De Business

Punem punctul pe știi

Registrul Comertului, dat cadou

joi, 15 iunie 2006, 19:55
3 MIN
 Registrul Comertului, dat cadou

Deputatii au dat unda verde trecerii Oficiului Registrului Comertului (ORC) din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerelor de Comert si Industrie (CCI). Reprezentantii PSD, PD si PC au fost singurii care au sustinut ca Registrul trebuie sa ramina in subordinea Ministerului de Justitie. In schimb, deputatii PNL, UDMR si PRM au votat cu 76 voturi „pentru“ din 90 ca ORC sa treaca sub tutela CCI. La Iasi, beneficiarul acestei decizii nu este nimeni altul decit avocatul si membrul PNL, Mihail Vlasov. Reales in mare secret presedinte al CCI Iasi in urma cu aproximativ 10 luni, Vlasov poate controla prin aceasta mutare o adevarata mina de aur.
Sedinta grupurilor parlamentare din cursul zilei de ieri a stirnit adevarate controverse, cele mai importante fiind asupra articolului 4, litera f si a articolului 59 din proiectului de lege. Acestea prevad, in esenta, trecerea la Camerele de Comert a Registrului Comertului, respectiv a patrimoniului institutiei cu incepere de la 1 ianuarie 2007. La acestea se adauga miza financiara imensa, de circa 25 de milioane de euro, pe care o reprezinta valoarea patrimoniului, precum si profitul inregistrat de Registrul Comertului in ultimii trei ani (n.r.-10 milioane patrimoniul si 15 milioane profitul). Deputatul PC, Petru Calian, a solicitat retrimiterea la comisii a celor doua articole din lege care fac obiectul disputei. Argumentul sau forte este ca textul actual al legii nu reglementeaza modul in care patrimoniul Registrului Comertului poate trece, de la Ministerul Justitiei, in zona privata a Camerelor de Comert.
„Sa le fie rusine!“
Aceeasi idee este sustinuta insa si de oamenii de afaceri din Iasi care catalogheaza decizia parlamentarilor ca fiind lipsita de sens. „Sa le fie rusine! Trecerea Registrului de la Ministerul Justitiei la o institutie privata este o frina in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana. Aceasta deoarece in statele europene, Registrul se afla in subordindinea Ministerului care se bucura de o anumita credibilitate. Una este sa ai pe un act girul Ministerului si alta pe cel al unei entitati private“, a declarat Neculai Vitelaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Acesta isi argumenteaza punctul de vedere folosind ca exemplu tarifele prea mari practicate atunci cind ORC cind se afla in administrarea CCI Iasi. „Erau discrepante de ordinul sutelor de mii intre un judet si altul in ceea ce priveste obtinerea unui certificat constatator de exemplu“, a precizat Vitelaru, care a adaugat ca CCI Iasi se afla in urma cu patru ani pe primele locuri in tara in topul celor mai scumpe servicii.
Avertismentul oamenilor de afaceri
Alti afaceristi ieseni spun insa ca trecerea Registrului la Camera poate aduce unele beneficii, insa numai in anumite conditii. „Intii de toate, taxele ar trebui pastrate la acelasi nivel, indiferent daca esti membru sau nu al Camerei. Apoi, persoana care se afla la conducerea CCI Iasi ar trebui sa fie deschisa pentru a promova firmele romanesti in Europa. Aceasta ar trebui sa aiba o viziune foarte larga asupra modului in care va arata mediul de afaceri romanesc peste 20 de ani“, a completat si Ionel Agrigoroaiei, patronul Aya Sports si membru CCI de mai bine de 14 ani. Modalitatea prin care vor fi preluate de catre CCI atit patrimoniului, cit si bazele de date si aplicatiile ORC, va fi reglementata ulterior, prin lege, dar nu mai devreme de data de 1 ianuarie 2007. Votul final asupra proiectului de lege privind Legea Camerelor de Comert si Industrie urmeaza sa fie dat de deputati saptamina viitoare, in sedinta de plen de marti. Contactat de reporterii „Ziarului de Iasi“, pentru a-si exprima punctul de vedere, avocatul Vlasov nu a putut fi gasit in cursul zilei de ieri.

Comentarii