O noua oferta

miercuri, 05 octombrie 2011, 18:55
3 MIN
 O noua oferta

Piata ideilor din Romania nu este doar saraca, ci si atent controlata. Nebagata in seama, fie din ignoranta, fie din calcul politic, noua oferta politica a lui Mihail Neamtu, „Noua Republica", are dovezi clare de boicot. I s-au dedicat infinit mai putine minute decit Partidului Verzilor, lui Gigi Becali, Partidului Poporului, UNPR-ului sau altor formatiuni ori personaje populiste pleznind de demagogie. E imposibil de spus acum cit va conta pe viitor platforma „Noii Republici". Dar e singura oferta originala, proaspata si motivanta aparuta, la nivel de manifest, in sfera publica, in ultimii ani. E singurul curent in afara jocului politic murdar, in care reusesti sa afli idei articulate despre modernizare, dezetatizare, trecute printr-un filtru doctrinar.

O miscare de tipul celei initiate de Neamtu, de la firul ierbii, a fost mai intii impiedicata, apoi confiscata de presedintele Traian Basescu. Prima oara, i-a spus Monicai Macovei, exact in urma cu un an, sa-si bage mintile in cap si sa accepte o functie in PDL, de unde sa lucreze la introducerea criteriilor de integritate si la reformarea morala a partidului. Misiune imposibila, de altfel. Apoi, pe masura ce asteptarile unei „Albe ca Zapada" inteteau zvonistica, si-a trimis fiica la OSIM sa inregistreze Miscarea Populara, o formula de confiscare a ideii si de camuflare a PDL.

In masura in care doreste mentinerea clientelarului PDL la putere si dupa 2012, Traian Basescu trebuie sa se teama de astfel de miscari, pentru ca o mare parte a electoratului sau scapa din captivitate; scapa de dilema alegerii intre baronii PDL si cei ai USL, intre sacosele lui Pinalti si cele ale lui Liviu Dragnea, intre „baietii destepti" ai „stingii" si ai „dreptei". „Noua Republica" are potentialul de a rupe din electoratul captiv al PDL acea masa critica de activisti civici, adversari ai stingii populiste, constienti ca aceasta criza nu poate fi depasita decit printr-o ampla restructurare si reorganizare a statului, prin introducerea modelelor meritocratice si spre o ruptura definitiva cu politicile asistentiale si falimentare.

Aparitia „Noii Republici" pune deja o anumita presiune reala pe PDL. Dupa un an de stat in vitrina, Monica Macovei a readus in discutie calcarea in picioare a criteriilor de integritate publica. Si, altfel fata de obisnuinta, nu pare intaritata, cit da mesaje ultimative. Ar putea parasi PDL, si-a fixat un termen pina la care isi duce bataliile pentru integritate impotriva clientelismului din interiorul partidului. Altfel, cu plecarea Monicai Macovei, ar putea sfirsi in PDL insasi proiectia publica a ideii de dreptate si justitie, singura, de altfel, existenta in rindul partidelor noastre. In lipsa acestui personaj, mereu marginalizat si, de fapt, neinteles, PDL nu se va distinge prin nimic de USL la nivelul cadrelor. Oferta de personalitati va fi sincrona si complementara.

Singura sansa a dreptei de a ramine la putere este sa dea impresia sincera ca este determinata sa lupte impotriva populismelor sociale si economice. PDL are probleme interne grave, cu fracturi imposibile intre ce este de fapt si ce spune public ca reprezinta. Ramine de vazut daca aceasta provocare, "Noua Republica", va reusi sa trezeasca energiile nebanuite, dar neconfimate, sa adune laolalta oamenii singuri si demni si sa transforme enunturi idealiste in strategii de actiune concreta. Fiindca nu invocarea demnitatii conteaza, ci organizarea ei. Este o cale uriasa de la crez la organizare, de la mesaj la campania propriu-zisa, de la mail la mers din usa in usa, de la manifest pe blog la adunari si miting in piete publice.

Deocamdata, semnalam prezenta unui aer proaspat, a unor idei generoase pe piata dezbaterilor. Ar fi pacat sa le ignoram, mai ales cind ele se adreseaza unei jumatati de electorat!

Comentarii