Top 12 idei pentru spatii mici (FOTO)

miercuri, 02 ianuarie 2013, 19:06
3 MIN
 Top 12 idei pentru spatii mici (FOTO)

Vestea buna este ca, adesea, incaperile mici ne forteaza sa fim creativi in decorarea lor. Iata 12 idei care va pot veni in ajutor. Fie ca e vorba de amenajari care sa elibereze spatiul deja prea aglomerat, sau de solutii cu efecte optice, care sa ajute la senzatia de spatialitate, exista o multime de solutii simple, unele mai economice, altele care cer ceva investitii. Ele se pot adapta in functie de buget.

Cu investitii minime

1. Rafturile suspendate au avantajul ca pot fi pozitionate oriunde pe pereti, chiar si deasupra usilor. Ele pot fi folosite ca suporturi pentru carti, iar astfel putem desfiintarea o biblioteca din lemn care ocupa prea mult spatiu. In plus, ele constituie un element decorativ de efect, pe care se pot pune si cutii din carton, unde se depoziteaza maruntisurile (CD-uri, accesorii etc., inestetice daca sunt expuse la intamplare).

2. Folositi cateva oglinzi cu adeziv pe spate (care se pot gasi la seturi de cate 4 sau 6 bucati), pentru a alcatui un mozaic de oglinzi mai mari pe un perete ori pe o usa. Acest lucru va da senzatia de spatialitate, dar va fi si util.

3. Folositi culori deschise, luminoase sau neutre, atat pentru pereti, cat si pentru accesorii, mobilier, cuverturi. Daca aveti deja mobilier inchis la culoare, postati oglinzile pe el sau revopsiti. Lasati lumina naturala sa intre cat mai mult in camera, folosind perdele transparente sau nefolosind deloc.

4. Utilizati colturile incaperilor, folosind aici cate o mica piesa de mobilier, in care sa puteti depozita obiecte, dar pe care sa puteti aseza si o lampa sau o planta ce vor da luminozitate intregii incaperi.

Cu investitii de mai mare anvergura

5. Cumparati in locul patului dublu o canapea cu spatiu de depozitare, in care sa poata fi pastrate lenjeria, paturile, prosoapele. Sau, ideal, optati pentru inaltarea de la podea a unui spatiu de lucru: deasupra puteti amenaja un birou la care sa ajungeti urcand cateva trepte, iar dedesubt puteti crea un spatiu de depozitare. Puteti opta si pentru un pat suspendat, sub care sa amenajati un spatiu de lucru.

6. Renuntati la un perete care separa inutil doua spatii de interior: variantele sunt nenumarate: il puteti darama de tot si inlocui cel mult cu un perete pliant, puteti sparge in el un ghiseu sau puteti lasa doar jumatate din el, pentru a amenaja un bar pe care sa se poata lucra sau manca, inlesnind in acelasi timp patrunderea luminii in camera.

7. Renuntati la dulapul masiv din lemn si creati un dulap inzidit, de minim 45 cm latime, cu usi glisante pe care sa aveti si oglinzi. In acest dulap, suporturile de umerase pot fi montate perpendicular pe perete, nu paralel. Adancimea minima este esentiala daca vreti sa tineti inauntru si incaltaminte.

8. Apelati la usi glisante in locul celor clasice, fie ca e vorba de dulapuri sau usi ale camerei de zi.

Obiceiuri utile

9. Nu aglomerati spatiul inutil. Pentru orice obiect nou pe care il aduceti acasa, fie ca e vorba de o piesa de mobilier sau de un accesoriu, renuntati la un obiect vechi de acelasi dimensiuni: aruncati-l, vindeti-l, reciclati-l sau donati-l.

10. Pastrati lucrurile pe care nu le folositi zilnic depozitate in diverse spatii. Mentineti ordinea, prima care da spatialitate unei incaperi, strangand mereu lucrurile imprastiate. In primul rand, mentineti podeaua cat mai libera si folositi obiecte de mobilier ridicate pe picioare, sub care puteti spala mult mai usor. Pana si aragazul poate fi ridicat cativa centimetri de la podea cu ajutorul unor picioare din lemn, chiar facute manual.

11. Folositi pentru elementele de decor ghivece mici, plante mici, obiecte mici.

12. Nu faceti colectii de reviste sau ziare: reciclati-le periodic. (Alina Miron, spatiuconstruit.ro)

Comentarii