De Business

Punem punctul pe știi

Statul trebuie sa achite cehului de la „Tepro” 4 milioane de dolari

miercuri, 04 februarie 2004, 00:00
3 MIN
 Statul trebuie sa achite cehului de la „Tepro” 4 milioane de dolari

Autoritatea pentru Privatizare este la un pas de a fi obligata sa-i plateasca cehului de la „Zelezarny Veseli” peste 4 milioane de dolari. In procesul intentat de catre fostul actionar majoritar de la „Tepro”, Curtea de Apel Bucuresti a dat cistig de cauza cehului.
Ultima runda se va juca insa la Inalta Curte de Justitie si Casatie.
Daca va pierde, APAPS va fi obligata sa-i plateasca lui Zdenek Zemek, ale carui interese sint reprezentate in justitie de firma „Ferromet” din Praga, parte a „Z Group”, banii platiti pe actiuni la privatizarea fabricii de tevi. La acestia se adauga cheltuielile de judecata plus dobinzile la banii platiti pe actiuni. Daca recursul ce va fi promovat de APAPS va fi admis, exista doua variante: ori institutia va fi scutita de aceasta plata, ori decizia Curtii de Apel va fi casata, ceea ce insemna ca procesul se va relua de la zero.
Cererea statului pentru despagubiri a fost respinsa
In vara anului trecut, „Zelezarny Veseli” a dat in judecata Autoritatea pentru Privatizare, cerind sa-i fie platiti cei 3,1 milioane de dolari platiti in 1998 pentru 51% din actiunile „Tepro” de la APAPS. Constienti fiind ca odata declarat nul contractul de privatizare de catre Curtea Suprema de Justitie in octombrie 2000, partile revin la situatia existenta inainte de semnarea contractului si ca statul ar trebui sa-i inapoieze banii cehului, specialistii institutiei statului au introdus in acelasi timp o cerere reconventionala pentru daune totale de 4,4 milioane de dolari, incluzind aici si cheltuielile de judecata. Ce inseamna aceasta? Pe perioada in care a gestionat societatea (iulie 1998 – octombrie 2000), „Zelezarny Veseli” a gestionat prost firma, provocind prejudicii evaluate la peste 3,6 milioane de dolari. Daca li se admitea cererea, insemna ca banii pe care ar fi trebuit sa-i inapoieze APAPS cehului s-ar fi compensat cu ceea ce ar fi trebuit sa plateasca cehul APAPS-ului, in asa fel incit obligatiile celor doua parti in proces s-ar fi stins. In aprilie 2002, „Zelezarny Veseli” a cesionat creantele sale firmei „Ferromet” din Cehia, firma care este parte a Z-Group, ce include mai multe firme apartinind lui Zdemek Zemek, patronul de la „Zelerny Veseli”.
Statul sa-si ia banii de la membrii CA
Pe 19 ianuarie 2004 Curtea de Apel Bucuresti a dat sentinta. Cererea reconventionala a APAPS a fost respinsa pe motiv ca „in cererea reconventionala pirita (n.r- APAPS) nu se poate prevala de nerespectarea a doua clauze dintr-un contract (n.r – contractul de privatizare) care este nul si care se considera a fi inexistent”, dupa cum se precizeaza in motivatia sentintei.
Cele doua clauze se refera la investitii de aproape 5 milioane de dolari ce ar fi trebuit efectuate pina la sfirsitul anului 2000 si la biletele la ordin depuse la APAPS care, desi ar fi trebuit avalizate de o banca, nu au fost, astfel incit institutia nu a putut intra in posesia banilor in momentul tragerii.
De asemenea, in ceea ce priveste prejudiciile invocate de APAPS, sentinta spune ca „expertiza a concluzionat ca raspunderea pentru prejudiciile produse «Tepro» revin conform prevederilor statutare membrilor Consiliului de Administratie in care au fost reprezentati «Zelezarny Veseli» si «SIF Moldova» si a unor persoane fizice fata de care se pot emite pretentii”.
Reamintim ca in acea perioada din Consiliul de Administratie faceau parte si Zdenek Zemek si Iosif Vrablik, din partea firmei cehe, iar drectori generali au fost pentru inceput Andreiu Catoiu si mai apoi Victor Balan.
Totul depinde de instanta suprema
Curtea de Apel obliga in acest fel APAPS la plata sumei de 3,1 milioane de dolari catre „Ferromet”, plus o dobinda de 4,9% pe an calculata la aceasta suma in perioada iunie 1998 pina la 31 ianuarie 2000, iar de la aceasta data pina la plata efectiva a sumei dobinda legala de 6%, calculata la aceeasi suma de 3,1 miliooane de dolari.
Adriana Tran, directorul directiei de comunicare din cadrul APAPS, a declarat ca institutia va depune recurs si ca va continua sa apere interesele statului pina la o decizie definitiva si executorie. „Indiferent care va fi verdictul in final, acesta nu va avea nici un fel de influenta asupra «Tepro»”, a spus ea.
Toader Pica, juristul firmei „Tepro”, a explicat ca daca recursul este respins va ramine definitiva hotarirea data pe 19 ianuarie anul acesta de Curtea de Apel Bucuresti. „Daca recursul va fi admis de Inalta Curte de Justitie si Casatie exista doua variante. Fie aceasta hotarire este casata si atunci va fi reluat procesul, fie o modifica in favoarea APAPS”, a precizat Pica. (Ana PRODAN)

Comentarii