Povestea unor copii sclipitori

Subtitlu

miercuri, 29 decembrie 2010, 00:32
7 MIN
 Povestea unor copii sclipitori

Aproape 30 de copii din mai multe sate iesene au avut sansa in ultimii ani de a-si face un viitor frumos datorita unor oameni care au avut incredere in capacitatile lor. Centrul de Excelenta Bucium din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi are in momentul de fata 29 de copii care locuiesc aici, desi au familii care nu i-au abandonat niciodata. Cei 29 de copii, multi dintre ei adolescenti acum, au fost alesi pe baza unui test de inteligenta si pe baza unor recomandari de la profesori si autoritati locale. Au fost alesi copiii cu un IQ mai mare de 114 si cu o situatie financiara precara, ce nu le-ar fi permis o educatie pe masura inteligentei lor. Programul care ii include pe acesti copii a inceput la Iasi in urma cu aproape sase ani si toti au ajuns sa-i faca mindri atit pe parintii lor, cit si pe cei care i-au ajutat sa vina in Iasi.

Madalina, Denisa si Marian sint doar trei dintre membrii Centrului de Excelenta Bucium. Toti au ajuns in centru in urma cu aproape sase ani, pe vremea cind erau in gimnaziu sau chiar in clasele primare. Desi trecerea de la scoala din sat la liceele foarte bune din Iasi nu a fost deloc usoara si lipsa familiei a facut totul sa para chiar mai greu, cei trei s-au adaptat foarte repede si s-au facut remarcati prin talent si inteligenta. Acum profesorii lor se mindresc cu ei si ii dau drept model altora.

Madalina, Marian si Denisa sint foarte laudati de profesorii Centrului. "Sint copii buni si educati", spune Sorina Topita, coordonatoarea Centrului de Excelenta

Marian era in clasa a VI-a la scoala din localitatea Slobozia in momentul in care a dat testul pentru a intra in Centrul de Excelenta. Fusese recomandat de profesorii din scoala si de catre primarul comunei pentru ca se stia ca este un copil bun si familia sa avea o situatie materiala precara. Desi trecuse cu bine testul, parintii i-au lasat libertatea de a alege singur daca vrea sa ramina acasa sau vrea sa plece in Iasi.

Marian n-a stat prea mult pe ginduri si a acceptat provocarea. De atunci centrul a devenit a doua lui casa si a doua lui familie, dupa cum el insusi spune. Desi trecerea de la sat la oras nu a fost perfect lina, baiatul e convins ca a luat atunci cea mai buna decizie. "La inceput am avut probleme cu limbile straine. Desi facusem si engleza, si franceza la tara, diferenta fata de ce stiau cei din Iasi era destul de mare. A fost ciudatel o perioada pentru ca am tot facut naveta intre scoli, dadeam teze si intr-o parte si in alta. Eu cred insa ca daca muncesti si te tii de treaba reusesti sa faci tot ce ti-ai propus. Eu asta am facut si in clasa a saptea deja ii lasasem in urma pe multi dintre noii mei colegi", a povestit Marian.

Adolescentul este convins ca atunci a luat cea mai buna decizie in ceea ce priveste viitorul sau si nu regreta deloc ca a plecat de acasa, desi isi vede rar parintii. "La inceput, schimbarea asta mi s-a parut un fel de joaca si initial nu am constientizat in Centru ca viata mea a luat alta turnura. Abia dupa vreo doua luni mi-am dat seama ca intr-un fel sint pe picioarele mele acum. Am avut un noroc extraordinar cu doamnele din centru care ne-au ajutat mereu si au facut in asa fel incit sa nu ne fie greu", a mai adaugat  Marian.

Aproape toti fostii colegi din Slobozia au renuntat dupa clasa a opta

Despartirea de familie nu a fost foarte usoara, dar toti au inteles ca asa este cel mai bine pentru Marian. "Parintilor mei le-a fost greu la inceput, stiindu-ma departe de casa, insa acum sint foarte mindri de mine. Din fosta mea clasa din Slobozia doar un singur coleg a mers mai departe la liceu in Iasi, majoritatea au ramas la munca acasa, nici n-au mai continuat scoala dupa clasa a opta. E greu pentru cei de la tara pentru ca parintii prefera sa-i tina la munca acasa decit sa-i lase sa-si faca o educatie. S-a intimplat ca parintii mei sa fie criticati in sat pentru ca m-au lasat pe mine sa plec", a completat adolescentul.

Desi in fosta lui clasa era primul la invatatura, Marian a avut mult de munca pina sa obtina rezultate la fel de bune in Iasi. Aici a intrat la Colegiul National, unde acum este al treilea la invatatura in clasa lui, la profilul matematica-informatica. "La inceput ma uitam la noii mei colegi, ma depaseau, simteam ca stiu mai multe decit mine. Eu nu m-am nascut stiindu-le pe toate, pentru orice am obtinut a trebuit sa muncesc foarte mult. Nu ma deranjeaza insa deloc munca", a mai spus el.

