Civilizatia pasiunii

miercuri, 07 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Civilizatia pasiunii

Echipa de fotbal a Romaniei a fost o prezenta aproape nelipsita de la marile competitii continentale si mondiale ale ultimului deceniu. Practic, din 1990 incoace, "tricolorii" au ratat doar un singur turneu final de Campionat Mondial sau European, cel din 1992. Cu toate ca rezultatele obtinute au fost in cele mai multe din cazuri meritorii, fotbalistii nostri au fost insotiti, de fiecare data, de foarte putini suporteri la aceste competitii de rang inalt. Suporterii romani au fost constrinsi sa absenteze de la ele, pe de o parte din cauza lipsei unor mijloace materiale consistente care sa le permita deplasarile lungi si costisitoare, iar, pe de alta parte, din cauza strictetii cu care statele occidentale acorda viza de intrare est-europenilor.
In acest an, se pare ca Hagi si ai sai vor putea fi incurajati la turneul final al Campionatului European de un numar mai mare de suporteri decit pina acum. Faptul ca aceasta competitie este gazduita de Belgia si Olanda, tari aflate in mijlocul Europei si avind o capacitate hoteliera de invidiat, a facut posibila aparitia unor programe turistice mai accesibile (ca pret) romanilor. In plus, chiar daca pentru eliberarea vizei de intrare in aceste tari ambasadele de la Bucuresti au cerut un numar exagerat de acte, parind a incuraja o birocratie de care am vrea cu totii sa scapam cit mai repede, numeroase persoane au primit permisiunea de a merge in Benelux pe perioada Europenelor. Asta si pentru ca, invatind din tristele experiente ale anilor precedenti, galeriile celor mai puternice echipe din tara s-au organizat in grupuri compacte, cu identitate juridica, fapt ce a usurat formalitatile de acordare a vizelor.
La un moment dat, se anticipa ca in Belgia si Olanda ar putea merge chiar 4-5000 de suporteri ai nationalei Romaniei. Chiar daca cifra nu va fi atit de mare, daca pe stadioanele din Liege, Arnhem sau Charleroi vor fi macar 3000 de fani ai "tricolorilor", va fi un mare cistig pentru nationala noastra. Obisnuiti sa joace, de obicei, in fata unor stadioane pline cu suporteri ai echipei gazde sau incurajati (in cel mai bun caz) de spectatorii locali, Hagi si colegii sai ar putea prinde aripi in drumul lor spre mult visata semifinala europeana, daca vor avea de aceasta data sprijinul unei galerii reale.
Insa toti cei care vor merge in Belgia si Olanda pentru a fi alaturi de "tricolori" trebuie sa fie constienti ca, pe linga dificilele examene pe care le va da echipa lui Ienei in fata Angliei, Germaniei si Portugaliei, ei insisi vor da un important examen: acela de a se ridica prin comportament la nivelul idolilor lor de pe gazon. Suporterii romani sint datori sa demonstreze ca o echipa poate fi incurajata pur si simplu frumos, ca incaierarile de strada cu fanii echipelor adverse sau actele de vandalism cu care fotbalul european s-a obisnuit in ultima vreme sint evitabile. Chiar daca vor fi prezenti in numar mult mai mic decit suporterii altor echipe, romanii au datoria sa se comporte pe pamint strain cu cel mai autentic fair-play si cu demnitate. Poate parea mult spus, dar, intr-o oarecare masura, aderarea viitoare a Romaniei la Comunitatea Europeana poate depinde si de astfel de amanunte, ce par, la prima vedere, minore.
Echipa Romaniei poate ajunge sa joace finala sau poate, la fel de bine, sa paraseasca competitia din faza grupelor. Nimeni nu va face o tragedie in acest din urma caz, asa cum nu s-a intimplat nici in 1996, dupa un Campionat European dezastruos. Ar fi, insa, o adevarata catastrofa daca, in orice fel de context, suporterii romani ar ajunge sa fie implicati in incidente precum cele produse de germani la Cupa Mondiala din 1998 sau cele mai recente dintre fanii turci si cei englezi. A venit momentul si avem posibilitatea sa demonstram ca meritam sa facem parte din marea familie a Europei nu doar fiindca avem talente uriase, precum Hagi, Gabi Szabo ori Simona Aminar, ci pentru ca stim sa ne ridicam la inaltimea acestor eroi. (Ion TEODOR)

Comentarii