Campania serviciilor secrete

joi, 27 august 2009, 18:17
3 MIN
 Campania serviciilor secrete

De ceva vreme, politicienii au parasit prim-planul vietii publice, luptindu-se mai mult prin interpusi. N-au mai iesit cu declaratii bombastice, s-au retras si i-au lasat pe altii sa rostogoleasca subiecte, sa initieze campanii. Cine sint noii actori? Destul de straveziu, aproape in totalitate oameni, fosti si actuali, ai serviciilor secrete. Odata cu ei, observam folosirea fatisa, chiar sfidatoare a metodelor si expertizei lor.

Mai intii, nu stim de catre cine si cum au fost facute inregistrarile din comisia care o ancheteaza pe Elena Udrea. In mod evident, insa, ele sint utilizate in mass-media ca principal argument pentru decredibilizarea comisiei care il ancheteaza pe ministrul Turismului. O operatiune tipica a unor "specialisti" in stergerea urmelor, fata de care presedintele, cum au observat liberalii, ar fi trebuit sa dispuna cercetari, nu sa beneficieze de efectele ei. In fond, nu ar trebui macar sa risipeasca banuielile ca serviciile secrete ar fi utilizate in luptele politice?

Invizibilii din scandalul Udrea au defilat, fara complexe, in scandalul legat de implicarea fratelui presedintelui in firme care fac afaceri cu arme. De la asociati in firme pina la asa-zisi ziaristi, lideri de opinie, consultati politici, purtatori de cuvint, regasim foste figuri si, probabil, inca actuale ale serviciilor secrete, fie oameni care au avut o consistenta relatie cu acestea.

Astfel, Aurel Cazacu, ex-sef al Directiei Generale in Industria de Aparare din Ministerul Economiei, care actiona prin intermediul fiicei in Defense, Security and Intelligence CO – Desintco SRL, monitorizat pentru legaturile sale cu ofiteri de informatii rusi, israelieni si americani de serviciile secrete ale armatei. Lasind la o parte modul ciudat in care fratele presedintelui a semnat actele unei firme si s-a trezit in 24 de ore actionar la o firma de comert cu armament, Cazacu s-a repezit sa marturiseasca cum l-a inclus pe "inocentul" Mircea Basescu pentru a avea "o garantie" in afacerile cu arme. La fel de priceput in asemenea "garantii" este asociatul Desintco in firma, Romeo Oita, fost subordonat in SPP al generalilor Dumitru Iliescu si Catalin Voicu, conectati la cercurile politice din PSD, or Sandu Ion Eftimie, fost general MapN de la Departamentul de Armament. Alt nume introdus prin ricoseu in discutie, gratie presei, este fostul director executiv al societatii Romagro, Cornel Purcarea, carausul a mii de tone de explozibil din Taiwan. Purcarea este si el tot un fost colonel din contrainformatiile militare. Cum a ajuns Mircea Basescu sa se miste cu naturalete in aceasta lume?

La atacul impotriva fratelui presedintelui si-a pus numele in joc fostul informator al Securitatii Sorin Rosca Stanescu, furnizor destoinic de informatii cusute cu ata alba. Cozmin Gusa, un alt pion mediatic al serviciilor secrete, acum consilier al lui Mircea Geoana, promovat pe posturile Antena 3 si mai ales Realitatea TV. In plus, fostul purtator de cuvint al SRI, Nicolae Ulieru, a fost reactivat si el pentru a amplifica zvonistica.

In prim-plan, aceasta campanie a capatat ceva din vendeta serviciilor secrete. Scopul ei, pe linga acela de a deschide campania electorala anti-Basescu, pare sa dezvaluie alte parti ale unui razboi altfel foarte greu observabil: obtinerea unor posturi cheie din schema de control a achizitiilor si tranzactiilor cu armament, rafuiala unor grupari interesate de contracte cu armament, care au incercat sa cistige atuuri comerciale precum cel al fratelui presedintelui, defectiuni sau sabotaje informationale in preajma presedintelui.

Pe Traian Basescu il gasim, in prima instanta, evident surprins fata de tavalugul informational. La aproape o saptamina de la declansarea scandalului, presedintele cauta sa cistige timp, promitind ca va oferi un raspuns "la momentul oportun". Daca presedintele pare descumpanit, atunci intrebarea este: avem un razboi politic dus cu oamenii serviciilor sau, mai curind, "structurile" se lupta prin intermediul politicienilor?

Comentarii