De Business

Punem punctul pe știi

Patronii isi boteaza firmele cu nume traznite

luni, 12 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 Patronii isi boteaza firmele cu nume traznite

„Gaviota”, „Abba” si „Pantagruel”. Nu este o reclama la programul unei televiziuni pentru iubitorii de telenovele, muzica sau desene animate. Sint numele unor societati comerciale inregistrate la Registrul Comertului Iasi. Cum legea este destul de permisiva in acest domeniu, patronii aleg citeodata nume de firma care de care mai traznite. Unii aleg numele societatii in functie de activitatea pe care o vor desfasura in viitor. Altii, in functie de numele copilului, al sotiei ori amantei. Sint insa si persoane ce se inspira din telenovele, desene animate ori dupa numele formatiilor preferate. Ales la intimplare sau dupa indelungate ceasuri de chibzuinta, numele spune multe despre afacerea aflata la inceput de drum.
Gaviota, firma de comert cu ridicata
In statisticile Oficiului Registrului Comertului (ORC) exista firme ce poarta denumiri dintre cele mai haioase: Abba, Gaviota, A&A Pantagruel, Albastrica, Babilonia Company, Al-Sultan, Balada, La Covrigu’ mofturos, ABC Moara Uda, Bahlui Com, Barfly (n.r. – barul zburator), Agresiv. „Cum numele fiecarei firme este unic, toti incearca sa iasa in evidenta cu denumiri iesite din comun. In ultima vreme putini sint cei ce apeleaza la denumiri mai putin recomandabile. Reprezentantii ORC ii sfatuiesc pe cei ce isi prezinta dosarul cu actele necesare in vederea infiintarii unei societati sa isi aleaga un nume cit mai adecvat. Bineinteles ca legea nu ne permite mai mult de atit, ramine la alternativa viitorului proprietar daca ne va lua in considerare sfatul sau nu”, a aratat Ela Pricope, sef al Biroului Registrului Comertului.
Si-a botezat firma dupa numele copilului
Viitorul patron vede de cele mai multe ori in denumirea firmei o modalitatea de a atrage cit mai multi clienti. „Ne-a luat cam doua saptamini sa gasim un nume pentru societatea pe care vrem sa o infiintam. Am luat in calcul domeniul de activitate, concurenta si persoanele pe care le iubim. Am optat in cele din urma pentru numele copilului”, ne-a spus un viitor patron care tocmai isi depunea documentatia necesara la ORC. Foarte multe persoane care isi deschid firma folosesc si sintagme precum: „roman”, „national” ori „academie”. Pentru a evita folosirea acestor sintagme, Ministerul Justitiei a emis un proiect de ordonanta care prevede ca numai anumite societati sa poata folosi astfel de denumiri. Astfel, firmele care doresc sa inscrie in propria denumire cuvinte sau sintagme precum „national, roman, institut, academic-stiintific, academie” vor fi obligate sa indeplineasca o serie de conditii privind numarul sucursalelor, nivelul veniturilor din export sau specificul activitatii.
Unele nume de firma numai cu acordul Guvernului
Inscrierea in registrul comertului a unei firme care contine in denumire cuvinte sau sintagme precum „national, roman, institut, academic-stiintific, academie” si derivatele acestora?va fi?permisa numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului. Acordul SGG va fi obligatoriu si pentru firmele care contin cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale. Pentru cuvintele sau sintagmele caracteristice autoritatilor si institutiilor publice locale va fi necesar acordul prefectului din localitatea in care firma isi are sediul social. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii