De Business

Punem punctul pe știi

Pietele traditionale sint aproape de esec

duminică, 17 august 2008, 16:48
4 MIN
 Pietele traditionale sint aproape de esec

Pietele taranesti par sa nu prinda teren nici in rindurile iesenilor, nici in rindul micilor producatori. Simbata dimineata, o scurta vizita in cele doua piete, aflate la ce de-a treia editie, a scos la iveala citeva atuuri ale acestora, dar si multe nemultumiri ale celor prezenti.

Tatarasi: Cinci tarabe si zece clienti

In jurul orei noua dimineata in piata taraneasca din Tatarasi, micii producatori ieseni, veniti sa-si vinda marfa putea fi numarati pe degetele de la o mina. La o taraba vinete, castraveti, rosii si pastai, la una doar verdeturi, o singura taraba cu miere, la alta gaseai doar prune si inca o taraba cu piine. In total cinci tarabe, zece clienti si nici urma de produse lactate, brinzeturi sau preparate din carne.

"Saptamina trecuta a fost prima si singura data cind s-au vindut sarmale si placinte. Era un domn. Acum nu mai a mai venit. Aici nu prea vin nici vinzatorii, nici cumparatorii", a spus doamna Maria, de la taraba cu miere.

Un pic mai incolo la alta taraba un domn facea "scandal" la comerciantul cu piine. "Daca nu platesti taxe si ai totul gratis de la Primarie, de ce dai piinea la acelasi pret ca in alimentara?", l-a intrebat clientul care a vrut sa fie numit nea Ion, pe comerciantul de piine. Pe scurt, cea de-a treia editie a pietei taranesti din Tatarasi Sud la Doi Baieti, a fost un esec total.

"Sint putini tarani si preturile la fel ca si in celelalte piete"

La piata din Pacurari lucrurile par sa fi mers mai bine. Tarabele erau ocupate de sapte comercianti, iar clientii depaseau 20 ca numar. "Aici merge mult mai bine decit in Tatarasi. Acolo este si mai departe si nici nu cred ca au mijloace de transport pina acolo. Aici cu vinzarea noastra sintem multumiti", a spus inginerul Maria Hlihor, comerciant din Baltati.

La polul opus, majoritatea clientilor par sa fie nemultumiti. "Sint foarte putini tarani, marfa la fel de putina si preturile la fel ca si in celelalte piete. Doar varza ce e la 0,65 de lei, ca in rest ardeii tot 3 lei si prunele tot 1,5 lei ca peste tot", ne-a declarat Elena Pricop.

La fel si un domn se amuza copios ca multe din preturile din piata taraneasca sint mai mari decit in celelalte. "In piata la Alexandru pepenii sint cu 0,80 de lei kilogramul, aici sint cu 1,1 lei, ardeii sint mai scumpi, ceapa aici e cu 1,5 lei, in pietele Alexadru si Nicolina o iei cu 1 leu", ne-a spus domnul care nu a dorit sa ramina anonim.

O explicatie asupra preturilor practicate pare sa o dea Dumitru Zanoaga, comerciant de la societatea Com Agrotex din Dancu. "Motorina, gazul, ingrasamintele, toate sint foarte scumpe. Cu preturile practicate de noi, abia daca ne acoperim munca si cheltuielile. Nu le puteam da nici degeaba. Dau vinetele cu 2 lei kilogramul, rosiile la fel, ardeii capia intre 1,5-3 lei. Am avut si 45 de kilograme de pastai, dar le-am terminat de dimineata si le-am dat la 3 lei kilogramul. Cistigam si noi cistiga si clientul", ne-a spus Zanoaga.

Paralel cu taraba acestuia, cei mai multi clienti pareau sa fie atrasi de taraba lui Ioan Boamba, de 60 de ani, comerciant al societatii SC Legume Pascani. Aici cumparatorii puteau alege de la rosii si castraveti, pina la dovlecei si patrunjel. "Am venit sa vindem pentru ca este singura modalitate de a scoate bisnitarii de pe piata. Am avut cazuri in care au venit sa cumpere en-gros si nu am vrut sa le dam. Mai mult de 5-6 kilograme nu vindem. Daca vine un client si doreste mai multe kilograme il servim, pentru ca deja pe bisnitari ii recunosti de cum ii vezi", ne-a declarat Boamba.

"Produsele se simt la gust ca sint de tara"

In timp ce reporterii discutau cu comerciantul din Pascani, academicianul Radu Miron, in virsta de 80 de ani s-a asezat la rind. "E tare buna piata asta dar nu-mi place ca fac diferenta de cea din Tatarasi. Sa aduca si aici peste si brinzeturi. La ce administratie are Iasul, nu sint in stare sa aduca si aici niste combine frogorifice?", ne-a spus Miron.

Cu toate acestea nemultumirile multor ieseni cu care reporterii au discutat sint legate de lipsa unei oferte diversificate de produse si de timpul relativ mic de desfasurare a celor doua piete. "Sint bine venite si comparativ cu piata Independentei ca eu de acolo mai fac cumparaturi preturile sint mai mici. Dar daca ar vrea sa faca o treaba buna, atunci ar trebui ca acestea piete sa tina de dimineata pina seara, intreaga saptamina si sa vina mai multi comercianti. Oamenii mai si muncesc. Oricum produsele se simt la gust ca sint de tara, iar rosiile sint exceptionale", ne-a spus ieseanca Mioara Iuriet.

La problema ridicata de doamna Mioara, raspunsul vine tot din partea Mariei Hlihor. "Noi muncim pe cimp si nu ne puteam lasa recoltele si sa stam toata ziua aici. Plus de asta sintem mici producatori si nu ne permite timpul. Facem recoltarea o data sau de doua ori pe saptamina, de obicei joi seara inainte de a iesi pe piata. Nu avem cantitati ca sa rezistam o saptamina intreaga pe piata", a incheiat Hlihor.

Comentarii