Nastase, patru cioace

miercuri, 18 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Nastase, patru cioace

Dincolo de protocoalele politice de conjunctura incropite imediat dupa alegerile de anul trecut, votarea Legii bugetului pe anul in curs, care a avut loc saptamina trecuta, a clarificat cel mai bine afinitatile din noua configuratie a scenei politice. Daca in noiembrie anul trecut Occidentul privea oripilat inspre Romania, datorita succesului PRM, o luna mai tirziu oficialii Uniunii Europene respirau usurati auzind vestile postelectorale de la Bucuresti, dupa anuntarea unui sprijin al UDMR si PNL pentru noul guvern al PDSR. Trei luni insa au fost suficiente pentru ca ceea ce atunci parea oarecum firesc sa devina contrariul: bugetul a fost votat de PDSR, UDMR si PRM.
Dintr-un anumit punct de vedere si in ciuda aparentelor de anormalitate, asa-zisa alianta punctuala PDSR-UDMR-PRM este, pe moment, una foarte logica. Despre ratiunile liberalilor de a rupe intelegerea cu PDSR s-au spus destule si, probabil, suficient. Mai interesant este insa cazul celorlalte doua formatiuni: UDMR si PRM. Sa le luam pe rind.
Pe de o parte, pentru maghiarii din Romania, votul UDMR pentru buget, alaturi de oamenii lui Corneliu Vadim Tudor, poate parea o extravaganta. Nu la fel cred insa liderii Uniunii. Pentru acestia, succesul nu poate veni decit fiind alaturi de putere, nicidecum in opozitie. Popositul in opozitie poate fi folositor pentru un partid cu electorat normal, deci variabil. Nu insa si pentru o formatiune cu alegatori stabili, care au cereri concrete si specifice.
Pe de alta parte, Marko Bela stie ca acum Adrian Nastase este la ananghie in privinta sprijinului politic si nu numai. Daca va sti sa negocieze bine, liderul UDMR poate obtine de la PDSR lucruri pe care, poate, nici nu a apucat sa le ceara in timpul guvernarii anterioare, cind era parte in Executiv.
Si PDSR are acum mare nevoie de UDMR. Pe linga sprijinul parlamentar al Uniunii, mai este o problema. Congresul Internationalei Socialiste are loc in luna iunie, urmatorul fiind abia in 2003. In luna mai ar trebui sa aiba loc si fuziunea cu PSDR. Alexandru Athanasiu si-a radicalizat si marit pretentiile intre timp. PDSR se gindeste deja sa acceada de unul singur in organizatie. Pentru aceasta a fost pregatita o intilnire a presedintelui PDSR, Adrian Nastase, cu presedintele Partidului Socialist Ungar, Laszlo Covacs, care este si lider al Comitetului Internationalei Socialiste pentru Europa de Est. UDMR joaca, asadar, un rol important, liderii Uniunii fiind primii care sint consultati de politicienii de la Budapesta despre cum stau lucrurile la Bucuresti. In al doilea rind, rezervele politicienilor europeni fata de PDSR sint legate de nationalismul multor membri ai acestui partid, asociat cu mineriadele si discriminarile etnice din anii de dupa 1989. O buna relatie cu UDMR este, si din acest punct de vedere, esentiala.
Liderii maghiarilor stiu insa acest lucru si vor sti, probabil, sa-si joace bine cartea. Nici premierul nu pare insa un jucator slab. Cum se va termina acest joc politic?
Relatia lui Nastase cu UDMR s-ar putea dovedi fructuoasa cit isi exercita mandatul, insa poate deveni paguboasa electoral. Apropierea PDSR-UDMR lasa neacoperit buna parte din electoratul nationalist, electorat care, incluzindu-l si pe cel moderat, ajunge la circa 25 la suta, dupa cum au demostrat-o alegerile din 2000. Ajungem astfel la PRM. De ce credeti ca Vadim Tudor tace chitic de vreo citeva saptamini? Simplu: liderului PRM ii convine de minune idila politica dintre Nastase si maghiari. Vadim Tudor se va activa in preajma alegerilor si va striga cit il tin puterile despre pactizarea PDSR cu "pericolul maghiar".
Ingrijorarile legate de un PRM puternic dupa alegerile viitoare sint, in aceste conditii, cit se poate de intemeiate. Indiferent de orientarile ideologice generale sau de apropierea de UE, atit timp cit in Romania exista un electorat nationalist destul de consistent, legea pietei spune ca in mod necesar apare si oferta: un partid care sa ofere "marfa", adica un discurs nationalist. Multa vreme PDSR l-a oferit, concurindu-l cu succes pe Vadim Tudor. In noile conditii, PRM va culege singur roadele electorale.
Multi au afirmat, dupa alegerile din toamna, ca singurul care l-ar fi putut scoate pe Vadim Tudor cu un tur mai devreme din cursa pentru presedintie ar fi putut fi guralivul si radicalul Traian Basescu, daca acesta ar fi intrat in cursa si daca nu ar fi neglijat, macar declarativ, electoratul cu inclinatii nationaliste. Stim ca Basescu are in preajma sa analisti de calitate. Este interesant ca, in ultima vreme, printre declaratiile primarului Capitalei se strecoara din ce in ce mai des atacuri la adresa UDMR.
Revenind insa la PDSR, apropierea acestuia de UDMR il va costa cu siguranta, Nastase platind astfel pretul arogantei politice fata de adversarii sai traditionali. Pericolul insa, in perspectiva alegerilor viitoare, va ramine atragerea de catre Vadim Tudor a intregului electorat cu afinitati nationaliste. Un pericol care, in lipsa unei guvernari coerente si productive pina in 2004, s-ar putea dovedi fatal pentru Romania, intr-o perioada cheie pentru aderarea la UE. Acesta ar putea fi pretul pe care nu numai PDSR, dar si toti romanii il vor plati, in cazul in care experimentele politice ale premierului vor esua.
(Claudiu RAUS)

Comentarii