Guvernul suporta 90% din costul sistemelor ecologice

miercuri, 05 noiembrie 2008, 17:47
3 MIN
 Guvernul suporta 90% din costul sistemelor ecologice

In cazul persoanelor fizice, asociatiilor de locatari sau organizatiilor neguvernamentale, Guvernul va suporta pina la 90% din cheltuieli, insa nu mai mult de 25.000 lei. Inscrierile pot fi facute incepind cu data de 5 ianuarie 2009. Deocamdata nu au fost stabilite firmele care vor putea monta aceste sisteme, lista urmind sa fie publicata in luna decembrie si verificata si pe adresele de internet www.mmediu.ro si www.afm.ro.

Cei interesati ar trebui sa stie ca pentru montarea unor sisteme alternative de incalzire vor avea nevoie si de acceptul furnizorului de electricitate.

Astfel, solicitantii vor avea nevoie de un nou aviz tehnic de racordare dar si un studiu de solutii. "Acest studiu de solutii se refera la gradul de compatibilitate cu sursa existenta si posibilele influente la reteaua de distributie a energiei electrice si ia in considerare parametrii zonei respective", se arata intr-un comunicat remis de E.ON Moldova.

In ceea ce priveste avizul de racordare care se elibereaza in interval de 30 de zile, acesta costa 42 de lei si se plateste in 2 transe, 50% la depunerea cererii si 50% la ridicarea avizului. Probleme ar putea intimpina cei care vor sa livreze in sistem surplusul de electricitate rezultat. In acest caz s-ar incadra la producatori de electricitate si ar trebui sa se adreseze Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

"Cazul unui consumator casnic care are echipata gospodaria cu sisteme proprii de producere a energiei electrice si la care in anumite perioade consumul realizat este mai mic decit energia produsa (deci livreaza energie in sistem) este de data recenta si nu este acoperit de reglementarile in vigoare", se mai arata in comunicatul de presa remis de furnizorul de electricitate.

In plus, legislatia actuala obliga producatorii de energie electrica sa faca o estimare pe anul urmator cu privire la cantitatea de energie ce va fi produsa. In caz contrar, deficitul trebuie acoperit dar costurile sint considerate mari pina si de marii producatori. "Ne este noua greu sa facem o astfel de estimare, dar pentru cineva care foloseste vint si soare pentru producerea de electricitate. Se pot face niste estimari dar foarte greu", sustin reprezentantii CET.

Pretul unui sistem alternativ de incalzire, pe baza de panouri solare sau eolian variaza in jurul sumei de 10.000 euro. "Cei care solicita finantare trebuie sa fie cetateni romani si sa depuna la unul dintre instalatorii validati un dosar cu o cerere si o copie a actelor de identitate si de proprietate sau comodat", se arata intr-un comunicat de presa remis de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).

De mentionat ca in cazul unui bloc, asociatia de proprietari va depune o singura cerere care sa aiba acordul tuturor proprietarilor. Dupa ce solicitantul primeste nota de acceptare in program si dupa ce compania la care s-a inscris va monta echipamentele respective, acesta va achita 10% din costuri. Restul banilor vor fi recuperati de firma de la AFM.

Specialistii sustin ca pentru o casa de 150 de metri patrati si o familie de 4 persoane, investitia se ridica la aproximativ 8.000 de euro. Din aceasta suma pina in 2.000 de euro sint costurile de instalare. Sistemele care utilizeaza energie solara sau eoliana micsoreaza factura la incalzire cu pina la 30% iar cea cu apa calda cu pina la 60%.

Comentarii