Salariile profesorilor vor creste in trei transe

miercuri, 17 ianuarie 2007, 21:07
3 MIN
 Salariile profesorilor vor creste in trei transe

Sindicalistii spun insa ca desi pe hirtie, angajatii din invatamint vor avea salarii cu 22% mai mari in urma grevei din toamna, in realitate cresterea va fi nesemnificativa. „Daca luam in considerare media ponderala, la nivelul intregului an, cresterea efectiva este de 10, 25%. Daca din procent scadem valoarea inflatiei de 6 % ajungem la cresterea reala a salariului unui cadru didactic, care este cu putin mai mare de 4 %. Astfel, putem vorbi mai degraba de o indexare, decit de o crestere salariala", este de parere liderul Federatiei Sindicale „Gheorghe Asachi", Violeta Amariei.

Anul acesta au fost deja mai multe discutii aprinse pe tema majorarii lefurilor cadrelor didactice. Dupa ce Guvernul anuntase in urma negocierilor cu sindicatele ca mareste salariile dascalilor in doua etape, in ianuarie si octombrie, cu cite 7, respectiv 15 la suta, apoi s-a razgindit si a precizat ca majorarile salariale vor avea loc, cu aceleasi procente, in lunile aprilie si octombrie. Aceasta modificare a stirnit sindicatele care au fost pe punctul de a da in judecata Ministerul pentru nerespectarea acordului initial. lucrurile s-au clarificat insa, la intilnirea de luni a liderilor de sindicat cu ministrul Mihail Hardau si secretarul de stat pentru invatamint superior Dumitru Miron.

Astfel s-a ajuns la o solutie de compromis: dascalii vor primi in plus bani din ianuarie, dar cite 5 procente si nu 7. Cu alte cuvinte, personalul didactic va primi cite 5 % in plus la salariul de baza din ianuarie, 2% in aprilie si 15 % de la 1 octombrie. „Noutatea este ca si personalul nedidactic va avea salarii majorate in acest an cu cite 5, 2 si 11 la suta. Cresterile salariale vor fi cuprinse intr-o ordonanta de guvern care va fi aprobata in sedinta de azi (n.r. ieri) a Executivului", a precizat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar, Gheorghe Isvoranu.

Se negociaza sporuri pentru personalul nedidactic

Pe de alta parte, saptamina viitoare Ministerul va lua o decizie cu privire la remunerarea personalului implicat in desfasurarea examenelor nationale. O prima propunere din partea sindicatelor ar fi aceea ca remuneratia sa fie formata dintr-o componenta fixa si una variabila, in functie de numarul de elevi.

La cea de-a doua intilnire, sindicalistii si reprezentantii MEdC au elaborat intr-o comisie paritara proiectul normelor metodologice de aplicare a legii 315/2006 privind cei 100 de euro pe care dascalii ar trebui sa ii primeasca din luna februarie pentru achizitionarea de carti sau programe educationale pe suport electronic. „Am ajuns la concluzia ca de acest ajutor financiar sa beneficieze cadrele didactice calificate, sumele sa fie acordate in maxim 2 transe, iar de fonduri sa beneficieze dascalii incepind cu luna februarie", a mai spus Gheorghe Isvoranu.

Negocierile intre reprezentantii sindicatelor din educatie si ai ministerului de resort continua insa pe mai multe teme. „Incercam sa-i ajutam si pe colegii nostri din sectorul nedidactic. Astfel, solicitam acordarea unor sporuri specifice, cum ar fi sporul de stabilitate si de complexitate, dar si posibilitatea unei promovari in grade a acestui tip de personal. Tot la capitolul sporuri, am dori acordarea unui spor pentru domeniul invatamint, asa cum exista, de exemplu, la armata si a unui spor pentru bibliotecari, de pina la 15% din salariul de baza pentru conditii periculoase sau vatamatoare", a mai adaugat Isvoranu.

Comentarii