De Sănătate

Punem punctul pe știi

Tromboflebita profunda: tratamentul poate dura si ani de zile!

marți, 21 iunie 2011, 18:24
5 MIN
 Tromboflebita profunda: tratamentul poate dura si ani de zile!

Dr. Corneliu Morosanu, medic primar chirurgie vasculara, Sectia exterioara "Sf. Ioan", Spitalul "Sf. Spiridon" Iasi: "Boala inseamna formarea unor trombi (n.r. – cheaguri de singe) la nivelul venelor membrelor inferioare. Formarea cheagurilor de singe este insotita de inflamatii ale peretelui venos si tesuturilor perivenoase. Aceste cheaguri de singe pot astupa partial sau total vena, ingreunind circulatia sanguina. 

Tipuri de tromboflebita

Venele membrelor inferioare si superioare sint dispuse in doua sisteme: sistemul venos superficial, situat imediat sub piele si sistemul venos profund, situat sub fascia musculara, printe muschi. Venele superficiale sint legate de cele profunde prin vene perforante. Acestea sint prevazute cu valve care permit trecerea singelui intr-un singur sens: dinspre venele superficiale spre cele profunde. De asemenea si venele profunde sint prevazute cu valve, care directioneaza singele spre inima si nu permit refluxul (intoarcerea) acestuia. Sistemul venos profund este calea principala de retur al singelui la nivelul membrelor, el fiind responsabil de 80-85% din returul venos. In consecinta, avem doua tipuri de tromboflebita: profunda si superficiala. Tromboflebita superificala afecteaza venele sistemului venos superficial, cel mai adesea la nivelul membrului inferior, dar poate afecta si venele membrului superior. In tromboflebita profunda tromboza si inflamatia afecteaza venele sistemului venos profund, deci cel principal. Tromboflebita superficiala si cea profunda au gravitate si tratamente diferite.

Tromboflebita superficiala: apare frevent la persoanele cu varice

Tomboflebita superficiala inseamna formarea unor trombi (cheaguri de singe) la nivelul unei vene superficiale; concomitent se produce inflamatie la nivelul peretelui venos si a tesuturilor perivenoase (reactii inflamatorii -roseata – venelor superficiale). Se manifesta prin aparitia unui cordon rosu, dur, dureros la nivelul unei vene. Frecvent tromboflebita superficiala  apare la persoanele cu varice, in zona pachetelor varicoase. Venele  devin rosiatice,  dureroase, pruriginoase (cauzeaza senzatie de mincarime). Fata de tromboza venoasa profunda, venele superficiale nu beneficiaza de muschii gambei care sa se contracte si sa rupa trombusul. De aceea tromboflebita superficiala determina rar embolii.

Tratament cu unguente locale

Tromboflebita superficiala dureaza in medie doua-trei saptamini. Cel mai frecvent ea cedeaza prin aplicarea de unguente locale, de doua ori pe zi. In ceea ce priveste tratamentul chirurgical, pentru tromboflebita superficiala acesta are putine indicatii:

* cind este varicoasa si se insoteste de tromboza unui pachet varicos poate avea indicatie chirurgicala. Se poate face o incizie chirurgicala pentru evacuarea trombilor, in felul acesta fenomenul inflamator fiind mai de scurta durata; 

* atunci cind tromboza se intinde pina la radacina coapsei (locul de varsare al safenei interne in sistemul venos profund) – se poate practica o interventie chirurgicala (crosectomie), pentru a evita migrarea cheagurilor din vena safena interna in sistemul venos profund.

Tromboflebita profunda: de ce este o boala grava?

Este o boala grava deoarece presupune formarea de trombi la nivelul sistemului venos profund. Acesti trombi compromit circulatia venoasa a membrului inferior si returul venos. Sistemul venos profund – axul principal pentru circulatia venoasa a membrului inferior – comunica direct cu vena cava inferioara care merge spre cord. Astfel, exista riscul mare ca un cheag sa plece spre plamini si sa determine o embolie pulmonara care atunci cind este masiva poate fi fatala.  Acesta e riscul cel mai mare daca nu este tratata corect.

