Cine a castigat alegerile la Iasi?

joi, 21 iunie 2012, 18:38
4 MIN
 Cine a castigat alegerile la Iasi?

Acum 12 zile, in Podu Ros si pe Stefan cel Mare pocneau dopurile sticlelor de sampanie. Intr-o "unitate de monolit", principalele partide din USL sarbatoreau victoria in alegeri. In locuri si cu marci de sampanie diferite. Au urmat cateva zile de calcule infrigurate si o perioada de oarecare acalmie. Linistea de acum din tabara USL nu este inca cea dinaintea furtunii, dar nici departe nu e. PSD si PNL par acum doi boxeri retrasi fiecare in coltul lui, dupa primele antrenamente cu pitici, studiindu-se reciproc. Caci, in spatele zambetelor de circumstanta, o repriza sau chiar doua au avut deja loc, iar semnele unei lupte surde intre cele doua capete ale USL incep sa fie vizibile.

La sedinta de constituire a CL, primarul reales Nichita l-a invitat si pe colegul sau de alianta, presedintele CJ Cristian Adomnitei. L-a tinut insa ca pe o mascota langa el, fara a-i da cuvantul nici cat sa spuna cateva vorbe de salut liberalilor din CL. Un gest de impolitete, voita sau reflexa, de natura sa-l irite pe tanarul liberal. Adomnitei i-a replicat, nesperat de elegant, data fiind impetuozitatea liberalului, dandu-i cuvantul la sedinta de constituire a CJ. A facut-o insa cu maxima raceala permisa de eticheta. Desi nu a fost acompaniat de replici acide, acest schimb de "politeturi" arata cam care este starea de spirit in USL, in asteptarea viitoarelor alegeri parlamentare din toamna.

O prima repriza a meciului mocnit dintre cele doua capete iesene ale Uniunii s-a desfasurat inca in ziua alegerilor locale. Pentru USL Iasi, nu PDL a fost adversarul: acesta era batut inainte de inceperea luptei. Meciul adevarat s-a jucat la distanta, tocmai intre partenerii de uniune.

Dar sa privim cifrele: Nichita a fost reales primar cu 59,5% din voturi. Adomnitei a iesit presedinte al CJ cu 61,5%. Avantaj PNL, tanarul lider aratandu-se destul de puternic pentru o lupta serioasa. PSD a castigat patru din cinci primarii de orase din judet, PNL niciuna. Avantaj PSD, chiar daca primaria Targu Frumos a fost adjudecata la mare lupta. PNL a castigat 45 de primarii de comune, cu 30% mai multe decat in 2008, cand avea in maini painea si cutitul fondurilor guvernamentale. PSD si-a adjudecat 42 de comune, cu doar 15% mai multe decat la precedentele alegeri. Avantaj PNL. In Consiliul Local si in cel Judetean, PSD ii domina insa clar pe liberali. In CL sunt 13 reprezentanti ai PSD si doar 6 ai PNL. In CJ, PSD are 16 consilieri, in timp ce liberalii se pot baza pe 9 voturi. In economia alegerilor generale, acest fapt ar putea sa nu conteze prea mult. Interesant este ca, la votul politic pentru consiliile locale, PNL a fost surclasat de PSD, care a obtinut de doua ori mai multe voturi in comunele in care cele doua partide au propus liste separate. PNL a primit astfel, pe ansamblu, mai putine voturi decat PSD, dar ele par sa fi fost folosite mai "inteligent". Pierderea consiliilor locale conteaza mai putin, in conditiile in care vioara intai la alegerile generale din toamna va fi reprezentata de primari.

In rezumat, PSD a castigat orasele, PNL satele, invers fata de cum ar fi fost de asteptat, dat fiind bazinul electoral clasic al celor doua partide. Dar electoratul educat, cel din orase, inclina spre dreapta, la fel cum alegatorii mai dependenti de stat, majoritari in mediul rural, se indreapta natural spre stanga. Bazinul electoral al PNL in orase a ramas neatins, in pofida aparentei victorii a PSD. Uninominalul nu este influentat de componenta de acum a listelor de candidati la consiliile locale. Cedand orasele, PNL si-a asigurat in schimb un avantaj in mediul rural. La toamna, va avea mai multi primari de pus la treaba pentru a strange voturi. Daca USL se va rupe in pragul alegerilor generale, PNL va avea un cap in fata. Daca nu se rupe, PNL are o baza solida de negociere.

Din coltul sau de ring, PNL a practicat pana acum un abil joc de glezne, cel putin la Iasi. La alegerile din toamna, PSD pleaca la drum cu numeroase ghiulele legate deja de picioare, multe dintre ele din greseli neprovocate. Constantin Grajdan, Corina Dumitrescu, Ioan Mang, plagiatul lui Ponta, propunerea Ecaterinei Andronescu pentru functia de ministru al Eeducatiei, condamnarea lui Adrian Nastase, solidarizarea instinctiva a liderilor PSD in jurul acestuia dupa gestul de alaltaieri sunt tot atatea bile negre stranse de social-democrati intr-un timp foarte scurt. PNL il are la pasiv, deocamdata, doar pe Mircea Diaconu.

Cu un PDL stabilizat, poate, in functie de evolutia care va urma Conventiei Extraordinare, la 10-15% din intentiile de vot, cu o noua formatiune politica lansata de Mihai Razvan Ungureanu, am putea asista in toamna la o reconstructie a dreptei, de aceasta data sub auspicii clar liberale. Pentru PSD, o astfel de evolutie ar insemna o infrangere dura intr-un an in care aproape toate i-au mers din plin.

Comentarii