De Business

Punem punctul pe știi

Tot vinul produs intr-un an la Iasi ar incape in hotelul Europa

sâmbătă, 27 decembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Tot vinul produs intr-un an la Iasi ar incape in hotelul Europa

Tot vinul produs intr-un an in judetul Iasi ar incapea numai bine in cladirea hotelului Europa, daca aceasta ar fi goala pe dinauntru. Din datele Directiei Agricole Iasi, in judet sint inregistrate aproximativ 5.200 de hectare de vita nobila si aproape 4.000 hectare de vita hibriba.
Pe un hectar de vie nobila se produc in medie 8.000 de kilograme de struguri din care rezulta aproximativ 6.000 de litri de vin. Practic, aceasta inseamna ca anual in Iasi se produc 31,2 milioane de litri de vin nobil. Specialistii sustin insa ca in anii buni pe un hectar de vita nobila productia de struguri poate ajunge si pina la 10-12.000 de kilograme. Randamentul la vita hibriba este mult mai redus, in medie la un hectar productia de struguri fiind de 5 tone, iar cea de vin de numai 3.250 de litri. Aceasta inseamna ca in total se produc aproximativ 13 milioane de litri de vin „de casa”.
De pe toata suprafata agricola cultivata cu vita de vie din judet se obtin anual 44,2 milioane de litri, care ar incapea intr-o cladire inalta de 42 de metri, lunga de 50 si lata de 20 de metri.
Prin acordurile incheiate de tara noastra cu Uniunea Europeana, in viitor toate suprafetele cultivate cu vita hibriba trebuie desfiintate. „Daca terenul cu vita hibrida se afla situat intr-o zona cu traditie, cum este Cotnari, si se desfiinteaza aceea suprafata, atunci persoana pagubita primeste material saditor gratis. In cazul in care suprafata defrisata se afla in afara unei suprafete cu traditie, atunci statul subventioneaza achizitionarea de butasi cu 50% din pretul pietei”, ne-a explicat Viorel Olaru, inspector de specialitate in cadrul Directiei Agricole Iasi.
Uniunea Europeana impune defrisarea acestor vii deoarece vinul hibrid este mai nociv decit cel nobil. „Vinul hibrid are o cantitate mai mare de alcool metilic decit cel nobil. Consumul excesiv conduce in timp la slabirea vederii si chiar la orbire”, ne-a spus Vasile Babusanu, director la „Vinia” SA.
Moldovenii cei mai betivi romani
Moldovenii sint mai mari amatori de alcool dintre romani. Cel putin asa reiese din datele oficiale ale Institutului National de Statistica. Intr-un top al consumului de produse alcoolice pe cap de locuitor, in zona de Nord-Est a tarii se beau 3,8 litri pe luna. Pe locul doi moldovenii sint urmati de catre olteni cu 3,6 litri pe cap de locuitor pe luna, iar pe trei se situeaza dobrogenii cu 2,5 litri pe cap de locuitor. Locurile urmatoare sint ocupate de catre locuitorii zonei de Sud cu 2,2 litri pe cap de locuitor, Centru cu 1,9 l/locuitor, Bucuresti si Nord-Vest cu 1,6 litri si Vest cu 1,2l/locuitor. (D.C.)

Comentarii