USL, in chingile propriei motiuni

miercuri, 25 aprilie 2012, 18:56
3 MIN
 USL, in chingile propriei motiuni

La momentul cind scriu aceste rinduri, opozitia mai are nevoie, teoretic, de noua voturi pentru ca motiunea de cenzura sa treaca. Se prea poate ca atunci cind textul va fi gata numarul sa se fi redus. Ultimele zile ne-au aratat ca intervalul de timp intre doua dezertari se calculeaza in minute. Ce se intimpla daca trece motiunea? Mesajele venite dinspre USL sint contradictorii, dar usor de citit. PNL a anuntat ca il va sustine pe Victor Ponta pentru a obtine functia de premier. Calculul liberalilor este simplu. Pun mina pe resurse inainte de alegeri si isi rotunjesc procentele la locale si parlamentare prin pomeni electorale si achizitii de primari. Sa ne amintim de risipa din 2008, cu Tariceanu la butoane. De aceasta data vor avea si un alibi perfect. "Nu noi am furat, ci Guvernul socialist si corupt al lui Ponta", se vor justifica liberalii peste ani (sau citeva luni?). Poate mai important, opozitia forteaza suspendarea lui Traian Basescu si organizeaza alegeri prezidentiale in toamna, cu Crin Antonescu inca pe val. "Mandatul meu poate fi mai scurt, in Romania presedintele poate fi suspendat", i-a transmis miercuri seful statului presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Reluam. Alegeri prezidentiale in toamna: Antonescu numeste premierul. Alegeri prezidentiale anticipate anul viitor sau la termen (2014): Ponta, din postura de premier, cu sacii-n caruta, decide presedintele. De aici graba liberalilor. In varianta unui Guvern interimar condus de Ponta, PNL isi atinge toate tintele electorale (presedintie, scor bun in teritoriu, dezmembrarea PDL), fara sa riste mai nimic.

Din cele enuntate mai sus se despind usor motivele pentru care lui Victor Ponta nu-i convine sa preia in avans sefia Guvernului. Mai adaugam situatia economica precara, dosarele Rosia Montana si Cupru Min, retrocedarea imobilelor nationalizate sub amenintarea unei decizii CEDO in iulie, raportul MCV din vara sau promisiunile populiste care risca sa afecteze tinta deficitului bugetar. Toate l-ar pune intr-o lumina proasta pe liderul PSD. De ce sa faca el treaba murdara? De altfel, chiar Ion Iliescu si-a pus in garda tovarasii. Fostul presedinte a catalogat drept "aventuroasa" asumarea guvernarii in conditii tulburi. De precizat un aspect important. Spre deosebire de PNL, PSD nu a fost cu adevarat niciodata pe de-a-ntregul in opozitie. Exista institutii ale statului si regiuni din tara care s-au aflat in ultimii 20 de ani sub monopolul PSD, sub diversele sale denumiri. Pentru social-democrati, accesul la resurse publice reprezinta doar o chestiune de debit. Uneori robinetul s-a deschis mai tare, alteori doar a picurat. Liberalii, in schimb, sint dependenti de putere si, de aici, disperarea de a pune cit mai repede mina pe guvernare.

Daca motiunea de cenzura trece, seara zilei de vineri va fi ultima de dragoste si prima de razboi in USL. Pentru o lunga perioada, PDL va ramine o necunoscuta in ecuatia puterii. Traian Basescu mai pastreaza insa un as in mineca. Il poate nominaliza premier pe Ponta, pentru a adinci frustrarile din USL, sau chiar pe Antonescu, pentru ca acesta, refuzind, sa se faca de ris. Sau cine stie…

Comentarii