De Business

Punem punctul pe știi

Se anunta scumpiri mari la carnea de porc

duminică, 20 iulie 2003, 23:00
3 MIN
 Se anunta scumpiri mari la carnea de porc

„Preturile la carnea de porc vor creste in urmatoarea perioada dar nu stiu sa va spun acum cu cit. Deja se simte o marire de 10 – 12% si continua sa cresca”, a declarat Mariora Mihalcea, directorul societatii „M&R”. „Vor fi cresteri semnificative”, este de parere si Haralambie Irimia, director general la „Tehnostar”.
Dupa o perioada in care preturile la carne au ramas constante si chiar au inregistrat o timida scadere la carnea de vita, seceta si dublarea taxelor vamale la importurile de carne de porc din Polonia, care asigurau peste jumatate din consum, au pregatit terenul pentru scumpirile ce se anunta iminente.
Fenomenul pare paradoxal tinind cont ca nu cu mult timp in urma, din cauza secetei, foarte multi mici producatori, speriati de faptul ca nu aveau cu ce-si hrani animalele le vindeau pe mai nimic. Logic ar fi fost ca si in magazine kilogramul de carne sa coste mai ieftin. Cel putin pina cind ploile cazute au mai linistit oamenii in asa fel incit nu-si mai vind animalele, sau, daca la vind, nu la preturi atit de mici ca pina acum. Cu exceptia carnii de vita insa, la care, cum spune Gheorghe Arsene, administratorul magazinului „Central”, in ultimele trei luni pretul a scazut cu 10 – 15%, preturile la carne de porc au ramas constante, in ultima perioada inregistrindu-se chiar usoare cresteri. Producatorii explica de ce.
Aproape trei sferturi din carnea de porc era importata
Marioara Mihalcea a afirmat ca foarte putin din consumul de carne de porc de la noi provine din unitatile de industrializare de la crescatorii autohtoni, restul fiind din import.
„Cam 75% din carnea importata la noi este din Polonia. De cind a fost anuntata cresterea taxei vamale de la 20 la 45% deja se simte o crestere a preturilor de 10 – 12%, si vor continua sa creasca. La vita piata este mai asezata deoarece preturile nu au fost influentate de importuri”, a precizat ea.
De aceea preturile foarte mici de pe piata taraneasca, care au ajuns in perioadele critice de luna trecuta si la 15 -20.000 de lei kilogramul in viu la porc, nu au modificat pretul platit de cetateni la magazin pentru un kilogram de carne de porc.
Acum pe piata taraneasca kilogramul de carne de porc in viu variaza intre 24 si 25.000 de lei, iar cel de vita intre 20 si 28.000 de lei, in functie de calitate si de virsta animalului. „Un abator ce produce 10 -20 de tone pe zi nu-si poate permite sa depinda de 2 -3 porci cumparati in oboare”, este de parere Haralambie Irimia. El a spus ca un alt motiv pentru scumpirea produselor din carne il constituie faptul ca seceta a dus la cresterea uriasa a pretului la furaje, asa incit si putinele ferme de porcine sau taurine cheltuie foarte mult pentru hrana animalelor. „Pot sa va spun ca un kilogram de porumb a ajuns sa coste 10.000 de lei iar un kilogram de furaje concentrate 16.000 de lei, mult mai mult decit pina acum. Imaginati-va ca un porc trebuie hranit cam cu 4 kilograme pe zi de furaj concentrat. Dupa parerea mea, seceta de anul acesta a fost mult mai mare decit cea din 1947, insa nu s-a resimtit la fel ca atunci deoarece altele sint acum posibilitatile”, a afirmat Irimia. (Ana PRODAN)

Comentarii