Cine preia stafeta?

joi, 11 decembrie 2008, 19:59
3 MIN
 Cine preia stafeta?

O pace "istorica" intre PSD si PDL, fie si pentru citeva luni de guvernare, pina la alegerile prezidentiale, ori, greu de crezut, pentru patru ani, lasa debusolat o buna parte a electoratului. Uluirea si consternarea care se observa in rindul societatii civile, a sustinatorilor dreptei, printre figurile intelectualitatii nu are, deocamdata, o expresie publica. Orice pact cu baronii PSD-ului, cu cei 322, pentru cei ce il sustinusera pe Traian Basescu la condamnarea comunismului, care vor dezlegat blestemul matusii Tamara, s-au saturat de stilul Hrebenciuc si il detesta pe Ion Iliescu, deopotriva cei care sint convinsi ca Traian Basescu este cel mai mare pericol pentru democratie au ramas suspendati, lipsiti de argumente, debusolati, se simt inselati. Televiziunile lui Felix, "pitbulii" transformati in analisti care mestecau marunt fiecare cuvint de-al lui Traian Basescu au devenit, deodata, admiratori fascinati de clarviziunea prezidentiala. Tot ceea ce stim despre politica romaneasca de dupa mineriade nu mai este valabil. Sistemul seamana cu o masinarie resetata si cauta un punct zero de unde sa o ia de la capat.

Asa cum, in aceste zile ale negocierii Guvernului, fiecare partid le-a tradat pe rind pe celelalte, fiecare partid in parte a inselat asteptarile propriilor simpatizanti. In conditiile unui absenteism de 60% la votul uninominal, a existentiei unui vot de protest, in alb, semnificativ, de 3%, se adauga, in prezent, ceva neintilnit dupa 1990: demobilizarea votantilor constiinciosi, a societatii civile, a activistilor. Sondajul CURS arata ca doua treimi din electoratul PDL-ului nu concepe posibila o alianta cu PSD. O treime din cel al PSD nu accepta o alianta cu partidul lui Basescu. In proportie de doua treimi, electoratul PNL ar fi dorit o alianta cu PDL, nicidecum o trecere in opozitie fata de acesta. Plecind de la premisele nemultumirilor, intelegem cit de impotriva naturii este formula de guvernare PDL-PSD, doua blocuri cu programe opuse si sustinatori adversari in esenta.

Cine va mai vorbi in numele dezamagitilor?

Opozitia? Ce fel de opozitie sa faci cu liberalii, un partid ramas la cheremul a doi-trei decidenti si al unui om de afaceri, Dinu Patriciu, pentru care singurul obiectiv declarat a fost, in ultimii 5-6 ani, acela al unei aliante cu PSD? Opozitie la ce? Vi-l inchipuiti pe Tudor Chiuariu facind opozitie la Victor Ponta, prezumtiv ministru al Justitiei? Pe Relu Fenechiu criticind oamenii lui Miron Mitrea infiltrati prin Ministerul Transporturilor sau al Lucrarilor Publice? Alcatuiti din acelasi aluat, cu aceeasi viziune, cu acelasi tip de dosare la DNA, asemenea tip de politicieni nu pot deveni nicicind o alternativa credibila.

In momentul de fata nu mai exista opozitie in sensul politic, ci opozitie la sistemul politic. Urmeaza o perioada de adincire a crizei de credibilitate, atit pe partea stingii, cit si a dreptei. Dupa pulverizarea taberelor politice, in cautarea unor noi repere, exista riscul ca dezamagitii PSD sa se reintoarca la populismul de tip Vadim Tudor si sansa ca dezamagitii de Traian Basescu sa reinventeze societatea civila, sa-si redescopere neutralitatea. Ceea ce ar fi un pas spre insanatosirea atmosferei publice romanesti. Acalmia si conformismul de pe piata opiniilor din Romania, evidenta de citiva ani, are ca punct terminus "Pactul pentru Romania" dintre PDL si PSD. Cine va prelua stafeta de acum incolo?

Comentarii