De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sindromul Privitului la Calculator: o boala de care sufera zeci de milioane de oameni

marți, 18 septembrie 2007, 16:06
4 MIN
 Sindromul Privitului la Calculator: o boala de care sufera zeci de milioane de oameni

Unul dintre cele mai intilnite instrumente ale zilelor noastre, calculatorul, are, pe linga toate beneficiile, si puncte slabe.

"Orele prelungite petrecute in fata monitorului aduc prejudicii vederii. Ochiul, cel mai important organ de simt, informeaza sistemul nervos central asupra tuturor modificarilor care au loc in mediul inconjurator. Calculatorul poate scoate la iveala unele afectiuni oculare. Imaginile de pe ecran contin pixelli, care nu au margini bine definite si nu sint la fel de contrastante pe fond, comparativ cu imaginile tiparite pe hirtie. Pixellii sint mai luminosi in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continua activitate de focalizare, ceea ce duce la oboseala, senzatie de usturime si arsura, simptome prezente dupa ce petrecem multe ore in fata calculatorului", arata dr. Irinel Zavate, medic oftalmolog, directoarea Policlincii nr. 1 Iasi.

Trebuie sa clipim mai des

Putini stiu ca, in timpul desfasurarii activitatii, placute sau necesare, in fata monitorului, scade frecventa cu care clipim de aproximativ cinci ori fata de normal. In prezent, aproximativ 60 de milioane de persoane sufera de Computer Vision Syndrome (sindromul privitului la calculator), specialistii estimind o dublare a acestui numar in curind.

"Simptomele acestui sindrom includ: dureri de cap, vedere neclara, dureri ale gitului, oboseala vizuala, ochi uscati, iritati, dificultati de acomodare, cu incetosarea vederii cind trecem de la vederea de aproape la o distanta mai mare. De aceea, pentru prevenirea aparitiei problemelor oculare, este bine sa urmam o serie de «reguli», sfaturi atunci cind lucram la calculator", subliniaza dr. Irinel Zavate.

Purtati ochelari cu lentile antireflex

* Faceti pauze regulate. O pauza de citeva minute la o ora de activitate in fata calculatorului ajuta ochiul sa se relaxeze. Clipiti cit mai des si inchideti ochii din cind in cind, timp de citeva secunde. 

* Monitorul trebuie asezat la o distanta de 50-60 de cm fata de ochi; ecranul trebuie sa fie sub nivelul privirii. 

* Monitorul trebuie astfel orientat pentru a impiedica reflexia luminii pe ecran. Lumina trebuie sa vina din dreapta, nu din fata sau din spate. Monitoarele LCD nu reflecta lumina. Praful care se asaza pe monitor dimuneaza contrastul si felul in care reflecta lumina. De aceea, este recomandat sa pastrati totul foarte curat. 

* Mariti caracterele textului pe care il cititi deoarece, daca acestea vor fi prea mici, ochiul va obosi mai repede, iar simptomele  Computer Vision Syndrome (CVS) se vor instala mai usor. 

* Intensitatea culorii verzi a monitorului trebuie redusa. Aceasta culoare oboseste cel mai mult ochii. 

* Chiar daca nu aveti probleme de vedere (miopie, hipermetropie), purtati ochelari cu lentile antireflex, acestia avind rolul de a va feri de radiatiile monitorului. 

* Masati-va zona ochilor, timplelor si a fetei; aceasta ajuta la relaxarea muschilor fetei. 

* In cazul in care simtiti senzatia de uscaciune a ochilor, folositi picaturi indicate pentru ochiul uscat. 

* Unul dintre motivele cele mai raspindite responsabile pentru aparitia CVS in birouri este contrastul dintre un ecran intunecat si un mediu ambient deschis la culoare, luminos. Acoperirea geamului cu jaluzele poate fi o solutie. 

* In cazul in care sfaturile de mai sus nu dau rezultate, ar trebui sa faceti un consult oftalmologic.

Dureri de spate dupa ore in sir in fata PC-ului

Durerile de spate sint o problema din ce in ce mai frecventa, mai ales la tinerii si adultii care stau multe ore in fata calculatorului. Coloana vertebrala este supusa permanent unor forte: de la tinutul capului pe umeri pina la purtatul obiectelor, a imbracamintii, la care se adauga statul in picioare,  statul indelung pe scaun – toate acestea  inseamna o solicitare a coloanei.

"Tinerii si-au schimbat modul de viata. Calculatorul a intrat foarte mult in viata lor – lucrul la calculator inseamna o anumita pozitie, o anumita solicitare. Iar noi nu stim sa contrabalansam aceasta solicitare clara pe coloana cu lucruri care pot armoniza coloana. Daca sintem obligati sa petrecem ore in sir in fata calculatorului, lucrul acesta trebuie sa fie acompaniat si de o tinuta corespunzatoare in restul timpului. O munca la calculator care nu se desfasoara cu pauze, cu o pozitie corecta a coloanei, care nu se desfasoara in compensatie cu alte miscari, devine o solicitare care uzeaza coloana. Si uzura sigur se va traduce in primul rind in durere. De aceea, este indicat  sa facem pauza din jumatate in jumatate de ora atunci cind lucram la calculator si sa incercam sa avem o pozitie corecta a coloanei – dreapta", arata prof.dr. Rodica Chiriac, sefa Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi.

Comentarii