De Business

Punem punctul pe știi

Reforma incearca sa-si ia startul

sâmbătă, 12 decembrie 1998, 00:00
5 MIN
 Reforma incearca sa-si ia startul

Conducerile societatilor propuse pentru lichidare se declara suprinse de decizia Guvernului de inchidere a intreprinderilor cu pierderi – in conditiile in care unele dintre acestea sint in curs de privatizare sau au incheiat programe de modernizare a fluxului de productie – si considera ca pot fi identificate solutii de mentinere in viata prin rentabilizarea activitatii.
Directorul Santierului Naval Giurgiu, Valentin Frinculescu, este optimist si spera ca societatea, la conducerea careia a fost numit de trei luni, va fi privatizata. Santierul are datorii de circa 100 miliarde lei, dar situatia sa financiara este controlata de Directia Financiara judeteana.
Pentru preluarea societatii si-a exprimat interesul o firma din Olanda.
Santierul Naval Giurgiu are circa 1.400 de angajati. Pina la finele lunii, societatea isi va intocmi dosarul, urmind ca decizia de lichidare sau de privatizare, sa fie luata de FPS, spune directorul.
"Includerea societatii Neptun Cimpina in lista s-a facut artificial si subiectiv", a declarat agentiei MEDIAFAX Visa Florin, directorul general al societatii. El spune ca societatea este in curs de privatizare, la FPS fiind depuse trei scrisori de intentie privind participarea la acest proces, din care doua vizeaza realizarea de societati mixte, iar una – preluarea pachetului majoritar de actiuni detinut de FPS. Potrivit directorului general Visa, de privatizarea societatii ar fi interesat si grupul suedez ABB.
Visa Florin a aratat ca Neptun Cimpina a mai fost scoasa la privatizare, insa procesul a esuat ca urmare a pretului "descurajator" solicitat de FPS.
Datoriile catre buget ale societatii se ridica la circa 67 miliarde lei, din care peste jumatate reprezinta penalitati si majorari de intirziere. "Incepind cu 1992, Neptun nu si-a mai platit datoriile catre stat", a spus directorul general Visa, care a adaugat ca aceste datorii au fost preluate de la fosta conducere a societatii.
Visa Florin a afirmat ca, in pofida acestei situatii, societatea isi onoreaza obligatiile privind plata energiei electrice si a gazelor, iar valoarea totala a impozitelor si taxelor platite statului se ridica la 15 miliarde lei. De asemenea, Neptun a achitat credite in valuta, contractate la Bancorex, in valoare de 910.000 marci germane.
Neptun Cimpina are ca obiect de activitate proiectarea si executarea de transmisii mecanice, fiind principalul prducator de trolii de ascensor. Visa Florin spune ca echipamentele de productie ale societatii sint dintre cele mai moderne, iar peste 35% din produse sint exportate in Israel, Grecia, Franta, Olanda, Italia, Africa de Sud si Australia. Intre companiile straine cu care Neptun colaboreaza se numara Manessman si Voest Alpine, a mentionat reprezentatul societatii.
Neptun Cimpina are, in prezent, 1.400 de angajati, fata de 2.300 in 1997 si 3.700 in 1989.
Conducerea Tomistex Constanta s-a declarat suprinsa de decizia de lichidare, in conditiile in care societatea a fost inclusa in lista societatilor prevazute sa fie privatizate pina in luna februarie 1999. "Dosarul de privatizare a fost definitivat si exista deja o firma interesata", afirma conducerea Tomistex. "Avem datorii, dar puteam fi ajutati si altfel", considera reprezentantii Tomistex.
Potrivit surselor citate, societatea obtine profit din exploatare, iar pierderile sint de natura financiara, ca urmare a cresterii dobinzilor la creditele destinate investitiilor si a modificarii cursului de schimb leu/dolar.
Activitatea societatii se bazeaza pe export, circa 70% din produsele textile si tesaturi avind ca destinatie SUA si Europa de Vest. Societatea are 800 de angajati.
