De Business

Punem punctul pe știi

Tinta pe terenuri

marți, 07 octombrie 2008, 18:24
3 MIN
 Tinta pe terenuri

Terenurile au adus cel mai mare caimac pentru imobiliari din Iasi. Potrivit datelor oferite de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi, in primele noua luni ale acestui an au fost realizate peste 16.000 de tranzactii imobiliare la nivelul judetului, cea mai mare parte fiind reprezentata de vinzarile si cumpararile de terenuri.

"Cele mai active luni din acest punct de vedere au fost lunile martie, iulie si august, interval in care s-au inregistrat in medie cite aproximativ 2.000 de tranzactii lunar. Cele mai numeroase sint tranzactiile cu terenuri care reprezinta circa 70% din numarul total de tranzactii efectuate", a declarat Mugurel Cozmanciuc, directorul OCPI Iasi.

Conform sursei citate, numarul tranzactiilor efectuate in primele trei trimestre ale anului a urcat cu zece procente fata de perioada similara a anului precedent. In ciuda datelor statistice oficiale furnizate de OCPI, reprezentantii pietei imobiliare de profil sustin ca activitatea pe care o desfasoara inregistreaza insa un regres vizibil.

"In prima jumatate de an am stat foarte bine la vinzarile de terenuri, atit ca volum cit si ca numar. Insa, in ultimele trei luni, acestea au scazut simtitor. Pot spune ca ultimul trimestru se caracterizeaza prin lipsa de cumparatori solvabili si reprezinta luni pierdute pentru mine", a declarat Lucian Ailenei, asociat la agentia imobiliara ALM Development. Acesta a explicat ca situatia actuala se datoreaza, in cea mai mare parte, crizei economice din lume dar si conditiilor "draconice" de imprumut impuse de bancile comerciale. "Astfel s-a rupt o felie mare din piata imobiliara. Am pierdut circa 20-25% dintre posibilii cumparatori care, practic, s-au sters din lista. Cei care abia indeplineau conditiile de creditare nu mai sint acum eligibili la finantare pentru ca aproape s-au dublat costurile de finantare in cazul persoanelor fizice", a motivat Ailenei.

Ideea este impartasita si de ceilalti jucatori din piata care sustin ca, in prezent, se realizeaza numai tranzactiile cu adevarat "urgente". Cu alte cuvinte, cumpara teren indeosebi persoanele care intentioneaza sa construiasca o casa, iar imobilul nu mai este vazut ca o investitie din care sa iasa profit la cote maxime.

"Investitiile au scazut evident. Marii investitori s-au oprit din achizitii. Se simte un gen de stagnare. Daca in anii trecuti aveam 5-6 investitori in asteptare, anul acesta nu mai avem aproape nici unul. Blocajul e maxim de trei luni incoace", a specificat si Diana Podaru, administratorul agentiei imobiliare Velis.

Dupa cum au precizat jucatorii de profil din piata, numarul total de tranzactii ce a fost furnizat de OCPI la nivelul Iasului ar putea include si operatiuni similare care s-au desfasurat pe parcursul anului trecut. Aceasta inseamna ca o parte din tranzactiile inregistrate anul acesta la Cadastru sint rezultatul unor vinzari si cumparari negociate in 2007. "Probabil sint tranzactii care s-au lucrat inainte si care s-au inregistrat ulterior", a mentionat Podaru.

Conform evidentelor OCPI, peste 90% din totalul tranzactiilor a fost realizat de persoane fizice, restul revenind companiilor. Suprafetele cel mai des vindute sau cumparate ocupa, in medie, intre 500 si 1.000 de metri patrati.

"Serviciul de Publicitate Imobiliara a inregistrat in cartile funciare peste 8.500 de ipoteci, aproximativ 1.000 de ieseni alegind in fiecare luna fie sa isi ipotecheze imobilul, fie sa incheie un contract cu ipoteca pentru achizitionarea unui imobil", a conchis Cozmanciuc.

Comentarii