„Copii, citi dintre voi vor sa devina ministri?“

marți, 18 septembrie 2007, 03:29
5 MIN
 „Copii, citi dintre voi vor sa devina ministri?“

Morala era ca pentru a ocupa o functie de demnitar trebuie sa invete, cu toate ca vocile discrete ale adultilor spuneau ca nu trebuie neaparat carte pentru a avea o situatie buna. „Copii, dar care este treaba unui ministru?", a fost a doua intrebare, si mai dificila. Din nou, tacere. Raspunsul de nota 20 ministrul il stie cel mai bine. Cert este ca ieri treaba ministrului a fost sa viziteze timp de zece ore opt scoli din judet. Traseul lung, ales din dorinta de a lua pulsul din mai multe locuri, a obligat insa delegatia oficiala la un maraton contra-cronometru. Practic, vizita in scoli s-a rezumat la doar citeva minute, spre dezamagirea elevilor si profesorilor, care se pregatisera indelung, iar unii chiar asteptasera oaspetii ore in sir, in picioare.

La Luncasi, scoala noua, la Strunga, in pericol de inundatii

Deschiderea oficiala a anului scolar in mediul rural a avut loc in acest an in satul Luncasi, din comuna Halaucesti, acolo unde a fost si inaugurata noua scoala. „Daca ati fi vazut-o in urma cu 2 ani in ce stare era…", isi aminteste o localnica. Intre timp insa, cu 600.000 de lei noi, fonduri primite de la guvern, unitatea de invatamint a devenit „doamna in rosu pal, cu palarie", asa cum a fost prezentata metaforic intr-o poezie recitata de o fetita, eleva a scolii. Cu baie in cladire si banci noi, incalzire prin centrala proprie, copiii din Luncasi sint unii dintre cei mai norocosi din judet.

Nu acelasi lucru se poate spune despre cei care studiaza la Scoala cu clasele I-VIII din Strunga, acolo unde alaiul de oficialitati a ajuns dupa un scurt popas in curtea Liceului Teoretic „Bogdan Voda", din Halaucesti. „Scoala este din caramida, construita din 1962. De atunci nu a fost niciodata in reparatii capitale, am avut doar bani pentru igienizare si reparatii curente. Problema noastra cea mai mare este nivelul ridicat al apei freatice, care ameninta sa inunde scoala in timpul ploilor. Avem nevoie de drenuri si de reabilitare. La noi invata 130 de copii", a explicat directoarea scolii din Strunga, Vera Serghioc.

In acest an, banii alocati unitatii de invatamint de acolo au fost 35.000 de lei pe care conducerea a trebuit sa-i imparta pentru refacerea celor cinci locatii.

Deja in intirziere, oficialitatile care s-au perindat ieri pe la scolile iesene au trecut in vizite fulger pe la Scoala „Ion Creanga" din Tirgu Frumos, la insistentele primarului din localitate, si pe la Grupul Scolar „Haralamb Vasiliu", din Podu Iloaiei. „A si plecat?", s-a intrebat in urma ministrului un cadru didactic de la Tirgu Frumos. „Mai ramineti macar 5 minute sa va aratam… Va vor astepta…" incerca sa-i convinga pe oficiali directoarea de la Podu Iloaiei sa mai stea. Cu toate acestea, a primit raspunsul negativ categoric al oaspetilor care se grabeau la deschiderea oficiala a anului scolar de la Colegiul „Costache Negruzzi".

Toti oficialii s-au inghesuit laNegruzzi"

Daca la vizita la tara din alaiul de oficialitati au facut parte in afara de ministrul Educatiei si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean, prefectul Nicusor Paduraru, parlamentarii Relu Fenechiu si Anghel Stanciu, precum si vicepresedintele Consiliului Judetean, Iovu Brezuleanu, la Colegiul „Costache Negruzzi" s-au alaturat primarul Gheorghe Nichita, precum si presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser.

De asemenea, au fost prezenti membri din conducerea Politiei si Jandarmeriei, cei doi subprefecti, seful Autoritatii de Sanatate Publica si liderul Federatiei Sindicale „Spiru Haret". Aici discursul a fost elogios la adresa elevilor si cadrelor didactice care au reusit in anul scolar trecut performante de exceptie. „Sinteti auditoriul suprem. Ati reusit ceva ce iesenii reusesc foarte rar: sa stringa intr-un an atitea personalitati la un loc", a declarat ministrul Cristian Adomnitei.

Chiar daca Colegiul „Negruzzi" este o scoala unde se lucreaza pe tabla electronica performanta, clasele arata bine, iar profesorii sint de elita, directorul Gheorghe Ilie a precizat ca tot timpul este nevoie de imbunatatiri. „Am vrea sa facem un teren de sport cu gazon si nocturna", a declarat acesta. Linga colegiu, caminul nou reabilitat isi asteapta inca mobilierul.

Dupa o scurta intrevedere cu elevii din clasa la care este diriginta, sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, i-a aratat in calitate de gazda ministrului scoala. Insa nici aici nu s-a poposit foarte mult.

„Fiind o zi simbolica, au predominat cuvintarile"

Ultimele doua pe lista maratonului, scolile din Costuleni si Raducaneni. „Judetul Iasi are cea mai mare populatie scolara din Romania, am strabatut judetul de la un capat la celalalt pentru a avea o perspectiva clara a invatamintului iesean. Este nevoie evidenta sa continuam investitiile. Toate scolile romanesti vor arata ca noi", a declarat la Liceul de la Raducaneni ministrul Cristian Adomnitei, adaugind ca chiar si acum „a cauta o scoala din chirpici e ca si cum ai cauta acul in carul cu fin".

Culmea ironiei, la doar 7 kilometri de Raducaneni, era o astfel de locatie, neinclusa insa in programul de vizitare. „Scoala cu clasele I-VIII din satul Rosu deserveste 83 de copii. Drumul este aproape impracticabil pe timp de ploaie sau iarna, atunci cind trebuie strabatut pe jos. Cadrele didactice sint, din acest motiv, in majoritate suplinitori necalificati", a declarat Coca Codrianu, directoarea Liceului Teoretic „Lascar Rosetti", din Raducaneni, de care apartine scoala din Rosu.

Cu toate acestea, liceul are o sala de sport performanta, iar conducerea a prins numai bine prilejul de a le arata sefilor din invatamint ca imobilul principal are nevoie de reabilitare. „Intr-un timp foarte scurt, am parcurs mai multe scoli ca niciodata. Actiunea noastra  s-a dorit a fi o radiografie realista. Noi am preluat semnale de la scoli si nu am mers pentru o analiza amanuntita, ci am cautat aspecte diferite ale invatamintului iesean. Scoli din mediul rural de curind reabilitate, scoli care au nevoie de lucrari, colegii de elita, licee. Fiind o zi simbolica, au predominat cuvintarile", a concluzionat Camelia Gavrila.

Constanta tuturor scolilor, de la cea mai saraca la cea mai performanta, este ca si-au asteptat oaspetii cu piine si sare, flori, programe artistice si primari vorbareti. Iar ministrul le-a vorbit tuturor copiilor despre schimbarea nasita de el: transformarea testelor nationale in teze cu subiect unic.

Comentarii