Guvernul de la Iasi

marți, 16 martie 2010, 18:49
3 MIN
 Guvernul de la Iasi

A doua aparitie publica a presedintelui in acest an nu inseamna ca seful statului a stat ascuns, ci mai degraba ca nu a avut ce spune cetatenilor. La precedenta iesire, cam cu o luna in urma, a adus vestea ca vin americanii sa monteze o parte a scutului lor antiracheta. Acum, presedintele si-a asumat misiunea modernizarii Constitutiei, precum si a institutiilor statului. Primul rezultat s-a vazut luni, cind reprezentantii opozitiei i-au intors spatele si s-au retras de la primele consultari pe aceasta tema. Seara, la televizor, romanii au putut vedea un presedinte relaxat si sigur pe el, care nu a pierdut ocazia sa-l intepe pe tinarul lider al PSD cu o sageata imprumutata de la liberali. Delegatiile ambelor partide se retrasesera luni de la primele discutii pe marginea schimbarii legii fundamentale, motivind ca nu pot sta alaturi de grupul independentilor, adica linga demisionarii din PSD si PNL. Plin de ingaduinta, seful statului i-a invitat din nou pe rebeli la Cotroceni, iar acestia au acceptat. Prima disensiune a fost astfel depasita.

Insa greul tocmai incepe, iar drumul deschis de punerea in practica a rezultatului referendumului de anul trecut (privind restructurarea Parlamentului) e lung. Nu mai lung, totusi – spera actualul chirias al Cotrocenilor -, decit un mandat prezidential.

Intentia micsorarii stufosului efectiv parlamentar este de bun augur, dar abia la final se va putea spune daca si rezultatul va fi la fel. Un Parlament cu mai putini membri nu inseamna neaparat economie la buget. E suficient ca alesii ramasi sa obtina de doua ori mai multi bani (nu neaparat pe indemnizatii, ci pe protocol sau pe dotari, de exemplu) si cu asta s-a ales praful din toata buna intentie. Se vor isca discutii inclusiv pe tema diferentelor dintre deputatii si eurodeputatii neamului – retribuiti cu 1000 de euro lunar, respectiv cu 7000 (fara a pune la socoteala alte cheltuieli) -, dupa cum se anunta deja propuneri si pentru schimbarea altor prevederi din Constitutie. La sfirsit, consensul va trebui sa fie obligatoriu, pentru ca va fi nevoie de votul favorabil a macar doua treimi din efectivul Parlamentului, o majoritate de care PDL si aliatii sai (UDMR si viitorul partid al independentilor) nu dispun.

Mult mai aproape decit o lege fundamentala noua sint potentialele rezultate ale unui experiment pe care premierul si echipa sa incearca sa-l puna azi in practica taman la Iasi, inaugurind seria sedintelor de guvern in teritoriu. Asta ca sa vada toti ministrii mai de aproape realitatile locale din diverse regiuni ale patriei. Dar cit de vizibile vor fi efectele unei asemenea descinderi de anvergura? Reuniunea va decurge ca o sedinta obisnuita de Guvern, doar ca ea are loc in deplasare. O premiera in istoria postbelica. Consecinta imediata este ca expectativele locale – aeroport, sosea de centura etc. – vor intra intr-un fel si in atentia mai-marilor tarii. Greu de spus acum ce se va schimba in urma acestui desant birocratic si cum vor resimti asta iesenii. Sperantele presupun ceva mai mult decit costurile acestei deplasari de amploare, insa, in lipsa unui rezultat concret, totul va ramine doar un extravagant semn de iesire din recesiune.

Comentarii