Universitatile private, puse pe jar de o decizie a Curtii Constitutionale

joi, 11 iunie 2009, 17:41
2 MIN
 Universitatile private, puse pe jar de o decizie a Curtii Constitutionale

Cadrele didactice din universitatile particulare nu vor mai beneficia de atributii speciale incepind din acest an. Virsta de pensionare devine astfel 65 de ani, ca si in universitatile de stat, iar functia de rector nu mai poate fi ocupata decit de doua ori succesiv.

Doua paragrafe din Legea Invatamintului care dadeau libertate deplina universitatilor private, prin "autonomie academica", specifica universitatilor private, diferita de "autonomia universitara", specifica universitatilor de stat, au fost declarate neconstitutionale.

Un articol prevedea ca "universitatile particulare sunt institutii de invatamint superior libere, deschise, autonome atit din punct de vedere academic, cit si economico-financiar, avind drept fundament proprietatea privata, garantata de Constitutie". Celalalt articol declarat neconstitutional stabilea ca "structurile si functiile de conducere ale universitatilor particulare, atributiile, modul de constituire, durata mandatelor si limitele de virsta ale cadrelor didactice sint stabilite de Carta Universitatii. Deciziile definitive, in acest sens, revin universitatii".

Curtea Constitutionala a motivat ca desi institutiile de invatamint private au capital propriu de investitie, acesta "nu poate constitui si fundamentul instituirii unei forme de autonomie diferita".

Exceptia de neconstitutionalitate a fost solicitata in litigiul dintre citiva fosti angajati ai Universitatii "Petre Andrei" Iasi si universitate, pentru un articol din Statutul personalului didactic – art. 72, alin 5. Acesta este asadar neconstitutional doar atunci cind face trimitere la cele doua paragrafe de mai sus, declarate astfel neconstitutionale.

La o luna de la admiterea exceptiei, Curtea Constitutionala a publicat pe pagina de internet cele doua motivatii, 731 si 732. Urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial, dupa care vor fi suspendate 45 de zile si apoi abrogate.

Deciziile au stirnit deja reactii de ingrijorare in mediile universitatilor private. Genoveva Vrabie, rectorul Universitatii "M.Kogalniceanu" considera ca desi cele doua paragrafe erau confuze ar trebui facuta o distinctie intre universitatile vechi, de 150 de ani, care au avut timp ca-si formeze specialisti si cele noi, cum este si institutia pe care o conduce, de 15 ani, "care nu poate face peste noapte un profesor sau un conferentiar", spune ea.

"Desi cele doua articole sint confuze, nu erau foarte clare, erau singurele drepturi specifice universitatilor private. Noi am asteptat noua lege a invatamintului, care insa nu a aparut nici pina acum. Trebuie sa faci distinctie intre regimul juridic al universitatii de stat, institutie ce primeste subventii de la stat si cel al universitatii private, ce plateste taxe foarte mari la stat", a declarat Genoveva Vrabie.

Decizia o afecteaza direct, intrucit a depasit virsta de pensionare valabila in rindul universitatilor de stat si ocupa  functia de rector. "Voi putea fi rector pina la noi alegeri. Deocamdata indeplinesc legal aceasta functie. Ministerul Educatiei si ARACIS pot veni cu prevederi suplimentare", a declarat Genoveva Vrabie, care spune ca in aceste conditii va ocupa cel mai probabil dupa viitoarele alegeri functia de presedinte al intitutiei pe care acum o conduce.  

Comentarii