Simptome

In cadrul tromboflebitei profunde se disting doua stadii: 

* stadiul preedematos caracterizat prin febra de 38°, tahicardie ( n.r. – accelerare anormala a batailor inimii), o durere spontana la nivelul gambei sau plantarei, greutate si schiopatare, cresterea temperaturii locale; 

* tromboza venoasa care se manifesta prin aparitia unui edem (n.r. – umflatura) dur, cald, lucios, uneori violaceu la nivelul gambei.Explorarea cea mai importanta este echografia doppler care arata localizarea si intinderea trombozei, constituind o punct de reper pentru a urmari evolutia ulterioara a trobozei.

Variante terapeutice pentru tomboflebita profunda 

* Tratamentul trombolitic: vizeaza liza cheagurilor si poate fi administrat cu eficienta in primele zile inainte de inceperea organizarii fibroase a cheagului. Folosirea lui este asociata cu o rata mai mica a incidentei sindromului posttrombotic.

* Tratamentul anticoagulant: de cele mai multe ori, se opteaza pentru tratamendul medicamentos cu anticoagulante. Initial, pacientul trebuie internat in spital si facut tratament cu anticoagulant injectabil. Dupa aceasta, pacientul este externat si urmeaza la domiciliu tratament oral cu anticoagulante pentru cel putin sase luni, pentru a preveni recidivele. Atentie: tratamentul cu anticoagulante este de lunga durata la o tromboza venoasa profunda. Sub nici o forma nu trebuie oprit tratamentul inainte de sase luni, chiar daca pacientul se simte bine. Daca se intrerupe tratamentul, exista riscul ca tromboza profunda sa reapara. Foarte important: inainte de intreruperea tratamentului trebuie facut obligatoriu un control Doppler. Repet : tratamentul este de lunga durata si uneori poate depasi sase luni. E foarte important  ca pacientul sa inteleaga ca tratamentul pentru tromboza profunda  poate dura ani de zile, timp in care trebuie sa se prezinte la controale periodice si  trebuie sa urmeze exact medicatia prescrisa de medic, fara intrerupere. Altfel boala poate reaparea sau se poate complica. In ceea ce priveste stitul de viata nu exista restrictii alimentare, insa este necesara o hidratare corecta – minim 2 litri de lichide pe zi. De asemenea,  trebuie purtati ciorapi de compresie recomandati de medic. Foarte importante sint  si mersul pe jos zilnic si evitarea statului indelungat in picioare sau pe scaun – la birou, calculator sau la volan.

* Tratamentul chirurgical: Tromboza venoasa profunda are indicatii chirurgicale limitate. Se poate recurge la operatie, in faza initiala daca este descoperita in primele 24 de ore. Indicatie operatorie exista si atunci cind apare o tromboza venoasa profunda pe venele de deasupra genunchiului. Cheagul poate fi extras chirurgical. Dar, aceasta manevra chirurgicala are un risc mare pentru pacient: se poate declansa o embolie pulmonara in timpul operatiei. De aceea multi refuza o astfel de interventie chirurgicala.

–––

Sindromul posttrombotic: piciorul poate ramine mai gros, suferind, cu tulburari trofice pentru toata viata

Pe termen lung, tromboza venoasa profunda poate compromite circulatia venoasa la nivelul membrului inferior. In multe situatii repermeabilizarea venei nu este completa sau, chiar daca este completa, sint deteriorate valvulele care impiedica refluxul singelui.

Vorbim practic de sindromul posttrombotic care poate fi insotit de tulburari trofice, chiar ulcere trofice ale gambei. De regula, piciorul va ramine mai gros, suferind, cu tulburari trofice toata viata. Membrul inferior se umfla, in special in cursul zilei, este dureros si apar varice secundare.

Tratamentul este medical: gimnastica, purtarea de ciorapi medicinali. Varicele secundare nu au indicatie de operatie, pentru ca nu rezolva problema. Indicatiile operatorii sint rare, se adreseaza formelor grave si sint operatii de by-pass venos.

Comentarii