Casa viitorului

miercuri, 14 martie 2007, 18:47
3 MIN
 Casa viitorului

Vazuta de afara, este o casa ca toate celelalte. Chiar si inauntru, nimic nu sare in ochi, desi totul este redus la minim, iluminarea este bine studiata, iar televizorul cu plasma si laptopul sint de baza. Totusi, simplitatea locuintei se vede de la distanta. Ceea ce pare o casa obisnuita, este de fapt un concentrat de tehnologie. Aceasta casa reprezinta un prototip, inaugurat de citeva saptamini la Bruxelles si se numeste „Living Tomorrow 3", numarul indicind faptul ca aceasta este cea de-a treia etapa a unor incercari care dureaza de ceva timp.

De la pereti care reduc pierderile de caldura si risipa de energie, la acoperisuri fotovoltaice; de la suprafete vitrate care protejeaza interiorul de radiatia solara, la pavimente dotate cu senzori ce inregistreaza prezenta umana;  de la bucataria futurista, cu pardoseala cu inductie termica, la sistemul de iluminare cu led, care economisteste foarta multa energie; toate acestea reprezinta tehnologie in slujba omului si a protectiei mediului. Fara a lasa la o parte aspectul sigurantei, usa de la intrare care recunoaste amprentele si sistemele de supraveghere video fac parte din noua generatie tehnologica.

Casa din Bruxelles nu este deservita de roboti, asa cum gresit pot crede unii. Casa viitorului nu inseamna masinarii care se ocupa de tot, ci este realizata din lemn, sticla, ciment si piatra. Dar si din microcipuri si materiale inteligente, cum sint membranele care acopera peretii si pot reproduce digital imagini ale operelor de arta. Aceasta este ceea ce Bill Gates experimenteaza de mai bine de 10 ani in casa sa din Seattle.

Chiar daca aceste lucruri pot ramine inca la mare distanta de casele oamenilor obisnuiti, e foarte adevarat ca in managementul gospodariei electronicele vor ocupa un loc din ce in ce mai insemnat. Multe firme propun deja sisteme integrate pentru un control facil al aparatelor. Cu o simpla centrala digitala, formata, de exemplu, dintr-un telefon mobil si-un palm, se poate controla de la distanta lumina, electrocasnicele, aparatura hi-fi, televizorul etc. Si nu numai acestea, ci se poate programa chiar temepratura care sa fie in casa dimineata cind va treziti, sau in ziua in care reveniti din concediu.

In casa viitorului tehnologia merge mina-n mina cu bioarhitectura. Casa cu consum zero este inca o utopie, dar folosind materialele potrivite si tehnologiile potrivite putem reduce cu 40% consumul de energie. De exemplu, cristalele de ultima generatie, compuse din doua lastre suprapuse peste un strat de fibra de sticla regleaza iluminarea. Panourile solare si fotovoltaice si microgeneratoarele eoliene reprezinta surse sigure de reducere a dependentei de energie produsa in mod traditional, in timp ce apa de ploaie poate fi captata pentru baie si pentru udat plantele.

In ceea ce priveste iluminarea, exista un sistem, Dali (Digital addressable lighting interface), care permite tinerea sub control a 64 de segmente luminoase cu un singur dispozitiv digital. De fapt, sistemul adapteaza lumina in functie de activitatea desfasurata: citit, cina, film cu amicii, trezirea de dimineata.

Creatorii casei viitorului nu au uitat sa tina cont de doua lucruri esentiale pentru omul secolului XXI: mincarea si relaxarea. Primul aspect a fost tratat de Zaha Hadid, celebra arhitecta anglo- irakiana, care a pus a punct bucataria Z.Island. Prezentata la salonul de Mobila de la Milano, bucataria este formata din doua insule: una dedicata focului, si una apei. Zona relaxarii a fost creeata ca o insula compusa dintr-un pat de forma circulara. Cu televizor inclus si difuzore acustice ascunse atent si oportun.

Toate acestea reprezinta de faptul modul designerilor de a spune ca, in ceea ce priveste relaxarea, bunurile obiceiuri nu au nevoie de mari transformari.

Comentarii