Avicola Dumbraveni SA din judetul Sibiu a fost inclusa pe lista celor aproximativ 30 de societati care urmeaza sa fie lichidate in perioada imediat urmatoare, din cauza pierderilor de sapte miliarde de lei inregistrate la sfirsitul anului 1997 si de 4,7 miliarde de lei in primele sase luni ale acestui an, a declarat corespondentului MEDIAFAX directorul FPS Sibiu, Nicolae Cirica.
Activitatea societatii Avicola Dumbraveni specializata pe productia de oua a fost sistata in anul 1997, iar in prezent societatea produce diferite sortimente de panificatie. Dupa reorganizarea activitatii societatii, la Avicola Dumbraveni au mai ramas doar 50 de angajati.
Potrivit declaratiilor directorului FPS Sibiu, Nicolae Cirica, pina la sfirsitul lunii decembrie va fi efectuata o analiza reala a societatii si va fi intocmit un dosar financiar al acesteia pe baza caruia reprezentantii FPS vor decide daca exista posibilitatea relansarii productiei sau va fi inceputa procedura de lichidare. Cirica apreciaza ca in cazul in care FPS va hotari sa lichideze societatea, costurile sociale legate de acest proces vor fi minime, intrucit aproximativ 30 din cei 50 de angajati vor fi mentinuti pentru asigurarea serviciilor de paza si conservare.
Sc Avicola Dumbraveni a inregistrat, la finalul anului 19997, pierderi de sapte miliarde de lei la o cifra de afaceri de 16 miliarde, iar la jumatatea anului 1998, societatea avea pierderi de 4,7 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 6 miliarde de lei.
SC Avicola Dumbraveni are un capital social de 22,6 miliarde de lei.
Avicola Deva a incheiat anul 1997 cu pierderi de circa 40 miliarde lei, dar directorul general al societatii, Simion Ion, afirma ca nu exista justificari pentru lichidarea societatii, in conditiile in care, la sfirsitul lunii noiembrie, valoarea pierderilor a fost redusa la 6,3 miliarde lei, iar din activitatea de exploatare s-a obtinut un profit de 663 milioane lei. De asemenea efectivele de pasari, precum si productia de carne si de oua au crescut considerabil, fata de anul trecut.
"Nu pot sa accept aceste crime, de desfiintare a agriculturii romanesti, cu repercursiuni asupra sanatatii si integritatii poporului roman", a declarat Simion Ion.
Societatea a fost scoasa la privatizare in 1997, dar cumparatorul nu a achitat la FPS valoarea contractului, acesta fiind reziliat. Simion Ion apreciaza ca societatea isi va putea plati datoriile sim ca, in acelasi timp, va putea fi privatizata, existind, in acest sens o oferta.
Societatea Avicola Tirgu-Jiu are cele mai mari datorii din judetul Gorj, de aproape 100 miliarde lei, riscind sa fie inclusa pe lista societatilor cu mari pirderi, care vor fi inchise pina la sfirsitul anului, a declarat directorul FPS Gorj, Dorin Varjan, informeaza corespondentul MEDIAFAX.
Conducerea unitatii nu considera, insa, ca Avicola Tirgu-Jiu este in pericol de a fi inchisa. Directorul economic Ion Enache a declarat ca societatea a fost scoasa la provatizare si asteapta investitori. Primul anunt de privatizare a fost publicat in 1997, dar nici pina in prezent nimeni nu si-a manifestat dorinta de a adeveni actionar majoritar la Avicola Tirgu-Jiu.
Societatea a fost obligata, in ultima saptamina, sa ieftineasca produsele sale cu doua procente. Directorul economic afirma ca aceasta a fost singura modalitate prin care societatea putea face fata importurilor mult mai ieftine.
In presa a fost publicata o lista cu 14 societati comerciale care urmeaza sa fie supuse procedurilor de lichidare in urmatoarea perioada.
In portofoliul FPS se afla 49 de societati comerciale cu mari pierderi, pentru care vor fi initiate sau au fost deja luate masuri de lichidare.

Comentarii