O batalie pe muchie de cutit

luni, 02 iunie 2008, 19:30
3 MIN
 O batalie pe muchie de cutit

Organizarea unui al doilea tur de scrutin pentru Primaria Iasi reprezinta o infringere in sine pentru Gheorghe Nichita. Victoriile de rasunet ale unor primari in functie din marile orase ale Romaniei (citeva exemple: Boc la Cluj, Ciuhandu la Timisoara, Mazare la Constanta, Falca la Arad sau Scripcaru la Brasov) arata ca electoratul vede prea bine cine munceste (si) pentru comunitate. De cele mai multe ori, sint "prea" suficienti patru ani pentru a dovedi locuitorilor unui mare oras ca poti fi un bun primar. Din pacate, Gheorghe Nichita a incercat sa faca in doua luni ce nu a reusit (sau nu a vrut) sa faca in cinci ani. E normal ca, in aceste conditii, sa te plingi de lipsa timpului, ca si de cea a rezultatelor palpabile. Votul de pe 1 iunie poate fi interpretat si ca un vot de blam la adresa actualului primar al Iasului.

Dar confruntarea pentru fotoliul de primar este departe de a fi fost transata. Daca scorul final ar fi ramas in concordanta cu estimarile Insomar (aproape egalitate intre Oprea si Nichita), prima sansa la victorie ar fi avut-o, de departe, candidatul PD-L. Dupa numaratoarea voturilor si distantarea actualului primar la circa 6 procente de challanger-ul sau, Nichita pare ceva-ceva mai aproape de a cistiga un nou mandat de primar.
Dar va mai putea creste Nichita? Va fi in stare actualul primar sa atraga un numar suficient de voturi pentru a se impune in cel de-al doilea tur ? La o analiza atenta a votului politic, s-ar putea zice ca, la Iasi, stinga si-a cam epuizat rezervele electorale. Tocmai de aceea, devine cit se poate de sigur ca primul pas pe care il va face PSD va fi initierea unor negocieri cu PNL. Cele 10 procente ale candidatului liberal Cristian Adomnitei (sau macar o parte dintre ele) sint suficiente pentru victorie.

Totusi, in ceea ce priveste electoratul liberal, s-ar putea ca socoteala din sediile partidelor sa nu se potriveasca prea tare cu cea de la urnele de vot. Votantii liberalilor au, de departe, cea mai clara optiune politica: de dreapta. Vor accepta ei sa-i acorde sprijinul unui pesedist, despre care insusi Relu Fenechiu spunea, doar in urma cu vreun an, ca este cel mai corupt politician al Iasului? Mai degraba, prin aceasta mezalianta, PNL risca sa-si piarda definitiv si credibilitatea, si buna parte din electorat. Iar rezultatele se vor vedea la alegerile din toamna. Nu degeaba in mediul rural, unde candidatii liberali s-au batut "pe bune" cu cei ai PSD-ului, scorul PNL este foarte bun.

Apoi, al doilea pas sigur pe care il va face Nichita va fi impingerea in fata electoratului iesean a lui Constantin Simirad, proaspatul (sic!) presedinte al Consiliului Judetean. Brat la brat si mizind pe charisma si vocatia de invingator al lui Simirad, cei doi spera sa-i faca pe ieseni mai doritori de a pune stampila pe casuta PSD. Fara doar si poate, Simirad a jucat un rol esential in cresterea partidului sau in ultima perioada. Dar va aduce, pe 15 iunie, fostul primar-ambasador mai multi alegatori la urne decit a adus in primul tur? Ramine de vazut.

Pe de alta parte, pentru a avea sanse la victorie, lui Dumitru Oprea trebuie sa-i reuseasca perfect doua manevre: sa atraga de partea sa electoratul liberal si sa mobilizeze la urne cit mai multi dintre iesenii care nu au votat in primul tur. (De mentionat ca aproximativ 60% dintre locuitorii municipiului au preferat sa stea acasa pe data de 1 iunie. Oare de ce?) Pentru asta, Oprea este obligat sa duca, in urmatoarele doua saptamini, o campanie electorala fara cusur, atent la detalii, dar si la atacurile care vor veni dinspre PSD.

Una peste alta, lupta pentru fotoliul de primar al Iasului se anunta extraordinar de echilibrata. Pina la urma, va invinge cine va convinge cit mai multi ieseni ca Iasul merita mai mult.

Comentarii