De Business

Punem punctul pe știi

Peste o luna, privatizarea in Iasi ar putea fi incheiata

miercuri, 17 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Peste o luna, privatizarea in Iasi ar putea fi incheiata

Autoritatea pentru Privatizare a scos in sfirsit la privatizare ultimile doua mari societati iesene pe care le mai detine in portofoliu: „Agmus” si „Moldoplast”. Data limita pentru depunerea documentatiei de participare la licitatiile pentru cumpararea celor doua firme este 2 aprilie.
La „Agmus” documentele de precalificare se vor deschide a doua zi, in timp ce la „Moldoplast” abia pe 5 aprilie. Ambele firme vor fi privatizate prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.
Firmele care vor dori sa participe la licitatia pentru privatizarea „Agmus” vor trebui sa aiba o experienta de minim trei ani in producerea si comercializarea masinilor unelte (obiectul principal de activitate al societatii iesene), sa fi avut in 2003 o cifra de afaceri mai mare de un milion de euro si sa nu fi provocat pierderi in calitate de actionar majoritar al unei alte firme achizitionate de la APAPS. Potentialilor competitori li se atrage atentia ca procentul de 69,9% din actiuni pus in vinzare ar putea fi modificat pe parcursul procesului de privatizare ca urmare a conversiei in actiuni a unei parti dintr-un total de aproape 80 de miliarde de lei datorii.
In ceea ce priveste „Moldoplast”, pachetul scos la privatizare se ridica la 97,3% din capitalul social. Firma a mai fost scoasa inca de doua ori la privatizare in perioada 1996 – 2000, insa fara succes. „La precedentele privatizari statul detinea doar 40% din actiuni. Dupa o majorare de capital social si conversia datoriilor in actiuni acum APAPS are 97,3% din actiuni. Acest lucru ma face optimist si cred ca de data aceasta vom avea ofertanti”, a declarat Sergiu Ambrono, director general de la „Moldoplast”.
Viitorul proprietar va mai prelua doar o parte din cele 54 de milioarde de lei la Sanatate si CAS (20 de miliarde datorii plus alte 34 de miliarde penalitati si majorari), restul de 247 de miliarde de lei pe care le avea societatea (rezultate in urma unui inprumut cu garantii guvernamentale) fiind transformate in actiuni. (Ana PRODAN)

Comentarii