De Business

Punem punctul pe știi

Se fac jocurile pentru terenurile de la societatea Nicolina SA

vineri, 10 iunie 2011, 20:32
4 MIN
 Se fac jocurile pentru terenurile de la societatea Nicolina SA

 Administratorii societatii Nicolina SA se grabesc sa vinda patrimoniul firmei, desi pe rolul instantelor se afla doua litigii privind firma ieseana. Creditorii impreuna cu lichidatorul ales au votat zilele trecute vinzarea terenurilor fostei fabrici. Decizia este catalogata drept ciudata de catre politicieni. “De vreme ce mai sint inca procese pe rol, este curios cum lichidatorul grabeste lucrurile. Tot el este acela care a solicitat si lichidarea societatii”, a aratat deputatul Nicusor Paduraru.

Ce s-a pus pe taraba

Potrivit raportului administratorului judiciar Management Reorganizare Lichidare SPRL, reprezentat de Corneliu Mititelu, in perioada imediat urmatoare vor fi scoase la vinzare bunuri in valoare de 22 milioane de euro, fara TVA de la societatea Nicolina SA.

Raportul mentioneaza ca vor fi vindute: 18,73 hectare de teren, 110.000 metri patrati de constructii, investitii in curs, platforme si drumuri in suprafata de 28.300 de metri patrati, linii ferate totalizind 10.000 metri patrati, retele electrice, si deseuri metalice (strunguri si alte utilaje de productie), adica tot patrimoniul firmei. Bunurile au fost evaluate de catre CS Invest Consulting Cluj. Activele vor fi valorificate prin licitatie cu strigare.

“Vor fi organizate mai intii doua licitatii prin care vor fi scoase la vinzare bunuri avind un pret de 100% din valoarea de piata reflectat de raportul de evaluare a activelor. Daca bunurile nu vor fi vindute, se vor organiza alte doua licitatii avind ca pret de pornire 75% din valoarea de piata. Daca nici atunci nu vor fi vindute, vor fi organizate sedinte de licitatii succesive la care activele vor fi scoase la vinzare la cel mai mic pret, cu conditia sa nu fie derizoriu”, se arata in raportul de activitate semnat de catre Corneliu Mititelu.

Decizia de vinzare a terenurilor societatii a fost hotarita de catre creditorii majoritari, zilele trecute, in cadrul unei Adunari a Creditorilor. Pentru vinzarea patrimoniului s-au pronuntat creditorii majoritari Real Estate Developement si Concept Investment Brasov. Interesant este ca si reprezentantii Directiei Economice a Finantelor Publice Locale (DEFPL) a Municipiului Iasi-unul din creditori au votat in favoarea vinzarii activelor societatii. In schimb, impotriva au votat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), reprezentantii Asociatiei Salariatilor prin Adrian Gheorghita, Finantele Judetene, si Autoritatea Nationala a Vamilor.

Un posibil doritor

In raportul de activitate cu privire la situatia de la Nicolina SA, lichidatorul sugereaza posibililor cumparatori sa aiba in vedere dezvoltarea unui complex imobiliar. “Cea mai buna utilizare a terenului liber, prin prisma celor patru criterii – permisibil legal, posibilitate fizica, fezabilitate financiara si maxim productiva, va fi dezvoltarea unui proiect imobiliar, blocuri de locuit cu un regim de inaltime permis de PUZ si PUG. De asemenea, poate fi dezvoltat un proiect de retail sau pot fi construite spatii de birouri sau comerciale”, se subliniaza in raportul lichidatorului.

De remarcat ca pentru blocuri construite in Iasi, in anii trecuti, in zone precum Canta sau Copou, se gasesc foarte greu clienti. Unele dintre imobile stau goale de ceva vreme. Tot in raport se face referire si la interesul aratat de unii investitori pentru terenurile firmei iesene. “Mentionam faptul ca pina la aceasta data, si-a manifestat interesul un potential cumparator pentru activul imobiliar din patrimoniu, respectiv societatea Project SVB SRL Iasi”, arata lichidatorul.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului, societatea de mai sus este controlata de Bogdan Nicolae Buimac (33 ani) si Simona Viorica Arhire (29 ani), fiecare detine 50% dintre actiuni. Firma are drept obiect de activitate consultanta pentru afaceri si management. “Vreau sa cumpar aproximativ 8.000 – 9.000 de metri patrati de teren, pentru un proiect imobiliar. Mi-am manifestat interesul pentru achizitionarea a doua active din cadrul acestei societati inca de acum doi ani, iar de atunci am pastrat legatura cu cei care administreaza societatea”, a declarat Bogdan Nicolae Buimac, administratorul societatii Project SVB.

Societatea a avut in 2009, conform ultimelor date publicate pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 15.116 lei, un profit de 2.172 lei si nici un angajat.

Datoriile sint de 3,5 ori mai mici

Un alt aspect interesant in cazul Nicolina SA il reprezinta faptul ca valoarea datoriilor societatii catre creditori este de 3,5 ori mai mica in comparatie cu valoarea patrimoniului acesteia.

Conform tabelului definitiv al creditorilor, societatea datoreaza in total 25,5 milioane lei, iar terenurile si celelalte bunuri au fost evaluate de catre CS invest Consluting Cluj la suma de 90,4 milioane lei (22 milioane euro). Potrivit legislatiei, in cazul fericit in care vor fi vindute toate bunurile la pretul cerut, dupa restituirea celor 25,5 milioane de lei catre debitori, suma de 65 de milioane de lei ar urma sa intre in conturile actionarilor.

Potrivit Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cea mai mare suma ar intra in conturile AVAS – 37 milioane de lei, si Asociatiei Salariatilor, 16 milioane de lei. Potrivit lui Gheorghe Paduraru, fostul lider de sindicat al fabricii, in asociatia salariatilor sint 300 de membri, care ar urma sa primeasca in medie fiecare. “Din cite stiu eu, in 2004 erau peste 300 de angajati inscrisi aici. Printre ei se afla fostul director al unitatii, Dan Bliuc”, a precizat Gheorghe Paduraru.

Alte 10 milioane de lei vor intra in conturile SIF Moldova Bacau, iar alte 1,6 milioane pot ajunge la diversi actionari. Aceasta s-ar putea intimpla numai daca bunurile se vor vinde la prima licitatie. Insa, de obicei persoanele interesate asteapta ca pretul sa scada pina la cea mai mica valoare posibila si apoi participa la licitatie.

Comentarii