001. „La mijlocul anului 2001 legislatia privind impozitarea IMM-urilor a fost schimbata. Impozitarea facindu-se din acel moment la volumul total al veniturilor, agentii economici nu au mai avut de ce sa ascunda profiturile”, ne-a explicat Mihai Motrescu, expert contabil.
La baza cresterii profiturilor totale a firmelor iesene stau totusi si motive economice. Unul dintre acestea ar fi cresterea exportului, mai ales in domeniul confectiilor, unde activitatea de lonh a mers destul de bine.
Beneficiile agentilor economici ieseni par mari, doar la prima vedere. Anul trecut, pierderile inregistrate de societatile locale au crescut la 76 de milioane de dolari fata de 44 milioane de dolari cit au fost in anul anterior, respectiv de 1,7 ori mai mari.
Mai mult de 60% din volumul total al pierderilor este trecut in dreptul a numai 17 societati comerciale din judetul Iasi din aproape 14.000 cit sunt luate in calcul.
Jumatate din firme nu au nici un angajat
De asemenea, datoriile totale ale firmelor iesene (catre stat, banci sau furnizori) au crescut in 2002 fata de anul anterior cu aproape 50%, de la 68 de milioane de dolari in 2001 la peste 90 de milioane de dolari un an mai tirziu. Din raport mai reise faptul ca din numarul total al societatilor care au depus rapotari financiare pentru 2002, respectiv 13.277, mai mult de jumatate nu au nici au angajat. Dintre firmele fara angajati doar aproximativ 3.300 au raportat cifra de afaceri zero. Restul de 4.000 au avut activitate. Aceasta inseamna ca ori patronii au tras din greu la propria firma contribuind la realizarea de venituri sau au folosit forta de munca fara acte legale.
Aveau abligatia sa depuna raportari financiare anuale un numar total de 19.000 de societati. Procentul depunerii a fost insa de numai 77%, cu trei procente mai mare fata de anul anterior. (Dan CONSTANTIN)

Comentarii