Impuscaturi, accidente, jafuri

luni, 24 august 2009, 18:22
3 MIN
 Impuscaturi, accidente, jafuri

Avatarurile crizei economice au intrat intr-un con de umbra. Sau asta pare sa fie impresia generala, de vreme ce toate televiziunile prefera sa prezinte, intr-o perioada de recesiune, mai degraba stiri de senzatie. De dimineata pina seara, crainicii tv nu mai prididesc sa povesteasca despre impuscaturi in plina strada, grave accidente auto si nemaipomenite jafuri.

De pilda, la Caracal, doua grupari interlope cu ramificatii in PSD Olt s-au luptat ca in filmele cu cowboy, in timp ce, la Slobozia, doua clanuri de indivizi tuciurii s-au taiat in sabii ninja din motive greu de priceput la prima bataie. Si in Mehedinti, o serbare cimpeneasca s-a transformat intr-o incaierare generala, cu oameni raniti grav si politisti pe post de sprinteri.

Apoi, nici nu s-au incheiat bine comentariile din jurul tragediei auto de la Scinteia ca, undeva pe linga Galati, un alt microbuz fantoma era sa omoare mai multi nuntasi, in timp ce, la Racaciuni (Bacau), un tractor a tinut mortis sa ciocneasca o locomotiva. Tot recent, unul dintre baietii lui Adrian Nastase a fost interceptat pe cind rula pe sosea cu o viteza peste limita admisa, explicatia odraslei fiind ca fugea de paparazzi. In tot acest rastimp, apasatul excesiv pe pedala de acceleratie facea alte victime, citeva accidente fatale producindu-se din nou chiar in apropierea Iasului.

Puzderia de astfel de intimplari de la canalele tv nu mai reprezinta doar o apetenta a populatiei si, implicit, a televiziunilor comerciale pentru senzational, ci chiar asistam la o avalansa de evenimente bizare. In ultimul timp, Romania s-a transformat intr-o tara a luptelor de strada si a soferilor inconstienti. Astfel de evenimente se petrec in toata lumea, dar, la noi, ele par sa fi scapat de sub orice fel de control. E indeajuns sa te impiedici de cineva pe strada, ca imediat esti in pericol de a fi linsat de gasca respectivului. Ai sentimentul tot mai acut ca nimeni nu mai respecta nici un fel de regula. O criza masiva de autoritate zgiltiie intreaga societate din toate incheieturile.

Sa fie de vina Politia? Cind mari sefi ai Politiei romane isi petrec serile bind cu cei mai periculosi infractori, atunci este clar ca e ceva putred in interiorul acestei institutii. Oare de ce politistii corupti nu-si pierd pensiile pe care, evident, nu le mai merita? Ce economie la buget s-ar face!

Sa fie de vina Justitia? Cind magistratii se afla in mare amor cu infractori dati in urmarire, dar pe care nu-i cauta nimeni, sau dau dovada de grave probleme de comportament, atunci ai toate motivele sa te indoiesti de deciziile acestora. Cine te mai apara de Justitia romana?

Si totusi, marea responsabilitate pentru ceea ce se intimpla acum apartine clasei politice actuale. De 20 de ani, Romania se construieste dupa modelul hid al politicianului roman. (Exceptiile, de altfel, intristator de putine, nu fac obiectul acestei caracterizari). Impostor si incompetent, "alesul" isi pastreaza si dezvolta puterea inconjurindu-se de personaje sinistre, dupa chipul si asemanarea sa, pe care le promoveaza in diferite functii, ca rasplata pentru serviciile aduse in timp. Nu exista criterii de performanta, proiecte de aplicat, idei de aparat, ci doar cumatrii politice. Asa se face ca Educatia a fost lovita iarasi de catastrofa Ecaterina Andronescu, iar Transporturile au incaput din nou pe miinile unsuroase ale lui Radu Berceanu. Ce sa mai spunem de Ridzi, Udrea sau Nemirschi?

Analizind calitatea ministrilor din ultimii ani, nu te-ar mira ca, in viitorul apropiat, la Justitie sa fie uns Nutu Camataru, iar la Cultura, Costi Ionita. Sau ca Festivalul de la Brasov sa devina unul al manelelor, iar Palatul Culturii sa fie revendicat in instanta si bineinteles cistigat de bulibasa de la Grajduri. Politica de clan promovata de toate partidele reverbereaza in teritoriu, impartindu-i pe romani in tabere care-si reclama propria dreptate cu bita, cu sabia sau cu pistolul. Regulile le face cel mai puternic. S-a intors vremea baronilor. Dar sint mai multi ca inainte. Si mai periculosi.

 

 

Comentarii