Reincepe circul?

luni, 13 decembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Reincepe circul?

Avem, in sfirsit, un consens politic la Bucuresti. De la Emil Constantinescu la Corneliu Vadim Tudor, toata suflarea politica romaneasca a salutat decizia de la Helsinki prin care Romania e invitata oficial sa inceapa, in circa doua luni, negocierile de aderare la Uniunea Europeana. E clar ca nu-i de bonton sa strimbi din nas la un asemenea favor. Decizia e "atit de istorica", incit liderul PUNR, Valeriu Tabara, s-a apucat sa ceara o accelerare a negocierilor de aderare, astfel incit aceasta sa se produca in "doi-trei ani", iar C.V. Tudor sa promita ca "vom sprijini cu toate fortele integrarea Romaniei in structurile adevaratului Occident". Ce intelege liderul PRM prin "adevaratul Occident" e mai putin important. Semnificativ e faptul ca n-a spus ba. Si daca n-a putut s-o spuna nici PRM, ba dimpotriva, e clar ca pentru romani decizia de la Helsinki e tare de tot. Epocala, am putea spune.
Ce facem cu ea? Daca UE ne-ar da si "instructini de folosire", eventual traduse in limbaj neaos, cred ca ne-am putea apuca de treaba. Si, intr-un fel, chiar ne-am apucat. Chiar sub anuntul cu "decizia istorica" de la Helsinki, cel mai important cotidian din Romania ne informeaza prompt ca in cel mai scurt timp se va lua decizia de schimbare a guvernului Vasile. In editia de stiri din seara precedenta aparitiei ziarului, Antena 1 ne anunta despre iminenta unei remanieri guvernamentale, daca nu cumva chiar inlocuirea premierului. Nu conteaza sursele unor asemenea informatii, evident anonime. Ideea unei schimbari de guvern imediat dupa summit-ul de la Helsinki e vehiculata de citeva saptamini si ea trebuia reincalzita la momentul potrivit. Ciudat e ca Antena 1, al carei patron, lider de partid, are deja o intelegere cu PDSR, avanseaza si unele "detalii". Cum ca, in eventualitatea inlocuirii lui Remes, PNL va renunta la portofoliul Finantelor, iar PD ii va retrage pe cei doi ministri virf de lance, Berceanu si Basescu pentru a-i folosi, chipurile, pe post de agenti electorali.
Pentru o minte cit de cit sanatoasa, asemenea eventualitati nu pot fi decit aberante. PNL tocmai a decis oficial lansarea, prin ministrul Remes, a programului de relaxare fiscala, o masura extrem de populara si acceptata in principiu de intreaga coalitie. A renunta acum nu atit la Remes, cit la ministerul de Finante, cum spun sursele anonime, inseamna a renunta la a-ti duce la indeplinire cel mai profitabil program electoral tocmai in anul alegerilor.
Chestiunea cu retragerea de catre PD a lui Berceanu si Basescu suna la fel de gogonat. Cum sa-l inlocuiesti pe Basescu cind tocmai a rezolvat cu succes greva de la CFR? O fi dat PD in mintea copiilor? Greu de crezut. Mai degraba e vorba, in ambele cazuri, de o intoxicare menita sa inflameze un subiect delicat pentru actuala putere, cel al remanierii sau al schimbarii guvernului, imediat ce aceasta a inregistrat un important succes, cum e cel de la Helsinki.
Dar problema nu e ce fac adversarii puterii. Ei isi fac datoria. Problema e ca, in loc sa-si digere victoria, s-o exploateze la maximum, puterea tine mortis s-o faca lata. La nici o zi de la incheierea summit-ului de la Helsinki, liderii coalitiei se intilnesc la Cotroceni pentru a pune la cale ceva. Nu stim ce. Stim insa ca cea mai importanta agentie de presa din Romania anunta ca principalul motiv al intilnirii il reprezinta tocmai schimbarea guvernului. In ce masura informatia e reala, ramine de vazut. Important e ca, doar si prin simpla intilnire de la Cotroceni, opiniei publice i se ofera toate argumentele in favoarea tezei privind iminenta unei schimbari de guvern. Adica tocmai ceea ce-si putea dori Opozitia, respectiv deturnarea atentiei opiniei publice de la subiectul Helsinki catre un scandal intern major.
Schimbarea guvernului Vasile nu e un capat de tara. Dar sa provoci, sa intretii sau sa confirmi acum un scandal de proportiile unei caderi de guvern e un gest prostesc. Este exact ce n-ar trebui sa facem de acum incolo pentru a demonstra ca putem deveni parte a Uniunii Europene. (Pavel LUCESCU)

Comentarii