Legile de care fuge toata lumea

marți, 10 noiembrie 2009, 19:54
2 MIN
 Legile de care fuge toata lumea

Cum ar arata un guvern in care fiecare formatiune parlamentara sa participe cu cite unul, doi sau trei ministri? E dificil de imaginat chiar si intr-o Romanie care a trecut, totusi, de doua ori prin astfel de situatii in ultimii 20 de ani. Prima oara s-a intimplat dupa ce minerii au fortat caderea Guvernului Roman, in septembrie 1991, cind Theodor Stolojan a preluat pentru un an conducerea unui cabinet de uniune nationala. A doua oara s-ar putea spune ca a fost chiar anul acesta, cind criza financiara a dezmintit peste noapte o crestere economica de 8 la suta – e drept, sabotata deja prin cheltuielile iresponsabile la care a fost supus bugetul de stat inaintea alegerilor parlamentare de anul trecut, in ciuda avertismentelor privind inrautatirea conditiilor din mediile de afaceri si nu numai. Insa cele peste 70 de procente pe care le-au avut impreuna PDL si PSD au folosit doar la campaniile alegerilor europarlamentare din iunie si prezidentiale din noiembrie. De fapt, acestea din urma se vor tine din inertie, pentru ca de alianta PDL-PSD s-a ales praful, iar Guvernul Boc mai are doar doua saptamini de viata: expira termenul celor 45 de zile in care premierul mai poate semna vreo hotarire, pentru ca alte acte normative i-au fost interzise de motiunea de cenzura adoptata in fatidica zi de 13 octombrie.

Si totusi mai exista un dram de responsabilitate in sufletele celor ce se considera conducatorii unei tari care, sa recunoastem, functioneaza singura de ceva vreme: pusi cu spatele la zid de FMI, care nu a mai virat banii luna aceasta, au fost nevoiti sa adopte consensul fortat doar atit cit Guvernul Boc sa poata sa inainteze Parlamentului proiectul legii bugetului pe 2010. Care Parlament nu-si gaseste timp acum, in toiul campaniei electorale, nici pentru audierea ministrilor propusi de premierul desemnat Liviu Negoita, daramite pentru discutarea, modificarea si adoptarea unei legi atit de complexe cum este cea a bugetului!

Poate ca Romania va ramine neguvernata dupa 27 noiembrie – deranjeaza pe cineva? -, poate ca Guvernul Negoita va ramine, si el, doar in stadiul de propunere, sau poate ca dupa 6 decembrie se va intimpla o minune si Romania va primi un Executiv coerent si cu mina forte, insa pina la sfirsitul anului mai ramine un examen de dat: controversata lege a pensiilor, o conditie cu care Bucurestiul a fost de acord atunci cind a semnat contractul de imprumut cu FMI si Comisia Europeana. O lege prost croita va aduce pe capul Guvernului, oricare ar fi el, o sumedenie de procese din partea celor care se vor vedea cu pensiile micsorate.

Pentru toata aseasta degringolada trebuie sa existe si o nota de plata, pentru ca totul se plateste pe lumea asta. Pina acum, cei nevoiti sa suporte facturile scumpe ale unor orgolii ieftine au fost cetatenii obisnuiti, insa vine si pentru ei ziua deconturilor. Cum ar fi, de exemplu, 22 noiembrie, cind si romanii ar putea generaliza la nivel national obisnuita lipsa a cvorumului parlamentar. Ar fi pacat insa.

Comentarii