Porumbul, de la aliment la combustibil

miercuri, 30 mai 2007, 18:16
3 MIN
 Porumbul, de la aliment la combustibil

In ultima vreme, a patruns pe piata romaneasca o sursa de energie neconventionala ce constituie o alternativa la hidrocarburi: porumbul.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana si Romania trebuie sa respecte o serie de norme si conduite care sa conduca la imbunatatirea „relatiei" pe care o are cu mediul inconjurator. Tocmai din acest motiv, resursele regenerabile de obtinere a energiei au devenit la mare cautare intr-un stat care nu are inca bine dezvoltat cultul „ecologistului adevarat".

In statele Uniunii Europene astfel de cazane se fabrica de ceva vreme chiar si pentru locuinte individuale. Biomasa reprezinta o sursa neconventionala de combustibil de natura solida, cu putere calorica destul de mare insa cu un pret destul de scazut. In categoria combustibililor pentru cazanele de biomasa intra nu numai porumbul ci si griul, rumegusul, nucile, peletii, simburii de piersici, resturile de plante etc.

Avantajele centralelor termice pe baza de porumb

Cu doar 2,5 kilograme de porumb se poate obtine puterea calorica echivalenta cu un litru de motorina. Daca carbunele utilizat de centralele de energie termica are in medie o putere calorica de 1600-2000 kilocalorii pe kilogram si o umiditate de 35-45%, puterea calorica a porumbului uscat este de 4718 kilocalorii pe kilogram, iar, dupa unele surse, chiar 6.200 kilocalorii pe kilogram. Daca se ia in considerare si umiditatea, de 14%, atunci caldura specifica se reduce la 3885 kilocalorii pe kilogram. La simpla analiza se observa ca porumbul poate fi declarat invingator in razboiul cu carbunele.

Exista cazane de 28, 30, 32, 50, 60 si 90 kilowati suficiente pentru incalzirea unor locuinte cu suprafete de 250-700 de metri patrati. In functie de dimensiunea cazanelor variaza si preturile. Exista si la Iasi firme ce instaleaza centrale termice pe baza de porumb sau peleti. Preturile acestor dispozitive variaza si in functie de echipament.

Astfel, o centrala simpla, fara boiler sau alte pachete de functionare costa intre 3500-6500 de euro. Daca ii adaugam si alte dispozitive pretul va varia intre 6700-11.000 de euro. Insa, o centrala care are si un buncar, un instrument destul de interesant pentru ca alimentarea centralei se face, datorita acestuia, automat – proprietarul nefiind obligat sa alimenteze foarte des obiectul cu porum – costa intre 10.000-15.000 de euro. Pentru cei care nu stiu, este important de aflat ca un kilogram de porumb costa circa 50-70 de bani daca este de buna calitate. Cum nu este nevoie de porumb competitiv pe piata calitatii, pretul poate scadea simtitor.

Cazanul de 30 de kilowati consuma sase kilograme de porumb pentru fiecare ora de functionare. In ceea ce priveste sistemul de pornire a cazanului, acesta se aprinde identic cu orice alt cazan cu combustibil solid. Cazanul incalzeste apa pana la 90 de grade Celsius. O casa bine izolata de 120 metri patrati necesita 15 kwh pe metru patrat pe an se ard in jur de 400-500 de kilograme de porumb pe an.

Porumbul este o resursa ecologica si pentru ca, spre deosebire de carbune, nu contine sulf. In plus, porumbul este, in opinia specialistilor, neutru din punct de vedere al producerii de dioxid de carbon, nu este toxic. Specialistii au concluzionat deja ca arderea porumbului este mult mai buna decit gazul sau carbunele.

Cei care au centrale termice ce functioneaza pe carbune sau gaz pot arde in cazane si porumb insa cu o singura conditie, sa li se aduca o serie minima de modificari cazanelor.

Comentarii