Marele salt inainte

vineri, 09 septembrie 2011, 18:24
4 MIN
 Marele salt inainte

Evenimente foarte importante s-au intimplat in mai putin de o saptamina in sportul iesean. Cu sase zile in urma, echipa de rugby Poli Agro Unirea a cistigat turneul Diviziei Nationale si a promovat in esalonul profesionist, Superliga. In cursul saptaminii care sta sa treaca, echipa de baschet masculin Politehnica Iasi si noua echipa de volei feminin Penicilina Iasi au fost invitate sa preia locurile vacante din Divizia A, respectiv, Divizia A1 si invitatiile au fost acceptate din ambele parti, desi, dinspre partea baschetului existau anumite retineri, in mare parte justificate. A contat in mod esential faptul ca in sezonul viitor nu se retrogradeaza din prima divizie baschetbalistica, ceea ce inseamna ca este timp suficient pentru a se construi o echipa din resurse proprii, in rodaj cu marile forte interne, ca "U" Mobitelco, Asesoft sau Medias, un rodaj care merita din plin surplusul de cheltuieli. Cu alte cuvinte, daca simbata trecuta Iasul avea o singura echipa de prim esalon (baschet feminin), acum au mai aparut trei dintr-un foc!

Lucrurile nu se opresc, insa, aici. Cel putin trei echipe iesene, handbal masculin (Politehnica), handbal feminin (noua grupare Terom-Z) si fotbal (CSMS) inainteaza cu sanse mari spre elita. N-are sens sa ne intrebam daca este benefic acest salt care a demarat si, probabil, va continua pina in primavara, fiindca iesenii iubesc mult toate sporturile de echipa, nu numai fotbalul. Ne gindim, insa, cum vor face fata oficialitatile locale acestui asalt de performanta, fiindca performanta cere bani din ce in ce mai multi. Exceptind Penicilina si Terom-Z, toate aceste grupari se bazeaza, in proportie covirsitoare, pe fonduri publice, sosite de la municipalitate prin intermediul Fundatiei Sportului Iesean. Avem serioase motive de a ne indoi de posibilitatea FSI de a finanta 5-7 echipe de prim esalon, aceasta pentru ca, asa cum este normal, chiar si cele doua echipe constituite pe fonduri private merita atentia autoritatilor, fiindca reprezinta si ele orasul nostru. Macar simbolic, nu-i asa?

Daca baschetbalistii si voleibalistele au primit pe nepusa masa locul de prim esalon, echipa de rugby merita o atentie speciala in aceste rinduri, fiindca este singura care a obtinut, deocamdata, onoarea prin lupta directa. Poli Agro Unirea are o finantare particulara subtire, baza fondurilor venind de la Fundatia Sportului Iesean. Iar rugbiul iesean are o sarcina foarte ingrata, aceea de a se afla "intre ape". Intre primele sase echipe din tara si plutonul mediocru exista un grup de patru-cinci echipe de mijloc, la o distanta valorica apreciabila atit in minus (fata de Baia Mare, Constanta, Dinamo, Timisoara, Steaua si CSM) cit si in plus (fata de Birlad, Buzau, Pantelimon, etc). Mai mult, putem crede ca Iasul conduce acest pluton median, prea bun pentru Divizia Nationala si destul de modest pentru Superliga. Rugbiul este un sport de contact, dar si de contacte: oricit de talentati jucatori tineri ar fi in lot, ei nu pot progresa, batind mar Suceava, Brasovul sau Pantelimon, ci jucind impotriva celor mai bune echipe ale tarii (lucru valabil si pentru baschet, de aceea decizia CS Politehnica este de felicitat). In vechiul sistem, cu grupe zonale si turnee finale pe esaloane valorice, Poli Agro Unirea avea macar sansa de a juca vreo patru meciuri cu granzii sportului cu balonul oval, restul campionatului confundindu-se pentru ei in eterne confruntari de rutina. Noul sistem a retezat si aceasta posibilitate: esti bun, treci in Superliga, nu, inapoi la Buzau si Pantelimon! Pentru ca anul viitor sa nu ne intoarcem acolo unde speram ca NU ne este locul, este nevoie de un salt valoric. Avem antrenori competenti  si entuziasti (ca sa parafam un logo de pe internet, "prin singele carora curg globule ovale"), avem tineri talentati care ard de nerabdare sa se confrunte cu cei mari, ne trebuie ceva intariri si, mai ales, bani. Ne-ar trebui acel salt facut de Timisoara, care, in urma cu doi ani, se batea cu Iasul de la egal la egal si acum face acelasi lucru cu cei mari. Fireste, in conditiile in care toata lumea vrea performanta (si, atentie, n-am pomenit nimic de performerii individuali), fondurile publice alocabile sint destul de subtiri, fie din cauza nevoilor presante ale urbei (sa mai amintim de abonatii CET?), fie ca urmare a unui raport "fotbal-restul sporturilor" exagerat de mare. Pentru a repeta la Iasi exemplul Timisoarei, este nevoie de investitii private solide, iar sponsorii nu trebuie asteptati sa pice din cer, ci cautati cu frenezie si atrasi spre echipa. Altfel, ne pomenim la anul ca sarbatorim implinirea de 60 de ani de rugby la Iasi cu o retrogradare. Din cite cunoastem, la Clubul Sportiv Politehnica se gindeste o strategie de a intari consistent echipa de rugby, pentru care (spre deosebire de alte sporturi) este timp suficient pina la primavara, cind incepe campionatul Superligii. Nu ne ramine decit sa asteptam vesti bune…

Comentarii