Desi acum este in vacanta si s-a dus acasa, la parinti, Marian nu a uitat ca il asteapta un an foarte greu, cu examene importante si si-a luat si de invatat. Si-a lasat insa si timp pentru odihna, pentru mincat bunatatile pregatite de mama sa si pentru a merge la bunici cu colinda. Vrea sa dea la facultate dupa ce termina liceul si deja si-a ales ca domeniu de lucru in viitor marketing-ul. Ii place economia si crede ca o cariera in vinzari i s-ar potrivi. Spera ca si sora lui mai mica sa-i calce pe urme si sa vina in centru, "sa duca traditia mai departe", dupa cum spune chiar el.

"Toti copiii din centru sint foarte inteligenti si aici am devenit deja o familie"

Madalina a venit in centru cam in aceeasi perioada cu Marian, insa era mai mica. Venea din satul Badeni, comuna Scobinti. E un copil timid si modest. Imi raspunde la intrebari scurt, fara sa insiste prea mult pe meritele sale. "Am dat examenul atunci la inceput la Tirgu Frumos si am fost aleasa sa vin in centru la Iasi. Acasa merg o data la citeva saptamini de cind sint aici. Mi s-a spus dupa examen ca am IQ-ul mai mare de 114, insa nu ni se spune exact cit. Oricum, toti copiii din centru sint foarte inteligenti si aici am devenit deja o familie", spune Madalina.

De cind a venit la centru ea a reusit sa-i impresioneze pe toti cei din jur. Acum e in clasa a IX-a la Colegiul "Emil Racovita", intr-o clasa de matematica-informatica. "E un copil extraordinar si de cind a venit la noi are numai zece pe linie la scoala. De altfel, Madalina e unul din cei doi copii din centru care au DELF-ul (n.r. – diploma de studii de limba franceza pe diverse niveluri acordata de Centrul Cultural Francez)", a declarat Sorina Topita, coordonatoarea Centrului de Excelenta.

Madalina provine si ea dintr-o familie cu mai multi copii care nu si-ar fi permis sa-i ofere o educatie pe masura capacitatilor sale daca nu ar fi avut sprijinul DGASPC.

Denisa isi facea temele acasa la luminare

Nici Denisa nu a avut parte de cea mai usoara copilarie. Tatal ei a murit in urma cu ceva timp si mama a fost nevoita sa plece in strainatate la munca pentru a putea asigura un trai decent copiilor sai. Desi initial familia Denisei locuia in Bivolari, acum stau mai mult in Iasi. Cu ajutorul unei fundatii sora si fratele Denisei locuiesc intr-un apartament in Iasi pentru care nu platesc chirie, in timp ce ea a ramas in centru. Casa din Bivolari este destul de izolata de restul locuintelor si acolo nu au nici macar curent electric. Denisa a ramas insa o adolescenta vesela. "Nu am avut niciodata probleme din cauza faptului ca stau in centru, nu m-a aratat nimeni cu degetul si nu m-am simtit discriminata. Dimpotriva, profesorii ma dau drept exemplu celorlalti elevi pentru ca desi familia mea nu a avut posibilitati materiale prea mari, eu am invatat intotdeauna foarte bine si nu am facut probleme", a spus Denisa. Adolescenta e in clasa a XII-a la Colegiul Economic I, clasa de contabilitate. Desi cu media ei ar fi putut sa intre la cele mai bune licee din oras, Denisa a ales contabilitatea tocmai pentru ca a vrut sa-si asigure un viitor si s-a gindit ca acest profil ar putea-o ajuta mai mult. Oricum, intr-un an a luat chiar locul I la olimpiada nationala de fizica.

"Erau copii timizi si retrasi atunci cind au venit prima data la Iasi. Centrul de Excelenta a fost insa o sansa extraordinara pentru toti si aici au reusit sa se dezvolte ca oameni. Au conditii foarte bune aici, nu le lipseste nimic, nu sint izolati, e inca o familie pentru ei. Nu a fost greu de lucrat cu ei pentru ca sint copii buni si educati. S-a dovedit ca s-a aplicat aici un sistem care functioneaza", a precizat coordonatoarea centrului.

De altfel, anul trecut centrul a avut primul student dintre copiii care au fost inclusi in program. Tinarul este student in primul an la Facultatea de Informatica si e mindria centrului. In 2011 vor termina liceul inca trei adolescenti din centru si vor elibera astfel locurile care vor putea fi ocupate de alti copii inteligenti care au nevoie de ajutor.

Centrul este in sistem rezidential, aici copiii putind atit sa se autogospodareasca, cit si sa participe la diverse cercuri, in functie de talentul fiecaruia in parte, respectiv pictura, calculatoare, muzica.

Comentarii